Υδάτινη απειλή

Υδάτινη απειλή

Καταδικασμένες, μακροπρόθεσμα, σε μερική εξαφάνιση κάτω από το νερό, είναι ολόκληρες περιοχές του πλανήτη και μεγάλες πόλεις όπως η Σανγκάη, η Βομβάη, το Χονγκ Κονγκ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν η ανθρωπότητα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό υποστηρίζει έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από Αμερικανούς ερευνητές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Climate Central.

Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, θα πληγούν περισσότεροι από 600 εκατ. άνθρωποιΣτην περίπτωση που η θερμοκρασία της Γης ανέβει κατά δύο μόλις βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, για να καλύψει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 280 εκατ. ανθρώπους, σημειώνει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Central που παρουσιάστηκε τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

Ωστόσο αν η αύξηση είναι μεγέθους τεσσάρων βαθμών Κελσίου, το φαινόμενο θα πλήξει περισσότερους από 600 εκατ. ανθρώπους.

Οι επιπτώσεις στο Λονδίνο στην περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 ή 4 βαθμoύς Κελσίου

Οι επιπτώσεις στο Λονδίνο στην περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 ή 4 βαθμoύς Κελσίου

«Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς απειλεί την ύπαρξη μακροπρόθεσμα πολλών μεγάλων πόλεων και παράκτιων περιοχών» δήλωσε ο Μπεν Στράους, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν για ταχεία και δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαταράσσουν το κλίμα και παραμένουν στην ατμόσφαιρα, θα κάνουν παρά ταύτα τη διαφορά: «Έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα ευρύ φάσμα επιλογών» τόνισε.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί η ταχύτητα με την οποία η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί μέσα στα επόμενα 200 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστούν οι ρυπογόνες εκπομπές με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, η στάθμη των ωκεανών θα ανεβεί 8,9 μέτρα (κατά μέσο όρο), επισημαίνει η μελέτη.

Η αλλαγή της στάθμης του νερού στη Σαγκάη

Η αλλαγή της στάθμης του νερού στη Σαγκάη

Με μια υπερθέρμανση κατά 3 βαθμούς, που είναι η πορεία που σκιαγραφείται από τις τωρινές υποσχέσεις των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανεβεί κατά 6,4 μέτρα, καλύπτοντας περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 400 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους. Με +2 βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά προσέγγιση 4,7 μέτρα και θα επηρεάσει τη ζωή υποδιπλασίου αριθμού ανθρώπων. Με +1,5 βαθμό κατ ‘ανώτατο όριο, στόχος που ζητείται από τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως είναι τα μικρά νησιωτικά κράτη, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 2,9 μέτρα και θα επηρεάσει 137 εκατ. ανθρώπους.

Από άποψη πληθυσμού, η Κίνα θα είναι στην «πρώτη γραμμή»: Στους +4 βαθμούς, η άνοδος της στάθμης των νερών θα πλήξει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 145 εκατ. ανθρώπους, αριθμός που μειώνεται κατά το ήμισυ στους +2 βαθμούς, σύμφωνα με τη μελέτη (σ.σ.: η οποία να σημειωθεί δεν λαμβάνει υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη ή την κατασκευή υποδομών, όπως φράγματα).

Η συγκριτική εικόνα στο Σίδνεϊ

Η συγκριτική εικόνα στο Σίδνεϊ

Ανάμεσα στις άλλες χώρες που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι: η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ, η Ολλανδία. Στις μεγάλες πόλεις που θα επηρεαστούν πιο πολύ συγκαταλέγονται το Χονγκ Κονγκ, η Καλκούτα, η Ντάκα, η Τζακάρτα, η Σαγκάη, η Βομβάη, το Ανόι, το Ρίο, το Μπουένος Άιρες, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Μια πρώτη διάγνωση του ινστιτούτου για τις ΗΠΑ θεωρεί σίγουρη τη βύθιση του Μαϊάμι και της Νέα ΟρλεάνηςΜια πρώτη διάγνωση για τις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στα Χρονικά της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί σίγουρη τη βύθιση του Μαϊάμι και της Νέα Ορλεάνης.

Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τη διαστολή του νερού των ωκεανών όταν θερμαίνεται, την τήξη των παγετώνων, αλλά και την τήξη του πάγου στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική, που είναι μη αναστρέψιμη πέρα από ένα ορισμένο όριο.

Από τη μία περιοχή στην άλλη, η άνοδος της στάθμης του νερού δεν θα είναι ισομερής: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αυξηθεί εκατοστά του μέτρου ανά αιώνα, αλλά τα δέλτα των ποταμών και οι αστικές περιοχές» είναι πιο ευάλωτες, κυρίως επειδή προστατεύονται λιγότερο από τα προσχώματα.

Η εικόνα της Wall Street στη Νέα Υόρκη

Η εικόνα της Wall Street στη Νέα Υόρκη

Η μελέτη βασίζεται κυρίως σε στοιχεία που ελήφθησαν από δορυφόρο για τα επίπεδα των ωκεανών. «Υπάρχουν κάποια λάθη σε ορισμένα σημεία, αλλά είναι καλύτερα να εργαζόμαστε πάνω σε στοιχεία που διατίθενται δημόσια» δήλωσε ο Στίβεν Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος ανέλυσε τη μεθοδολογία της μελέτης.

Ο Ζαν-Πασκάλ βαν Ιπερσέλ, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC), είπε ότι πρόκειται για «γερή μελέτη».

Ένας σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του Climate Central δείχνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά μεγάλη παράκτια πόλη

Ένας σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του Climate Central δείχνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά μεγάλη παράκτια πόλη

Από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμό Κελσίου. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή ρυθμό που προκαλείται κυρίως από τα αέρια από τα ορυκτά καύσιμα. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει στόχο να μείνει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου συνολικά.

Ο Μπεν Στράους ευελπιστεί ότι θα είναι «δυνατόν να αλλάξει, η οικονομία όπως η πολιτική: Ορισμένες ιστορικές συναντήσεις χάραξαν σύνορα εδαφών. Η διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP) θα επηρεάσει τα παγκόσμια σύνορα μεταξύ ξηράς και θάλασσας».

www.zougla.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ