ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΑνεξέλεγκτη πλατφόρμα κατεθύνεται προς εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Ανεξέλεγκτη πλατφόρμα κατεθύνεται προς εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Ανεξέλεγκτη πλατφόρμα κατεθύνεται προς εξέδρες άντλησης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα

Γιγαντιαία πλατφόρμα, μήκους 110 μ. και πλάτους 30 μ., κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου των κοιτασμάτων Valhall και Ekofisk στη Βόρεια Θάλασσα, των εταιρειών BP και ConocoPhillips.

Λόγω της χθεσινοβραδινής κακοκαιρίας εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, έσπασαν οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας που είχε κατεύθυνση προς τη Νορβηγία. Νωρίς το πρωί σήμερα (Πέμπτη) βρισκόταν σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το κοίτασμα Valhall, σύμφωνα με το νορβηγικό κέντρο συντονισμού και διάσωσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Η πλατφόρμα άλλαξε πορεία και πλέον κινείται κατευθείαν προς το Valhall. Ελπίζουμε ότι η πορεία της θα αλλάξει και πάλι και ότι θα καταφέρουμε να την προσδέσουμε», δήλωσε στο AFP ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος.

Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, ενώ 71 εργαζόμενοι μεταφέρονται προς τις εξέδρες του κοιτάσματος Ekofisk. Η εταιρεία ConocoPhillips απομάκρυνε 145 εργαζόμενους από εγκαταστάσεις της που εν δυνάμει απειλούνται στο κοίτασμα Ekofisk.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.

skai.gr
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr