ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΟλοκληρώνεται η αξιολόγηση των προσφορών για έρευνα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προσφορών για έρευνα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προσφορών για έρευνα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Προς ολοκλήρωση βαίνει, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, η αξιολόγηση των εμπορικών και τεχνικών προσφορών για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Ελλάδας, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η κατακύρωση, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας α μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο επίσημο δείπνο της διεθνούς πετρελαϊκής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τονίζει: «Η παρουσία στο συνέδριο των σημαντικότερων διεθνών εταιριών στον τομέα της Έρευνας και Εξόρυξης υδρογονανθράκων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα επανέρχεται ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ενώ ταυτόχρονα αφήνει υποσχέσεις για πιθανά καλά νέα στον τομέα αυτόν. Τα ΕΛΠΕ, πρωτοπόρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον τομέα της Έρευνας και Εξόρυξης υλοποιούν ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα αποδώσει καρπούς.

Η συνάντηση των πετρελαϊκών εταιρειών Κεντρικής, Νότιας – Ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας (CEEC Scout Group Meeting) συνδιοργανώνεται από τα ΕΛΠΕ και την HIS με συμμετοχή περισσότερων από 160 εκπροσώπων 80 διεθνών πετρελαϊκών εταιριών.

Στην ομιλία του ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, «έχει διαμορφώσει ένα ελκυστικό, σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανές νομοθετικό, διοικητικό, οικονομικό και φορολογικό επενδυτικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και παράλληλα έχει βασικό στόχο να προστατεύει πλήρως το περιβάλλον». Ενώ αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα τόνισε ότι «είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν (που και αρκετά είναι και ενδιαφέροντα), αλλά και να διαμορφώσουμε κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών όπως είσαστε εσείς, πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας». Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με έρευνα της διοργανώτριας εταιρείας IHS, «με βάση αντικειμενικά επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, η Ελλάδα σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά και βρίσκεται στην 64η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 129 χώρες, όταν το 2013 ήταν 87η και το 2014 ήταν μόλις 91η».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε πάντως και στις δυσκολίες του εγχειρήματος (πολύπλοκη γεωλογία, αρκετά μεγάλα βάθη θάλασσας σε ορισμένες περιπτώσεις, δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη στεριά, χαμηλές τιμές του αργού). Υπογράμμισε ωστόσο ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η εκκίνηση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν, θα οδηγήσουν σε ένα καθαρό τοπίο στην οικονομία σε μεγάλο βάθος χρόνου «κι αυτό είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία για επενδύσεις μακράς πνοής».

Ο υπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), που είναι ο φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως και θα λειτουργήσει με διεθνή πρότυπα.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ