ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια65% οι κενές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία – Τμήματα σαν σχολικές τάξεις

65% οι κενές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία – Τμήματα σαν σχολικές τάξεις

65% οι κενές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία – Τμήματα σαν σχολικές τάξεις

65% οι κενές θέσεις στην Αιτωλοακαρνανία, τμήματα σαν σχολικές τάξεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει ότι μόλις 37 επιτυχόντες στο δύο Τμήματα του Μεσολογγίου. Παρά τις συγχωνεύσεις τα Τμήματα της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία παραμένουν στα αζήτητα των προτιμήσεων των υποψηφίων

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε περιδίνηση παραμένουν τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και στη δεύτερη χρονιά της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Τα τρία εναπομείναντα Τμήματα (δύο στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο) μετά την αναδιάρθρωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι βάσεις τους “να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι”…

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένουν κάτω από τη σφαίρα των 10.000 μορίων, ενώ τα Τμήματα του Μεσολογγίου σημείωσαν και περαιτέρω πτώση των βάσεών τους.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σημείωσε πτώση 9%, με τη βάση του να διαμορφώνεται στα 9.425 μόρια και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής πτώση 5% και βάση 9.220 για φέτος. Στο αντίποδα το μοναδικό Τμήμα του Αγρινίου το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τη βάση του να πηγαίνει από τα 9.418 στα 9.490 μόρια.

Και στα τρία Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας οι επιτυχόντες είναι μόλις 121, επί του συνόλου των 310 προσφερόμενων θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει κενό το 65% περίπου των θέσεων, παρά το γεγονός ότι φέτος το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μείωση των εισακτέων κατά 50% περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πρώτη χρονιά της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και περισσότερους εισακτέους στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είχαν μείνει περίπου το 75% των προσφερόμενων θέσεων κενές. 84 είναι φέτος οι επιτυχόντες στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, εκ των οποίων οι 65 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια σε σύνολο 125 προσφερόμενων θέσεων.

Στον αντίποδα μόλις 15 επιτυχόντες καταγράφει το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, εκ των οποίων οι 10 προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Με τις προσφερόμενες θέσεις να ανέρχονται σε 100 καταλαβαίνει κανείς ότι το Τμήμα αυτό έχει κενές το 85% των θέσεών του. Μόλις 22 είναι οι επιτυχόντες στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με τις προσφερόμενες θέσεις να είναι 90, το συγκεκριμένο Τμήμα πετυχαίνει απλώς λίγο καλύτερη επίδοση από την εντελώς απογοητευτική επίδοση του έτερου Τμήματος στο Μεσολόγγι.

Μεγαλύτερη ζήτηση για υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ

Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας παραμένουν στον… πάτο των προτιμήσεων των υποψηφίων. Και οι χαμηλές τους βάσεις σε μεγάλο βαθμό εξηγούνται από το γεγονός ότι τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής τείνουν να απευθύνονται σε υποψηφίους προερχόμενους από τα ΕΠΑΛ, ενώ για αυτή την κατηγορία των υποψηφίων οι προσφερόμενες θέσεις είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας σημείωσαν τεράστια αύξηση στη βάση τους για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σημείωσε αύξηση 29,6% στη βάση του, το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής αύξηση 54,6%, με τη βάση του εκτινάσσεται από τα 6.260 στα 9.675 μόρια, ενώ το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο “απογειώθηκε” από τα 6.920 στα 11.230 μόρια, με την αύξηση της βάσης του να διαμορφώνεται στο 62,3%.

Δεν τα επιλέγουν

Η κατρακύλα των Τμημάτων αποτυπώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας στο γεγονός ότι δεν επιλέγονται από τους υποψηφίους και ιδίως αυτούς των Γενικών Λυκείων. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που έχει την “καλύτερη” επίδοση το επέλεξαν ως πρώτη επιλογή μόλις 9 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. 10 το προτίμησαν ως δεύτερη επιλογή και 31 ως τρίτη επιλογή.

Το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών δεν το επέλεξε κανείς ως πρώτη επιλογή, ενώ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής για μόνο ένα υποψήφιο ήταν η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό. Ιδίως για τα Τμήματα του Μεσολογγίου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων του προέρχονται από τα ΕΠΑΛ, μόλις 24 τα επέλεξαν ως μια από τις τρεις πρώτες προτιμήσεις τους.

Η πανωλεθρία των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας έχει ενδιαφέρον ότι σημειώνεται, αφού προηγήθηκε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστήμιου μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Τα αμφιθέατρα των Τμημάτων θυμίζουν σχολικές ή ακόμη και φροντιστηριακές τάξεις… με το ποσοστό των κενών θέσεων να παραμένει τεράστιο. Η βιωσιμότητα των Τμημάτων παραμένει ζητούμενο, καθώς όταν ένα έτος ενός Τμήματος έχει 15 επιτυχόντες, μοιραία τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του Τμήματος αυτού και το λόγο της ύπαρξής του.

__________________________________________________________

Πανελλαδικές 2022: Στο 6,8 το κατώφλι για είσοδο στα ΑΕΙ

Η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), για δεύτερη χρονιά φέτος, ενισχύει τις αλλαγές στο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο τελευταίος εισακτέος της μεγάλης κατηγορίας των υποψηφίων, των γενικών λυκείων (ΓΕΛ), εισήχθη σε ΑΕΙ με βαθμό 6,8, πολύ υψηλότερο από τις χρονιές της… λευκής κόλας, όταν ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής ήταν συνήθως γύρω στο 3, φθάνοντας ακόμη και στο 0,625.

Από την άλλη, περί τις 11.000 είναι οι θέσεις που έμειναν κενές φέτος σε πανεπιστημιακά τμήματα, από τις περίπου 72.000 θέσεις που είχαν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία για τα ΑΕΙ και τις παραγωγικές σχολές Στρατού, Αστυνομίας κ.λπ. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική στροφή προς την επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, η εφαρμογή της ΕΒΕ οδήγησε σε μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά των υποψηφίων, με συνέπεια την άνοδο του ποσοστού που εισάγεται στα ΑΕΙ. Παράλληλα, το ποσοστό εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021. Συνολικά 13.472 υποψήφιοι είναι επιτυχόντες σε δημόσια ΙΕΚ, ενώ άλλες περίπου 10.000 θέσεις θα δοθούν για πρόσθετες εγγραφές σε δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, «η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέδειξε μια δημόσια εναλλακτική εκπαιδευτική διαδρομή, η οποία ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης και απορρόφησης, όπως προγραμματιστής ψηφιακών συστημάτων και ιστοσελίδων (web design), τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βοηθός νοσηλευτής, μεταξύ άλλων».

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αμφιλοχία: Με τηλεφωνική απάτη και ένα κλικ έκλεψαν 9.800 ευρώ από επαγγελματία στο χώρο της εστίασης

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ