ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕνημέρωση για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Ενημέρωση για την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Ενημέρωση για την ορθολογική χρήση  φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη διαχείριση των  κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Ασφαλής και ορθολογική χρήση,  Διαχείριση κενών πλαστικών συσκευασιών», στην αίθουσα του  κτιρίου  της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιου Μελιάδη, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου  κ. Α. Καλαμπαλίκη και με τη συμμετοχή γεωτεχνικών, παραγωγών, μελών του ΦοΣΔΑ και υπηρεσιακών παραγόντων.

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου (Δ/νση Τοπικής Οικονομικής  Ανάπτυξης και Δ/νση Ανακύκλωσης και Καθαριότητας), τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας ΕΣΥΦ, το ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας- με τη συνεργασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Αγρινίου η Ένωση και του Συνδέσμου –Συλλόγου Γεωπόνων Αιτ/νιας.

 

63f6a650-15ae-4fc5-ba52-da1c644c3b23Το ζήτημα της ασφαλούς χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της διαχείρισης των κενών συσκευασιών τους , σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία για τη διάθεση, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (Ν. 4036/2012, Ν. 4253/2014) καθώς και την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών τους (Ν. 2939/2001; ΚΥΑ 9268/469/2007; Εθνικό σχέδιο Δράσης, ΦΕΚ Β’ 1883/2013) αποτέλεσε το αντικείμενο της ενημερωτικής ημερίδας με στόχο  την ενημέρωση των γεωπόνων, υπηρεσιακών παραγόντων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, αγροτών, υπεύθυνων επιστημόνων καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων και γενικότερα όλων των εμπλεκομένων  με τη διαχείριση και τη διακίνηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων του Δήμου Αγρινίου.

Τα θέματα εισηγήθηκαν ο κ. Χριστόφορος Μπαλτάς, Γεωπόνος, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, ο κ. Ν. Μπαρτσώκας και κ. Σ. Μανάκης, Γεωπόνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού η Ένωση, ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γεωπόνος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Αιτ/νιας και ο κ. Μηνάς Πελεκάνος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Θεμάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, ασφαλούς χρήσης και ηλεκτρονικών του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας.

 

Σε δήλωσή του ο κ. Μελιάδης τόνισε ότι « η ανασυγκρότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στις προτεραιότητες του  Δήμου Αγρινίου, γι’ αυτό και πραγματοποιείται η συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου οι παραγωγοί να αποκτήσουν  τις βασικές γνώσεις της ασφαλούς διαχείρισης των  κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ότι  η ημερίδα αποτελεί τη δεύτερη ημερίδα από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων αγροτικού ενδιαφέροντος με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη στο Δήμο Αγρινίου». Από την πλευρά του ο κ. Καλαμπαλίκης τόνισε την σημασία της ανακύκλωσης και ότι «σε  ένα Δήμο αγροτικό θα πρέπει να δοθεί λύση στις κακές πρακτικές διαχείρισης των κενών πλαστικών φιαλών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

 

002cbf35-fa61-4e0a-b02d-0d1a218357ee

Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τη δράση τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος στην εμπορία και τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, και οι κκ. Μπαρτσώκας και Μανάκης στην ορθή και συστηματική χρήση αγροεφοδίων και στη σημασία της  ενημέρωσης των αγροτών με την απαίτηση τριπλού ξεπλύματος των κενών συσκευασιών τους προκειμένου να αποχαρακτηριστούν από επικίνδυνα και να μπορούν να ενταχθούν στο ρεύμα της ανακύκλωσης των μη επικίνδυνων αποβλήτων.

 

Ο κ. Πελεκάνος από τον ΕΣΥΦ ανέλυσε το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών τους σε όλα του τα στάδια, τον τρόπο εφαρμογής και απόσυρσής τους και τα μέτρα ασφαλείας. Αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών σε όλους τους Δήμους που έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, στις εκπαιδεύσεις που γίνονται σε διάφορες τοπικές κοινότητες των Δήμων και τέλος τη Βεβαίωση που απονέμεται στους συμμετέχοντες παραγωγούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr