ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΠύργος: Ξεκινά η μαζική αποκομιδή απορριμμάτων – Από Δευτέρα σκουπίδια του Πύργου και στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Πύργος: Ξεκινά η μαζική αποκομιδή απορριμμάτων – Από Δευτέρα σκουπίδια του Πύργου και στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Πύργος: Ξεκινά η μαζική αποκομιδή απορριμμάτων – Από Δευτέρα σκουπίδια του Πύργου και στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Τα πρώτα απορρίμματα που βρίσκονται κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πύργου – Τριπόλεως, φεύγουν από αύριο κιόλας για τον ΧΥΤΑ Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, ύστερα από τη θετική ομόφωνη απόφαση που έλαβε στο αίτημά του ο δήμος του Πύργου από το διοικητικό συμβούλιο του ΧΥΤΑ της περιοχής, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου θετικές εξελίξεις, υπάρχουν και στο ζήτημα της μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, καθώς όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες στο κατεπείγον δημοτικό συμβούλιο, από τον αναπληρωτή δήμαρχο, Ανδρέα Σκαρτσιάρη, υπεγράφη η απόφαση από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία αφορά την έγκριση πίστωσης των 500 χιλ. ευρώ που αναμένονταν για τη μίσθωση μηχανημάτων διαλόγης και έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ.

Χθες, η κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ΧΥΤΑ Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος θα δεχθεί 600 τόνους σκουπιδιών, απορρίμματα που θα μαζευθούν κυρίως κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πύργου – Τριπόλεως με σκοπό να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που επικρατεί στα σημεία αυτά και με δεδομένο πως πλησιάζει η ημερομηνία Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η απόφαση για την υπογραφή της σύμβασης ήταν ομόφωνη από τους παρευρισκόμενους συμβούλους, ωστόσο στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος – Έργο Πολιτών», Αντώνης Καράμπελας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα έπρεπε όλοι οι σύμβουλοι του Πύργου και οι επικεφαλής να έχουν παραιτηθεί αφού μέχρι σήμερα άφησαν τον δήμο να έρθει σε αυτή την εικόνα. Παράλληλα, αμφιβολίες για την «ευαισθησία» του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ζήτημα των απορριμμάτων εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «ΑναΣα», Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος ζήτησε εγγράφως να αποστείλει το δημοτικό συμβούλιο Πύργου, τα παράπονά του για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος, της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», Θεόδωρος Κόρδας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας να μην πραγματοποιείται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού, όπως είπε, το υπουργείο καθυστερεί σημαντικά να λάβει αποφάσεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πάντως νωρίς χθες το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, συνεδρίασε ύστερα από το αίτημα που είχε υποβάλλει από την περασμένη Δευτέρα ο δήμος του Πύργου και με το οποίο ζητούσε την μεταφορά και εναπόθεση 600 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΥΤΑ, στο οποίο παραβρέθηκε χθες και ο αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου, Ανδρέας Σκαρτσιάρης, ήταν ομόφωνη θετική για τον δήμο του Πύργου που προχώρησε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου εγκρίνοντας τους όρους της προγραμματικής σύμβασης.

Και στην Πάλαιρο

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε ο κ. Σκαρτσιάρης χθες, ενεργοποιείται από την ερχόμενη Δευτέρα και η προγραμματική σύμβαση που είναι ήδη σε ισχύ για τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, καθώς στο σημείο, τα τεχνικά προβλήματα με την πρόσβαση των μεγάλων οχημάτων στο ΧΥΤΑ, έχουν πλέον λυθεί κι έτσι ο δήμος Πύργου αλλά και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μπορούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο σημείο. Η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί εδώ και περίπου ένα μήνα με τον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ αφορά την μεταφορά 4.500 τόνων απορριμμάτων τα οποία θα «φεύγουν» από την ερχόμενη Δευτέρα κανονικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκαρτσιάρης, επεσήμανε πως από αύριο οι πρώτοι 40 τόνοι θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας ενώ την Κυριακή ο δήμος Πύργου θα μπορέσει να στείλει περίπου 60 τόνους στον ίδιο ΧΥΤΑ.

Υπεγράφη η πίστωση

Επίσης ο αναπληρωτής δήμαρχος, ανέφερε πως από την ερχόμενη Δευτέρα, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς χθες υπεγράφη η έγκριση διάθεσης πίστωσης 500 χιλ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την προσωρινή της προσωρινής λύσης που αφορά την δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, να αποστείλουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΥ, αφού προηγουμένως γίνεται διαλογή. Σήμερα μετά την ανάρτηση της απόφασης του κ. Κουρουμπλή αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Τ. του ΦΟΔΣΑ για αποδοχή  της πίστωσης και εν συνεχεία το Δ.Σ Ήλιδας για την ανάθεση του έργου στον εργολάβο.

Ο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, φαίνεται πως από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει και να δεχθεί τα απορρίμματα, αφού πρώτα ο εργολάβος που έχει αναλάβει την λειτουργία του, εγκαταστήσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα μηχανήματα, τα οποία θα επεξεργάζονται τα σκουπίδια που θα φέρνουν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε προσωπική του επικοινωνία με τον εργολάβο του έργου, είχε την διαβεβαίωση πως την Δευτέρα ο ΧΥΤΥ θα μπορέσει να λειτουργήσει.

«Ως γνωστόν βγήκε το κοινό έγγραφο των υπουργών Εσωτερικών και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι μπορεί να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ. Σε επικοινωνία μου με το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Κουρουμπλής υπέγραψε και την πίστωση για να αναθέσουμε στον εργολάβο να αρχίσει να λειτουργεί τώρα μέχρι την οριστικοποίηση της ενδιάμεσης λύσης και να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ αυτό το διάστημα. Μιλάμε για 10 χιλ. τόνους σκουπίδια με 50 ευρώ τον τόνο. Ο εργολάβος έχει ήδη παραγγείλει τον εξοπλισμό εκείνο για τα απορρίμματα που θα πάνε εκεί. Τη Δευτέρα ο εργολάβος θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί απορρίμματα να επεξεργαστούν και το υπόλειμα να θαφτεί στο ΧΥΤΥ. Η εταιρεία “Διάβημα” έχει κατέβει με νταλίκες στην περιοχή και έχει δει κάποιους χώρους για σταθμούς μεταφόρτωσης. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν και πρέπει όλοι μας από καρδιάς να συμβάλλουμε να καθαρίσει ο τόπος», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

patrisnews.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr