ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΑπίστευτο-Ιταλία: «Ένωσαν» τα μάτια ενός τυφλού 83χρονου άνδρα και αυτός ξαναβρήκε την όρασή του!

Απίστευτο-Ιταλία: «Ένωσαν» τα μάτια ενός τυφλού 83χρονου άνδρα και αυτός ξαναβρήκε την όρασή του!

Απίστευτο-Ιταλία: «Ένωσαν» τα μάτια ενός τυφλού 83χρονου άνδρα και αυτός ξαναβρήκε την όρασή του!

Ένας  83χρονος Ιταλός που είχε χάσει εδώ και χρόνια την όραση του, την ανέκτησε σε σημαντικό βαθμό χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας από το ένα μάτι του στο άλλο.

Όπως αναφέρει η ιταλική ραδιοτηλεόραση Rai, ο άνδρας τυφλώθηκε σταδιακά στην πορεία της ζωής του. Πριν από τρεις δεκαετίες έχασε την όραση από το αριστερό μάτι, λόγω ανίατης ασθένειας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είκοσι χρόνια αργότερα έχασε την όραση και από το δεξιό, λόγω σπάνιας πάθησης στην επιφάνειά του.

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται βαθιά στο εσωτερικό του ματιού, επομένως η επιφάνεια του αριστερού ματιού  του ασθενούς ήταν υγιής. Υγιές ήταν και το εσωτερικό τμήμα του δεξιού ματιού.

Γιατροί από το Νοσοκομείο Molinette, στο Τορίνο, αποφάσισαν να «ενώσουν» τα δύο μάτια, με την ελπίδα ότι ο ασθενής θα ανακτήσει την όρασή του. Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ένα υγιές μάτι σε έναν άνθρωπο που είχε τυφλωθεί από δύο διαφορετικές παθολογίες.

Την επέμβαση εκτέλεσαν οι καθηγητές Οφθαλμολογίας Dr. Michele Reibaldi, διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου, και Dr. Vincenzo Sarnicola, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στις εγχειρήσεις του κερατοειδούς χιτώνα.

Πως έγινε η επέμβαση

Η αυτομεταμόσχευση άρχισε με αφαίρεση τους υγιούς κερατοειδούς χιτώνα από το αριστερό μάτι του ασθενούς. Ο κερατοειδής στη συνέχεια μεγεθύνθηκε, ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του δεξιού ματιού. Αυτό σημαίνει ότι κάλυψε και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού) και τον επιπεφυκότα.

Αυτή ήταν και η πρωτοπορία της επέμβασης, κατά τον Dr. Sarnicola. «Η μεγέθυνση του μοσχεύματος ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια στο δεξιό μάτι ήταν καθοριστική για την επιτυχία της επέμβασης», είπε. «Ταυτοχρόνως, ανακατασκευάσαμε, για αισθητικούς λόγους, το αριστερό μάτι του ασθενούς, χρησιμοποιώντας ιστό από δότη».

Η όλη επέμβαση διήρκησε τέσσερις ώρες. «Όταν συνήλθα από τη νάρκωση, μπόρεσα να δω το περίγραμμα των δακτύλων και του χεριού μου. Ένιωσα σαν να ξαναγεννήθηκα», είπε ο 83χρονος που ζει σε προάστιο του Τορίνο.

Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο ασθενής έχει ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την όρασή του. Πλέον μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα, πρόσωπα και να κινείται ανεξάρτητα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την επιτυχία της επέμβασης. Εκτιμούμε επίσης ότι η αυτομεταμόσχευση θα διαρκέσει επ’ αόριστον διότι εκτελέστηκε με ιστούς από το μάτι του ιδίου του ασθενούς. Μπορούμε επίσης να την επαναλάβουμε σε άλλους ασθενείς με ανάλογα προβλήματα», κατέληξε ο Dr. Reibaldi.

Φωτογραφία: iStock

Πηγή: iatropedia.gr

Απίστευτο: Άνδρας ψήλωσε 45 εκατοστά μέσα σε λίγους μήνες μετά από την εγχείρηση εγκεφάλου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ