Μόνο τα σκάφη των… γαλαζοαίματων θα διαπλέουν από τον Σκορπιό

Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ φαίνεται ότι για άλλη μια φορά απαίτησε -και πήρε- ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς με εντολή…

skorpios

Ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού, ο Ρώσος κροίσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ φαίνεται ότι για άλλη μια φορά απαίτησε -και πήρε- ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς με εντολή των αρμόδιων αρχών απαγορεύεται ο διάπλους μεταξύ των νησιών Σκορπιός και Σκορπίδι από πάσης φύσεως τουριστικά, αλιευτικά ή σκάφη αναψυχής έως τον Οκτώβριο. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι….

Πέρυσι, ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας δήλωνε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή» και πως θα προχωρούσε σε σχετική ρύθμιση που θα εξυπηρετούσε ταυτόχρονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά θα διευθετούσε και τα ζητήματα ασφαλείας.

Φαίνεται όμως πως η σχετική ρύθμιση είχε ημερομηνία λήξης, καθώς σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου, ο διάπλους απαγορευόταν εκ νέου, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Μάλιστα στο ΦΕΚ προβλεπόταν και ένα ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο για τους παραβάτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην περιοχή και κυρίως στους κατοίκους του Μεγανησίου, οι οποίοι ζουν από την αλιεία αλλά και από τις τουριστικές περιηγήσεις, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ προκειμένου να κηρυχθεί η απόφαση αυτή παράνομη και αντισυνταγματική.

Ο υπουργός

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και πάλι με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις αντιδράσεις και μας είπε ότι θα προωθηθεί εκ νέου ρύθμιση ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Ωστόσο, απορίας άξιον είναι πώς το συγκεκριμένο θέμα έρχεται και ξανάρχεται κάθε χρόνο, δίχως να έχει βρεθεί έως τώρα μια φόρμουλα για την οριστική επίλυσή του.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 που πρωτοήρθε η οικογένεια Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό υπήρξαν περιορισμοί για λίγες μόνο μέρες, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι που έκανε η κόρη του Ρώσου δισεκατομμυριούχου.

Από την επόμενη χρονιά άρχισαν τα προβλήματα της διέλευσης για λόγους ασφαλείας. Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση δεν υπήρχε καμία απαγόρευση, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέπτονταν τις ακτές του Σκορπιού για μπάνιο.

Είναι προφανές μάλλον ότι εκείνη η εποχή και η συγκεκριμένη διασημότητα ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές απαιτήσεις του κ. Ριμπολόβλεφ που τόσο πρόθυμα σπεύδει να ικανοποιήσει το κράτος.

www.efsyn.gr