Πάτρα: Συναγερμός στα νοσοκομεία για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ

Αυξημένη ζήτηση λόγω γρίπης Στη λίστα αναμονής  και οι δύο ΜΕΘ της Πάτρας , καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια να υποδεχτούν ασθενείς με βαριά συμπτώματα…

meth

Αυξημένη ζήτηση λόγω γρίπης

Στη λίστα αναμονής  και οι δύο ΜΕΘ της Πάτρας , καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια να υποδεχτούν ασθενείς με βαριά συμπτώματα και επιπλοκές από τη γρίπη. "Ευτυχώς, για την ώρα τουλάχιστον, η κατάσταση, ως προς τα κρούσματα γρίπης,  είναι διαχειρίσιμη στη Δυτική Ελλάδα" σχολίασε στο tempo24.gr η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, προσθέτοντας ωστόσο: "Δεν μπορούμε όμως να είμαστε να είμαστε ήσυχοι, γιατί και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο".

Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ καλύπτονται  και από  άλλες κατηγορίες ασθενών όπως  καρδιοπαθείς,  τραυματίες, ασθενείς μετά το χειρουργείο, όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες αυτής της εποχής.

Οι γιατροί  λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε… συνθήκες πολέμου, καθώς αναγκάζονται να αξιολογούν τα περιστατικά και να κρίνουν ποιο θα εισαχθεί και ποιο όχι  σε ΜΕΘ με βάση τις πιθανότητες και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών.

Μέχρι και χθες ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έφτασε τους 114!

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου,  στις ΜΕΘ της  Πάτρας απευθύνονται και νοσοκομεία από την υπόλοιπη Ελλάδα που ψάχνουν για άδειο κρεβάτι ΜΕΘ ανά τη χώρα, αλλά στην παρούσα φάση ούτε στην περιοχή υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η ίδια πάντως, καταλήγοντας εστίασε στους ανεμβολίαστους ασθενείς ευπαθών ομάδων που είναι  περισσότερο ευάλωτοι  στη γρίπη. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας επικαλέστηκε τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που καταδεικνύουν  χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό μαρτυρούν. Σε σύνολο 200 ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (για τους 33 δεν υπάρχουν στοιχεία), μόλις οι 10 είχαν εμβολιαστεί!

Πρόκειται για το 5% των βαρέως ασθενών που μπήκαν στις ΜΕΘ. Από αυτούς τους δέκα που είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, οι τέσσερις κατέληξαν και οι έξι κατάφεραν να βγουν από τις ΜΕΘ.