ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: 80% η πτώση της χονδρικής στα κρεοπωλεία, 30% η αύξηση της λιανικής

Αιτωλοακαρνανία: 80% η πτώση της χονδρικής στα κρεοπωλεία, 30% η αύξηση της λιανικής

Αιτωλοακαρνανία: 80% η πτώση της χονδρικής στα κρεοπωλεία, 30% η αύξηση της λιανικής

«Μένουμε σπίτι» και… μαγειρεύουμε –πλέον- για πολλούς Αγρινιώτες

Αυξήθηκε η πώληση κρέατος στη λιανική και σχεδόν «χάθηκε» η πώληση στην χονδρική από τα κρεοπωλεία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αγρινιωτών και των Αιτωλοακαρνάνων πειθαρχούν στα μέτρα πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό και μένουν σπίτι προστατεύοντας τους εαυτούς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η παραμονή στο σπίτι καθώς και το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων εστίασης που δούλευαν με delivery, συνεπάγεται για τις περισσότερες οικογένειες μαγειρική στο σπίτι, κάτι που αντανακλάται και στα κρεοπωλεία σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλη Παπαθανάση η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε επιπτώσεις σε όλη την αγορά ακόμη και στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση: «με τα δεδομένα του κορονοϊού είναι αυτονόητη η μείωση της δουλειάς μας στο σκέλος της χοντρικής πώλησης. Η μείωση του τζίρου στα κρεοπωλεία της περιοχής είναι τουλάχιστον 80% καθώς λειτουργούν ελάχιστες επιχειρήσεις, ούτε καν αυτές που ξεκίνησαν να λειτουργούν τις πρώτες ημέρες λήψης των μέτρων. Στο σκέλος της λιανικής πώλησης ο τζίρος αυξήθηκε κατά 30% καθώς όλο και περισσότεροι ψωνίζουν κρέας για να μαγειρέψουν. Από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και έπειτα αυξήθηκε η ζήτηση στο χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας, όπως επίσης και η ζήτηση κοτόπουλων. Ψωνίζουν τέτοιες ποσότητες, ώστε να βγει η εβδομάδα τους, καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχει επάρκεια κρέατος και τους εγγυούμαστε γι’ αυτό. Η επάρκεια αφορά και κρέατα από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όμορους νομούς.

Βασίλης Παπαθανάσης Πρόεδρος Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων διαπιστώνει μέχρι στιγμής αβεβαιότητα για το αρνί του Πάσχα. «Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν αναταράξεις στην αγορά και ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, καθώς τον απασχολεί μόνο η υγεία του και η υγεία της οικογένειάς τους και σωστά πράττει. Μέχρι στιγμής σχετικά με τον παραδοσιακό οβελία του Πάσχα δεν υπάρχει το ενδιαφέρον, που υπήρχε άλλες φορές, ακόμη και κατά την περίοδο  της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ρωτάει κυρίως αν θα έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί τεμαχισμένο αρνί και κάνει λόγο για ποσότητες μέχρι 5 κιλών, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν, αν θα μπορούν να προμηθευτούν μισό αρνί, ενώ δεν έχουν εκλείψει και όσοι θα παραγγείλουν ολόκληρο αρνί. Η αλήθεια είναι ότι ικανοποιητικό πασχαλινό τζίρο στα κρεοπωλεία έκαναν οι οικογένειες, οι οποίες υποδέχονταν ετεροδημότες, συνεπώς, φέτος αυτές οι οικογένειες λογικά δεν θα συμπεριφερθούν καταναλωτικά όπως τις άλλες χρονιές. Ωστόσο θα προμηθευτούν αρνί μόνο για όσα άτομα είναι στο σπίτι».

Ο κ. Παπαθανάσης συμβουλεύει τους καταναλωτές να κάνουν σύντομα παραγγελία σχετικά με το αρνί καθώς τα σφαγεία θα δουλέψουν βάση των παραγγελιών από τα κρεοπωλεία. «Δεν έχει σημασία αν θα παραγγείλουν για το Πάσχα 4 ή 5 κιλά αρνί, μισό ή ολόκληρο αρνί, αλλά σημασία έχει να κάνουν εγκαίρως τις παραγγελίες τους, ώστε να εξασφαλίσουν την ποιότητα και την διάθεση των ποσοτήτων που επιθυμεί ο καθένας, καθώς λόγω της ρευστότητας της κατάστασης τα σφαγεία θα δουλέψουν βάση των παραγγελιών των κρεοπωλείων» τονίζει ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθαρίζοντας πως είναι καθαρά θέμα προγραμματισμού και όχι επάρκειας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Χαρδαλιάς: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr