Ηλεία: Σημαντικές οι ελλείψεις σε αίμα στον νομό

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί ο Σταθμός Αιμοδοσίας Πύργου για τη συγκέντρωση πολύτιμων μονάδων αίματος, καθώς τα αποθέματα έχουν στερέψει. Ο απολογισμός στη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία του…

ezbgtclxsv5649911caf42d

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί ο Σταθμός Αιμοδοσίας Πύργου για τη συγκέντρωση πολύτιμων μονάδων αίματος, καθώς τα αποθέματα έχουν στερέψει. Ο απολογισμός στη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, τη δεύτερη για το 2015 και την 21η για το σύλλογο, ήταν θετικότατος. Από τους 40 εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν, συγκεντρώθηκαν 35 φιάλες αίματος, ενώ και κάποιοι άλλοι θα αιμοδοτήσουν τις επόμενες ημέρες στο Σταθμό Αιμοδοσίας Πύργου.

Ο σύλλογος «Άγιος Χαράλαμπος» διατηρεί την παράδοση του στον εθελοντισμό, κρατά την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργήσει ζωντανή και την ανατροφοδοτεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και στη χθεσινή αιμοδοσία, αρωγός στάθηκε ο Σταθμός Αιμοδοσίας Πύργου με το προσωπικό του και την διευθύντρια Κωνσταντίνα Πανέτα. Για άλλη μια φορά δόθηκε το μήνυμα του εθελοντισμού, ενώ οι διοργανωτές εστίασαν στην έλλειψη αίματος που υπάρχει στο νομό Ηλείας και ιδιαίτερα στην ομάδα 0 ρέζους αρνητικό, όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια και κινητοποίηση για την εξασφάλιση μονάδων αίματος της συγκεκριμένης ομάδας.

Ο πρόεδρος διαχειριστικής Επιτροπής Τράπεζας Αίματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου Γιάννης Μαστρογιανόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ροή ήταν ομαλή, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και είχαμε προσέλευση και νέων μελών. Είμαστε ευχαριστημένοι από την διαδικασία και πιστεύω ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται στην προσφορά της ανθρώπινης ζωής και του αίματος. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα 0 ρέζους αρνητικό. Είναι η πιο αδικημένη ομάδα αίματος που προσφέρει σε όλους και παίρνει μόνο από τον «εαυτό» της. Και εμείς προσφέρουμε βοήθεια καθώς καλέσαμε και ήρθαν πέντε μέλη μας που διαθέτουν αυτή την ομάδα αίματος, για να καλύψουμε όσο μπορούμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι γενικότερο με την έλλειψη αίματος. Το νοσοκομείο μας δεν έχει καθόλου αποθέματα και εμείς πιστεύουμε πως με τη σημερινή αιμοδοσία θα καλύψουμε ανάγκες για αρκετό χρονικό διάστημα. Να ευχαριστήσουμε το νοσοκομείο, το 6ο δημοτικό που μας φιλοξενεί και να είμαστε πάντα σε θέση να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας».

Ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Νίκος Κουσάβελος, ανέφερε πως η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και σε αυτή την αιμοδοσία. «Θέλουμε να βοηθήσουμε και εμείς το Σταθμό Αιμοδοσίας Πύργου. Ευχαριστούμε τόσο το σύλλογο αιμοδοτών, όσο και το Σταθμό Αιμοδοσίας Πύργου και τους αιμοδότες για την προσφορά τους. Ευχόμαστε τέτοια παραδείγματα να τα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της πόλης».

Ο πρώην διευθυντής του σχολείου και μέλος του αιμοδοτικού συλλόγου, Γιώργος Αντωνόπουλος μίλησε για την προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, χάρη στη στήριξη των γονέων του σχολείου αλλά και των συμπολιτών αιμοδοτών και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και χθες. «Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους αιμοδότες που ήρθαν για πρώτη φορά και ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και να έρθουν να στηρίξουν το έργο των αιμοδοτικών συλλόγων για να προσφέρουμε το πολύτιμο αγαθό της ζωής, το αίμα».

Η Διευθύντρια Σταθμού Αιμοδοσίας Πύργου, Κωνσταντίνα Πανέτα, σχολίασε το θέμα της έλλειψης σε αίμα και κυρίως σε ομάδα 0 ρέζους αρνητικό. «Η έλλειψη σε αίμα της ομάδας 0 ρέζους αρνητικό παραμένει. Είναι η ομάδα που μας «ξελασπώνει» πάρα πολλές φορές και καλό είναι όσοι έχουν αίμα αυτής της ομάδας να αιμοδοτούν πιο συχνά γιατί βοηθούν σημαντικά τους συνανθρώπους τους. Στην Ηλεία υπάρχουν καταγεγραμμένοι εθελοντές με αυτή την ομάδα περίπου 200.

Όμως δεν υπάρχουν στο νομό μόνο τόσοι με αυτή την ομάδα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να προσφέρουν αίμα. Στην αιμοδοσία στο 6ο Δημοτικό βλέπουμε συνειδητοποιημένους αιμοδότες που γνωρίζουν και θέλουν να προσφέρουν. Είμαστε πιο σίγουροι από αυτή την προσφορά, καθώς με τους αιμοδότες αναπλήρωσης που δίνουν κατ΄ ανάγκη αίμα για κάποιο συγγενή ή φίλο δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του αίματος. Ευχή μας είναι να γίνουν όλοι εθελοντές αιμοδότες, προσφέροντας υγιές αίμα και κάνοντας καλό και στους ίδιους» κατέληξε η κα Πανέτα.

ilialive.gr