ΑΜΦΙΓΑΛ: Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας!

Η γαλακτοβιομηχανία της Ένωσης Αγρινίου είναι πραγματικότητα

Παρουσία πλήθους κόσμου και της πλειοψηφίας του πολιτικού προσωπικού της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής τα εγκαίνια της ΑΜΦΙΓΑΛ, που αυτή την στιγμή αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση της Ελλάδας και ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγρινίου «Ένωση Αγρινίου»!

ΦΑΦΑΣΦ-2

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, που πρόκειται να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής και να βάλει νέες βάσεις στην κτηνοτροφία και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα, χρειάστηκαν επτά χρόνια επίπονης εργασίας και προσπάθειας από τους ανθρώπους της Ένωσης. Για την γαλακτοβιομηχανία επενδύθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 εκατομμύρια ευρώ!

Στα εγκαίνια, εκτός του προσωπικού της Ένωσης Αγρινίου που έδωσε αίμα και ιδρώτα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Νίκος Υφαντής, Γιάννης Λύτρας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμήχας, και οι πρώην Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και Υπουργοί Θάνος Μωραΐτης, Χρίστος Βερελής και Ανδρέας Μακρυπίδης.
ΓΦΞΦΓΚΓΦΦΓΚΚ-2

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της ΑΜΦΙΓΑΛ και Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς μίλησε στα εγκαίνια καταθέτοντας το απόσταγμα μια τιτάνιας προσπάθειας που διήρκησε επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι το μεγαλόπνοο αυτό πλάνο να γίνει πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσουπιάς σημείωσε πως «το πλάνο αυτό το είχαμε το 2007 κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες και υπό διαφορετικές περιστάσεις. Στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν και μείναμε στην προσπάθεια λιγότεροι απ όσους ξεκινήσαμε. Αποφασίσαμε μέσα στην κρίση να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την επένδυση, διαφορετικά θα χάναμε 2 εκατ. ευρώ.

ΦΞΦΓΞΦΓΞ-2

Το 2014 προχωρήσαμε σε αναθεώρηση που ήταν αναγκαία, κάναμε νέες συνεργασίες που θα έδιναν την δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρήσει και αποτέλεσμα αυτών είναι να δημιουργηθεί το κόσμημα αυτό της ΑΜΦΙΓΑΛ. Η Ένωση Αγρινίου έδωσε ιδρώτα και αίμα. Παρακαλώ τον κ. Κατσιφάρα και την κ. Σταρακά να βοηθήσουν, γιατί έχουμε μια υπολειπόμενη επιδότηση από το κράτος. Γίνονται δοκιμές στο έργο και εντός Ιουνίου θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή 50 τόνων τυριών ως δειγματισμός στους πελάτες που έχουν συμφωνήσει μαζί μας και από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου και δεν θα σταματήσει ποτέ. Για να γίνει το όραμα πραγματικότητα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες συνεργασίες. Τα Καλάβρυτα είναι στρατηγικής συμμαχίας συνεργασία. Από κοινού θα αλλάξουμε τα δρώμενα στην κτηνοτροφία στην Περιφέρεια και σε ολόκληρη τη χώρα. Όραμά μας πλέον είναι να δημιουργήσουμε ένα brand name για την ΑΜΦΙΓΑΛ που τα ποιοτικά της προϊόντα να είναι αναγνωρίσιμα σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό και να είναι συνώνυμα της Αιτωλοακαρνανίας».

Τον Ιούνιο θα παράξει δειγματοληπτικά 50 τόνους τυριών και από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει κανονικά η παραγωγή

Επίσης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης δήλωσε πως «το κράτος ήταν αδιάφορο έως απών από όλο το εγχείρημα. Όσο δύσκολο είναι για τους ιδιώτες να αντιμετωπίσουν την γραφειοκρατία, άλλο τόσο δύσκολο ήταν και είναι και για μας να αντιμετωπίσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Η μονάδα αυτή μπορεί να στηρίξει το εισόδημα της περιοχής και να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη».

ΦΗΔΦΗ-2

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισήμανε πως «μόνοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω και πρώτα απ’ όλα από τον παραγωγό. Αυτή είναι η δυνατότητα της χώρας που κάποιοι της έχουν ξεχάσει. Ζήσαμε μια φούσκα όλα τα προηγούμενα χρόνια που εξαιτίας αυτής κατέρρευσαν όλα. Αυτό το οικοδόμημα πρέπει να ξαναστήσουμε και να δείξουμε πως τα προϊόντα μας είναι τα καλύτερα. Ήρθε η ώρα να τα βγάλουμε στα ράφια».

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η ΑΜΦΙΓΑΛ είναι πραγματικότητα και αποτυπώνεται πλέον ιστορικά και οικονομικά κατι που είναι προς όφελος της περιοχής. Τα εύσημα πρέπει να δοθούν στο προσωπικό της Ένωσης Αγρινίου και σε έναν άνθρωπο που είχε την ιδέα και έβαλε πραγματικά πλάτη για να άρει τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για το έργο και αυτός είναι ο Θωμάς Κουτσουπιάς».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως «είναι μία μέρα ορόσημο για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και για την χώρα μας, αφού από την ΑΜΦΙΓΑΛ στέλνονται πολλά μηνύματα, όπως μηνύματα συνεργασίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι μια συλλογική προσπάθεια σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής, παραγωγικής οργάνωσης».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς υποστήριξε πως «διαμορφώνουμε νέα δεδομένα στην πρωτογενή παραγωγή. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο δεύτερος νομός στην Ελλάδα σε ζωικό κεφάλαιο. Συμμετέχουμε και εμείς στην ΑΜΦΙΓΑΛ για να βάλουμε ένα λιθαράκι στο ιστορικό αυτό εγχείρημα. Επιδίωξη και όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ένα συνεταιρικό σχήμα μεταξύ ΑΜΦΙΓΑΛ, Αγρινίου και Καλαβρύτων. Το εργοστάσιο αυτό είναι των παραγωγών και πρέπει να το στηρίζουν συνέχεια γιατί έτσι θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, όπως κάναμε χρόνια πριν στα Καλάβρυτα με μόλις τότε 240δρχ ανά άτομο. Η δύναμη είναι στους παραγωγούς. Ούτε στο κράτος, ούτε στην Περιφέρεια».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους του εργοστασίου, όπου όλοι οι παριστάμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για τον πλήρως αυτοματοποιημένο, υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και την παραγωγή φέτας και σκληρών τυριών.

xondros1