ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣτήριγμα των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας η Τράπεζα Πειραιώς

Στήριγμα των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας η Τράπεζα Πειραιώς

Στήριγμα των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας η Τράπεζα Πειραιώς

Η ζωή της Αιτωλοακαρνανίας είναι η αγροτιά της, αφού μέσα σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένας γεωργός ή κτηνοτρόφος.

Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική και έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν 1 στους 3 κατοίκους του νομού ή 80.000 σε σύνολο 210.000 μόνιμων κατοίκων απασχολείται στον πρωτογενή τομέα.

Τη δυναμική αυτή δεν θα μπορούσε να μην τη στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Μια σχέση που επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους αγρότες, αφού 9 στους 10 την επιλέγουν για την πληρωμή των επιδοτήσεών τους. Αλλωστε η Τράπεζα Πειραιώς έχει την κεντρική διαχείριση των επιδοτήσεων και για αυτό συνεργάζεται στενά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η στήριξη του αγροτικού τομέα αποτελεί κεντρική επιλογή της Τράπεζας, η οποία την τελευταία τριετία ανοίγει τη «βεντάλια» ενίσχυσης των παραγωγών, διευρύνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες με τις οποίες υποστηρίζει τις δραστηριότητες και τις ανάγκες τους. Η στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων είναι πολύπλευρη και αποτυπώνεται στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, την Κάρτα Αγρότη, τη Συμβολαιακή Αγροεφοδίων, τη χρηματοδότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αναλύει σε συνέντευξη του στη «Συνείδηση» ο κ. Αλέξιος Πολυτάκης, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα και Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς. Η ολιστική φιλοσοφία που διέπει την Τράπεζα Πειραιώς θα έχει και συνέχεια με νέες παρεμβάσεις που θα σηματοδοτούν τη νέα εποχή στον πρωτογενή και ευρύτερα τον αγροδιατροφικό τομέα.

“O Έλληνας αγρότης παραμένει με ελλιπή πληροφόρηση και στήριξη και πολλές φορές χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση, ενώ είναι ο κύριος παράγοντας οικονομικής λειτουργίας, αφού έχει στα χέρια του την παραγωγική διαδικασία”

Ερώτηση. Κύριε Πολυτάκη, η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Πώς έχετε προσεγγίσει αυτό το κοινό;

Απάντηση: Πράγματι η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα δυναμική και σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον πρωτογενή τομέα, σε επίπεδο νομού απασχολούνται περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς ήταν, και παραμένει σημαντική στην περιοχή. Η σχέση αυτή, ενδυναμώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Τράπεζας. Πρωτοβουλίες οι οποίες δεν στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο μόνο χρηματοδοτικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες σχετικά με τις επιδοτήσεις τους, αλλά και η υψηλού επιπέδου τραπεζική εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πιστή σχέση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής με την Τράπεζα Πειραιώς, αφού την επιλέγουν, για την πληρωμή των επιδοτήσεών τους 9 στους 10 αγρότες, κάτι για το οποίο θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να τους διαβεβαιώσω ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να τιμά την εμπιστοσύνη τους και να αναβαθμίζει συνεχώς την εξυπηρέτηση που τους παρέχει.

Ερώτηση. Εδώ στην περιοχή μας φημολογείται τελευταία πως η Πειραιώς σταματά την συνεργασία της με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό την κεντρική διαχείριση των επιδοτήσεων μέχρι και το 2018, η συνεργασία μας δε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι εξαιρετική.

Πρόκειται λοιπόν για ένα καθαρό ψέμα. Κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια άλλη εντύπωση για το θέμα αυτό είναι κακόβουλη και εντελώς απαράδεκτη. 

Ερώτηση. Την τελευταία τριετία διαπιστώνουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση της στον πρωτογενή τομέα. Ποιοί είναι οι λόγοι που σας έστρεψαν στον τομέα αυτό;

Απάντηση: Πρώτα – πρώτα η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα έγινε αρκετά χρόνια πίσω. Ιδιαίτερα όμως μετά το «δημιουργικό αγκάλιασμα» με την πρώην ΑΤΕ, η επιλογή αυτή έγινε στρατηγικός στόχος μακράς διαρκείας, αφού η Τράπεζα είναι πλέον κυρίαρχη στο χώρο της αγροτικής οικονομίας κατανοώντας πολύ καλά τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Κατά δεύτερο λόγο, διότι αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, την εφαρμογή καινοτομιών, την περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση, την αύξηση των εισοδημάτων. Και αυτό είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να συμβεί, δεδομένου ότι ο τομέας αυτός δείχνει δυναμισμό, παρότι χαρακτηρίζεται από μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, το χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης, τη χαμηλή αναλογία φυτικής και ζωικής παραγωγής, κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται δίνουν ανάσα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αφού αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Επίσης, ο Έλληνας αγρότης παραμένει με ελλιπή πληροφόρηση και στήριξη και πολλές φορές χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση, ενώ είναι ο κύριος παράγοντας οικονομικής λειτουργίας, αφού έχει στα χέρια του την παραγωγική διαδικασία.

Tρ. Πειραιώς: Ψέμα η φημολογία για τη   διακοπή συνεργασίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τους λόγους αυτούς, στην Τράπεζα Πειραιώς σεβόμαστε τον αγώνα του και τον ιδρώτα του και τον στηρίζουμε πολύπλευρα και ολιστικά. Μπορούμε και το κάνουμε γιατί έχουμε την τεχνογνωσία, την επάρκεια πόρων και κυρίως γιατί πρόκειται, όπως είπαμε, για στρατηγική επιλογή διαρκείας.

Ερώτηση. Πώς υλοποιείται την στρατηγική σας στην πράξη;

Απάντηση. Η άποψή μας και η βαθιά μας πίστη είναι ότι κάθε χρηματοδότηση δεν πρέπει να είναι απλώς μια ροή κεφαλαίων προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίθετα πρέπει να βοηθά και στην επίλυση βασικών προβλημάτων που σήμερα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Με οδηγό αυτό το σκεπτικό, έχουμε τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά:

Με την αυτοματοποίηση της αξιολόγησης των αιτημάτων για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, μπορεί ο αγρότης να χρηματοδοτηθεί κυριολεκτικά σε μερικά λεπτά. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι ελάχιστα και η γραφειοκρατία που υπήρχε στο παρελθόν έχει εξαλειφθεί.

Με το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής με μόνη εξασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού.

Με την Κάρτα Αγρότη παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα, σε όλους τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων με σκοπό να μπορέσουν – όπως και το έκαναν ήδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες που μας εμπιστεύτηκαν – να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές τους ανάγκες την στιγμή ακριβώς που χρειάζεται και όχι με πίστωση και τα περιττά κόστη που τη συνοδεύουν.

Υπογραμμίζω ότι και οι δύο κάρτες μας, στοχεύουν στην καταπολέμηση του υψηλού κόστους της αγοράς αγροεφοδίων, αφού με την Κάρτα Συμβολαιακής και την Κάρτα Αγρότη, οι αγρότες μας αγοράζουν ότι χρειάζεται η αγροτική τους εκμετάλλευση σε τιμές μετρητοίς, επιτυγχάνοντας τις ανάλογες εκπτώσεις.

Ερώτηση. Πρόσφατα ανακοινώσατε και μια νέα πρωτοβουλία, τη Συμβολαιακή Αγροεφοδίων. Που ακριβώς στοχεύει το πρόγραμμα αυτό;

Απάντηση. Στην Τράπεζα Πειραιώς είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα έχοντας μόλις ξεδιπλώσει το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Αγροεφοδίων. Το πρόγραμμα αυτό έχει δυο σκέλη. Το πρώτο σκέλος, αφορά στη χρηματοδότηση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, προκειμένου να επωφεληθούν από προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων από τις εταιρίες παραγωγής ή εμπορίας, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Το δεύτερο σκέλος είναι να εξασφαλιστεί η ορθολογική λειτουργία της αγοράς και η δίκαιη κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν, από την εταιρία μέχρι τον παραγωγό. Να έχει δηλαδή και ο αγρότης τη δυνατότητα να αγοράσει τα αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας και το δικό του κόστος.

Και μια και μιλάμε για την επόμενη ημέρα, θα ήθελα να σημειώσω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού των νέων παρεμβάσεών μας. Πρόκειται για τις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσει η Τράπεζα Πειραιώς στο επόμενο χρονικό διάστημα και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα.

Ερώτηση: Οι παρεμβάσεις σας επεκτείνονται και στη χρηματοδοτική στήριξη όλων των αγροτών;

Απάντηση. Η Τράπεζα, αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητες αυτή την περίοδο –μεταξύ άλλων- την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση του κόστους παραγωγής και αφετέρου τις ανάγκες για επενδυτικό δανεισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, προσφέρει λύσεις, εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε εκμετάλλευσης. Με μια πλήρη σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, καλύπτει όλες τις ανάγκες και τους σκοπούς χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε και στην περίοδο που ξεκινάει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια της προδημοσίευσης του νέου Μέτρου 6.1 για την εκκίνηση επιχείρησης από νέους γεωργούς, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δείξει η Τράπεζα Πειραιώς στους νέους και τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα, εξασφαλίζοντάς τους πόρους και τις ευελιξίες που χρειάζονται για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασή στους, μέσα από σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα χρηματοδότησης.

Τέλος, εξαιρετικής σημασίας θεωρούμε και τη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και τα οποία αναμένεται να δώσουν μια επενδυτική ανάσα σε μια ολόκληρη αγορά.

Ερώτηση Μιλήσατε για ολιστική προσέγγιση του αγροτικού τομέα. Ποιες άλλες παρεμβάσεις έχετε κάνει;

Απάντηση. Η ολιστική φιλοσοφία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην Τράπεζα Πειραιώς, προφανώς δεν αφορά μόνο στις χρηματοδοτήσεις των παραγωγών και την παραγωγική διαδικασία. Αφορά στη συνεργατική προσέγγιση με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται και χρηματοδοτεί αποκλειστικά, το Ελληνικό Δημόσιο (ΟΠΕΚΕΠΕ), με πάνω από 2 δις € το χρόνο, για την έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών. Επίσης, διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ και άλλους σημαντικούς φορείς. Τέλος και η θυγατρική της Τράπεζας «ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ», το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας του Ομίλου μας, προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Κλείνοντας αυτή την συζήτηση θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα, ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να νιώθει ασφαλής για την τραπεζική του εξυπηρέτηση, γιατί έχει τη «δική» του τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Η παρουσία μας αποτελεί εγγύηση για το παρόν του αγροτικού κόσμου και το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr