ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤο ΕΚΑΒ εκπέμπει S.O.S στην Αιτωλοακαρνανία

Το ΕΚΑΒ εκπέμπει S.O.S στην Αιτωλοακαρνανία

Το ΕΚΑΒ εκπέμπει S.O.S στην Αιτωλοακαρνανία

Μόλις 4 ασθενοφόρα καλύπτουν τις ανάγκες του Αγρινίου – Κωμικοτραγικές καταστάσεις ακόμη και κατά την διάρκεια διακομιδών ασθενών

 

Το ΕΚΑΒ εκπέμπει S.O.S στην Αιτωλοακαρνανία

 

Χάθηκε κονδύλι 1 εκ. ευρώ που εξασφάλιζε την παραλαβή 15 καινούριων ασθενοφόρων – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από την «Σ»

 

Στην «εντατική» βρίσκεται το ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ συχνά οι «ταχυκαρδίες» που προκύπτουν στην υπηρεσία επαληθεύουν πως οι εργαζόμενοι ακροβατούν καθημερινά σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που σε κίνδυνο τίθενται και οι ζωές των ασθενών κατά τη διακομιδή.

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ του Αγρινίου και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας, επαληθεύτηκε ακόμη μια φορά, αφού παρήλθε με αρνητικά αποτελέσματα, το ζήτημα παραλαβής νέων ασθενοφόρων που κωλυσιεργούσε εδώ και χρόνια. Οι λόγοι, σύμφωνα με το μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλη Σιαφάκα, είναι πολλοί, όπως οι ενστάσεις που κατέθεταν οι εταιρείες που θα προμήθευαν την περιοχή με ασθενοφόρα, λάθη επί της διαδικασίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και όπως ουκ ολίγες φορές έχουμε καταγράψει στη «Σ» αδιαφορία από την κεντρική Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Το αποτέλεσμα του τραγικού αυτού μείγματος ήταν να χαθεί η χρυσή ευκαιρία εκμετάλλευσης προγράμματος 1 εκ. ευρώ, στο οποίο είχε ενταχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέσω του οποίου οι 3 νομοί της Περιφέρειας θα παραλάμβαναν 15 ολοκαίνουργια ασθενοφόρα!

ekavΣήμερα και μετά την κωμικοτραγική αυτή εξέλιξη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω του ότι μέχρι τέλος του χρόνου από πλευράς διοίκησης ΕΚΑΒ υπήρξε αδικαιολόγητη ολιγωρία και δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες, είναι αναγκασμένη να απεντάξει το έργο – πρόγραμμα! Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Αγρινίου είναι τεράστια. Αυτή την στιγμή, το ΕΚΑΒ Αγρινίου διαθέτει μόλις 4 ασθενοφόρα γερασμένα, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, αφού η πρωινή βάρδια του ΕΚΑΒ χρησιμοποιεί άλλοτε 3 και άλλοτε και τα 4 ασθενοφόρα που διαθέτει. Η απογευματινή βάρδια χρησιμοποιεί 3 ασθενοφόρα, ενώ η νυχτερινή 2 με 3! Βέβαια, πολλές φορές λόγω των συχνών βλαβών που καταγράφονται, στη διάθεση των διασωστών βρίσκεται μόλις ένα ασθενοφόρο, που διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πέραν αυτού όμως, αρκετές φορές οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για να επιδιορθώσουν τις βλάβες στα ασθενοφόρα ή να αλλάξουν λάστιχα. Παράλληλα, συχνά – πυκνά πλήρωμα και ασθενοφόρο από το Αγρίνιο φεύγει για κάποια 8ωρα το μήνα για να καλύψει τις ανάγκες του Μεσολογγίου, διότι ασθενοφόρο της πρωτεύουσας, καλύπτει τις ανάγκες της Ναυπάκτου, κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Πάτρα, η οποία δηλώνει αδυναμία! Ως προς αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σιαφάκα, η περιοχή της Ναυπάκτου χρειάζεται επιτακτικά την στελέχωση του ΕΚΑΒ με εργαζόμενους και την ενίσχυση του με οχήματα!

«Σε ένα 24ωρο το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί ακόμη και 60 περιστατικά και πολλές φορές μόνο το πρωί προκύπτουν τα μισά εξ’ αυτών. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει τύχει πολλές φορές να υπάρξει βλάβη ασθενοφόρου ακόμα και κατά την διάρκεια διακομιδής! Συγκεκριμένα στο πλαίσιο διακομιδής προς την Πάτρα, το ασθενοφόρο υπέστη βλάβη και ήρθε έτερο από την Αχαϊκή πρωτεύουσα για να παραλάβει τον ασθενή! Τραγική είναι η κατάσταση και στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στο παλιό νοσοκομείο. Στεγαζόμαστε σε  κοντέινερ που το χειμώνα στάζει νερό, βιώνουμε λεηλασίες από ΡΟΜΑ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμβεί δύο σοβαρές βλάβες ηλεκτρολογικής φύσεως (η μία συνέβη προ 15 ημερών αφήνοντας το ΕΚΑΒ χωρίς ασύρματο – ενδοεπικοινωνία- και αναγκάζοντας τους εργαζομένους να δουλεύουν με τα κινητά τους τηλέφωνα) το κόστος τους κυμαίνονταν από  1.500 έως και 2.000 ευρώ! Την μια φορά την ζημιά την κάλυψε ο ΟΚΑΝΑ που συστεγάζεται σε κοντέινερ μαζί με μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σιαφάκας, ο οποίος σχετικά με τις εγκαταστάσεις σημείωσε πως θα επιδιώξουν, όταν διοριστεί ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, να μεταφερθούν στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στην περιοχή του κόμβου στο Δ.Α.Κ στο οποίο υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι. «Είναι κατάντια να υπάρχει τέτοιο κτίριο και υπηρεσίες συναφείς με το νοσοκομείο να στεγάζονται σε κοντέινερ».

xondros1

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr