70 χρόνια μετά Το Αγρίνιο δεν ξεχνά

Τους 120 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας Εκδήλωση τιμής και μνήμης Τους 120 εκτελεσθέντες Αγρινιώτες από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Απριλίου του 1944, τίμησε το παράρτημα…

Τους 120 εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Τους 120 εκτελεσθέντες Αγρινιώτες από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Απριλίου του 1944, τίμησε το παράρτημα Αγρινίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε.), σε εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο μνημείο της μικρής πλατείας πίσω από την Αγία Τριάδα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έλαβε χώρα η εκδήλωση μνήμης για τους 3 απαγχονισθέντες και 117 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους την Μεγάλη Παρασκευή του 1944.  Η καταρρακτώδης βροχή δεν εμπόδισε του παραβρισκόμενους συγγενείς και απογόνους των εκτελεσθέντων να τιμήσουν τη μνήμη τους και να καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο, 70 ολόκληρα χρόνια μετά το αποτρόπαιο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της πόλης μας.
Ήταν 9 Απρίλη του 1944, όταν αντάρτες του ΕΛΑΣ ανατίναξαν λίγο έξω από το χωριό Σταμνά πολεμική αμαξοστοιχία που μετέφερε πολεμοφόδια προς τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους κατακτητές. Ως αντίποινα, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής του Αγρινίου διέταξε την εκτέλεση 120 Ελλήνων.
Οι τρεις από αυτούς, ο Αβραάμ Αναστασιάδης, ο Χρήστος Σαλάκος και ο Πάνος Σούλος, κρεμάστηκαν από Γερμανούς και γερμανοτσολιάδες συνεργάτες τους στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, που τότε ονομάζονταν Πλατεία Μπέλου. «Προς παραδειγματισμό» των κατοίκων της πόλης, διατάχθηκε να μην απομακρυνθούν τα πτώματα από τους φανοστάτες, όπου παρέμειναν για αρκετές ημέρες, αποτελώντας ένα μακάβριο θέαμα που σημάδεψε τις καρδιές ακόμη και των ίδιων των δήμιών τους. Παράλληλα, στις φυλακές της Αγίας Τριάδας, σκάφτηκαν πρόχειροι τάφοι και οι Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν τμηματικά δια τυφεκισμού άλλους 116 φυλακισμένους πατριώτες και μια γυναίκα, την Κατίνα Χατζάρα.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το Αγρίνιο δεν έχει ξεχάσει τους 120 πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα, με το μήνυμα της πάλης εναντίον του φασισμού να παραμένει πάντα ζωντανό και επίκαιρο.

Κώστας Καρακώστας