Με φραστικές αντιπαραθέσεις η διαβούλευση για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας της Αιτωλοακαρνανίας (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

IMG_20160306_115010

Άνοιξε σήμερα για την Αιτωλοακαρνανία η συζήτηση για ένα θέμα που θα διαρκέσει πιθανότατα και χρόνια, αυτό της αναδιοργάνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών του συστήματος υγείας του νομού. Η διαβούλευση που ξεκίνησε το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας είναι η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα. Αν  και υπήρξαν πολλές στιγμές που το κλίμα ηλεκτρίστηκε, χωρίς να εκτροχιαστεί Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες έλαβαν το λόγο με σκοπό η περιοχή τους να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση και ισχυρή «φωνή» στο πλάνο των προτάσεων για την διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας.

Αρχικά ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μίλτος Ζαμπάρας έκανε μια εισήγηση και στην συνέχεια ο Διοικητής Γιώργος Γιαννόπουλος παρουσίασε την πρόταση της 6ης ΥΠΕ, η οποία είχε σκοπό να δώσει μια πρώτη εικόνα για την «δικτύωση» των δομών υγείας, το «στήσιμό τους και τον ρόλο του. Την πρόταση αναλυτικά την οποία έχει δημοσιεύσει η «Σ» και επίσης την έχει παρουσιάσει αναλυτικά με εκτενές ρεπορτάζ.

Εν συντομία ο κ. Γιαννόπουλος πρότεινε ενιαίο οργανισμό και νομικό πρόσωπο για τα δύο νοσοκομεία, αφού η ΥΠΕ εξετάζει τις αλλαγές που ήρθαν προς διαβούλευση ως αλλαγές για το ενιαίο νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας με τις 350 κλίνες (Αγρίνιο και Μεσολόγγι μαζί). Έθεσε ως δεδομένο την 24ωρη βάρδια όπου αυτή χρειάζεται, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του νοσοκομείου Μεσολογγίου, απεναντίας, για το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι διευκρίνισε πως θα υπάρξει ειδικευμένη μελέτη αφού προβλέπεται η δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.  Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ιδιαίτερα πως απαιτείται τροποποίηση του υπάρχοντος ενιαίου οργανογράμματος ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν τμήματα που δεν υπάρχουν και είναι βασικά ή να στελεχωθούν με γιατρούς που δεν υφίστανται άλλα τμήματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα ως κλινικές, που είναι μάλιστα βασικές. Σημαντικό στοιχείο είναι πως ανά έτος σταδιακά κατά την διάρκεια την επόμενης πενταετίας στα χρήματα που λαμβάνει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας για το σύστημα υγείας του θα προστεθούν 9.000.000 ευρώ.

IMG_20160306_112340Το σημείο αυτό αποτέλεσε και το πρώτο και σοβαρό σημείο τριβής της εκδήλωσης μεταξύ του κ. Γιαννόπουλου και του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου που αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθουν τόσα χρήματα με την υπάρχουσα κατάσταση και πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό την στιγμή που είναι Γολγοθάς η προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή της Καρδιολογικής του νοσοκομείου Αγρινίου.

«Είναι πολύ ουσιαστική η συνάντηση αυτή. Έχω διαφωνίες, αλλά είναι εξεταστικό το πλάνο. Κανείς όμως δεν μπορεί να με πείσει πως θα υλοποιηθεί το πλάνο αυτό σε οικονομικό επίπεδο σ αυτή την χώρα και την περίοδο. Δεν μπορούμε 1 χρόνο να προκηρύξουμε την θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής που είναι υποτίθεται εύκολη διαδικασία ή να μην έχουμε καρδιολογική. Πρέπει να βρείτε λύση. Αλλά θα το πάμε και συνδικαλιστικά αφού θέλετε έτσι κ. Γιαννόπουλε. Να μας απαντήσετε τώρα σε βασικά ερωτήματα για την λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου και Μεσολογγίου, από το να μας παρουσιάζεται κάτι που είναι θεωρία. Στηρίξτε πρώτα τα νοσοκομεία, την καρδιολογική του Αγρινίου και πείτε μου πότε θα εφημερεύει κάθε μέρα η κλινική και θα σας πούμε και μπράβο, αλλιώς χωρίς λύσεις αυτά είναι λόγια μεγάλα».

IMG_20160306_112438Στην συνέχεια πήραν το λόγο οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του νομού με πρώτον τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο ο οποίος ζήτησε την αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων, κάτι που βρήκε αρκετούς υποστηρικτές στη συνέχεια. Οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας και Ακτίου Βόνιτσας Λουκόπουλος και Αποστολάκης αντίστοιχα συνέδεσαν την υποβάθμιση των περιοχών τους ως προς την υγεία με το τουριστικό κομμάτι και τον πληθυσμό των περιοχών τόσο το Χειμώνα όσο και το Καλοκαίρι.

Δεδομένου ότι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Θέρμου δεν αλλάζει ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας ζήτησε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με γιατρούς και ειδικότερα με μικροβιολόγους, ακτινολόγους και παιδιάτρους, αλλά και την ενίσχυση με έναν τουλάχιστον οδηγό για το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας.

IMG_20160306_115138Εκ μέρους του Μεσολογγίου πριν την μαζική αποχώρηση ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόλουλος και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νσοκομείου Μεσολογγίου Δημήτρης Τουμαράς αναφέρθηκαν αντιστοίχως στο Κ.Υ Αιτωλικού, αλλά και στην κατάργηση 3 κλινικών του νοσοκομείου Μεσολογγίου, κάτι που συμπεριλαμβάνει η πρόταση της 6ης ΥΠΕ όπως υποστήριξαν οι παρευρισκόμενοι εκ του Μεσολογγίου.

Οι βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Γιώργος Βαρεμένος και Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ) πέραν της εισήγησής τους, κατ αρχήν ο κ. Βαρεμένος τόνισε πως δεν τίθεται θέμα ύπαρξης του νοσοκομείου Μεσολογγίου και πως είναι σωστή η τοποθέτηση των Δημάρχων για την Κατούνα και την ορεινή Ναυπακτία, ενώ κατά δεύτερον η κα. Τριανταφύλλου εστίασε στο ότι το πρόβλημα προκύπτει από την διασύνδεση των δύο νοσοκομείων. «Ήταν κόλπο του Γεωργιάδη ώστε να υπάρχει η ίδια χρηματοδότηση για περισσότερες ανάγκες» δήλωσε.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «Σ» την Τρίτη 8/3

Κων/νος Χονδρός