Νέο χαράτσι στα ακίνητα από το 2016 φέρνουν πιστοποιητικά και επιθεωρήσεις

Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η Πρωτοχρονιά ενώ σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις απο τις υποχρεώσεις αυτές. Νέα πιστοποιητικά και επιθεωρήσεις από ειδικούς…

c7ea3f65f3993d1dedca5ebd7b5347e9_L

Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η Πρωτοχρονιά ενώ σημαντικές θα είναι οι επιβαρύνσεις απο τις υποχρεώσεις αυτές. Νέα πιστοποιητικά και επιθεωρήσεις από ειδικούς στους καυστήρες των κατοικιών φέρνουν νέα χαράτσια στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας που διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου, όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να καταχωρήσει αγγελία για την ενοικίαση ή πώληση ακινήτου θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα σε ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να λάβει το πιστοποιητικό καταβάλλοντας βέβαια το αναλογούν ποσό Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4122/2015, από 1.1.2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν προβλεπόταν και η ενοικίαση γινόταν χωρίς το πιστοποιητικό.

Επίσης από 1.1.2016 τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο). Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000€ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κλπ.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. του Ν. 4342/2015, από 9/11/2015, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

www.dikaiologitika.gr