ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑυτοκινητόδρομοι: Οριστικά το 2017 η ολοκλήρωση, παράθυρο για χρήμα από το Νέο ΕΣΠΑ

Αυτοκινητόδρομοι: Οριστικά το 2017 η ολοκλήρωση, παράθυρο για χρήμα από το Νέο ΕΣΠΑ

Αυτοκινητόδρομοι: Οριστικά το 2017 η ολοκλήρωση, παράθυρο για χρήμα από το Νέο ΕΣΠΑ

Με δύο σημαντικές ειδήσεις ανοίγει η εβδομάδα στο μέτωπο των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Το πρώτο είναι πως τα έργα οδεύουν συνολικά το 2017 για ολοκλήρωση ενώ διάπλατα ανοιχτό αφήνει το παράθυρο της χρηματοδότησης από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το Υπουργείο Οικονομίας σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Η ερώτηση του βουλευτή ήταν ποιες είναι οι πολιτικές του Υπουργείου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και την αποφυγή απώλειας  πόρων από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής ήταν σαφής: «Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αρμόδια Διαχειριστική αρχής του ΕΠ Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας οι εργασίες εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς(;) και στους 4 οδικούς άξονες και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για το κλείσιμο των ΕΠ του ΕΣΠΑ 2007-2013 ένα έργο θεωρείται ολοκληρωμένο εάν το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται σε χρήση κατά την ημερομηνία υποβολής των εγγράφων κλεισίματος του ΕΠ ήτοι την 31η Μαρτίου 2017.»

Και συνεχίζει ανοίγοντας το παράθυρο για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των έργων στους αυτοκινητόδρομους. «Παράλληλα, δίδεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα συνέχισης της υλοποίησης και χρηματοδότησης έργου και στο ΕΣΠΑ 2014-2020, δυνατότητα που εξετάζεται για ορισμένα έργα τα οποία λόγω ολίσθησης των χρονοδιαγραμμάτων ωρίμανσης δεν ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα και αναμένεται να επιβαρύνουν το ΠΔΕ για την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης τους με αμιγώς εθνικούς πόρους.»

Βέβαια στην παραπάνω απάντηση η επισήμανση ότι τα έργα εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς δεν προκύπτει καθώς είναι γνωστό πως τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου είναι παγωμένα από το καλοκαίρι και χρήματα καταβλήθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες ενώ και στην Ολυμπία Οδό τα εργοτάξια κινούνταν με πολύ ασθενικούς ρυθμούς λόγω μη πληρωμής. Και τα δύο έργα έλαβαν χρήματα την εβδομάδα που πέρασε (56,5 ο Αιγαίου και 39,5 η Ολυμπία)

Τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκαν 170εκ.ευρώ ενώ ακόμα 100εκ.ευρώ πρόκειται να οδεύσουν στα έργα των αυτοκινητόδρομων τις επόμενες μέρες για να κλείσουν τα οφειλόμενα του Δημοσίου προς τις εταιρείες των παραχωρησιούχων.

Πάντως στο Υπουργείο Οικονομίας φαίνεται να υπάρχει η αισιοδοξία για ελαχιστοποίηση των πρόσθετων εθνικών πόρων καθώς αναμένεται να υπάρξει άμεση απόδοση του 5% του τρέχοντος ΕΣΠΑ που κανονικά παρακρατείται μέχρι τη δήλωση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων τον Μάρτιο του 2017, μέτρο το οποίο υπολογίζεται να προσθέσει 500εκ.ευρώ.

Για την ίδια ερώτηση του κου Αυγενάκη απάντηση έδωσε και η Προϊσταμένη του τμήματος του Υπουργείου Οικονομίας ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕ.ΠΕ.ΡΑ.Α Ζωή Παπασιώτη προκύπτει ότι τελικά τα έργα στους Αυτοκινητόδρομους (εξαιρουμένου του Μορέα που εκκρεμεί η νέα σύμβαση) θα ολοκληρωθούν το 2017 η οποία αναφέρει πως «τα 4 από τα 5 έργα «αυτοκινητόδρομων που υλοποιούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης (Ολυμπία, Ιόνια, Αιγαίου, Ε65) αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2017. Για το έργο Ιόνια Οδός ένα τμήμα του φυσικού αντικειμένου στην περιοχή της Κλόκοβας (προφανώς αναφέρεται στην κατασκευή της διπλής σήραγγας των 2,9χλμ) προβλέπεται να ολοκληρωθεί και με πόρους του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Με τις ανωτέρων ενέργειας δεν υφίσταται απώλεια πόρων από το ΕΠ Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Σε κάθε περίπτωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για την κατασκευαστική ωρίμανση των έργων καθώς  από αυτό το διάστημα θα κριθούν και οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες το 2016 και το 2017 που προκύπτει ως το έτος ολοκλήρωσης τους.

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ