ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοσμοςΣτην Goldman Sachs πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στην Goldman Sachs πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στην Goldman Sachs πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στο δυναμικό της Γκόλντμαν Σακς, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, προστέθηκε ως διεθνής σύμβουλος ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν (2009-2014). Το βιογραφικό του Δανού πολιτικού δικαιολογεί απόλυτα αυτή την επιλογή. Πριν διατελέσει επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μία περίοδο επιχειρησιακής κορύφωσης εν μέσω συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και προσφάτως στην Ουκρανία, υπήρξε πρωθυπουργός της Δανίας (2001-2009) και υπηρέτησε την ευρωπαϊκή διεύρυνση και την επέκταση του ΝΑΤΟ «με στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην Ευρώπη». Ο Ράσμουσεν, επίσης, υποστήριξε τη «Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων» (Ttip). Χωρίς αμφιβολία, οι ικανότητές του κρίθηκαν πολύτιμες για την Γκόλντμαν Σακς, η οποία χαράσσει τη στρατηγική της με γνώμονα την οικονομία, την πολιτική και τον στρατό.

Η ανάμειξη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε πολέμους δεν εκπλήσσει. Στη βάση της «θεωρίας του χάους» εκμεταλλεύτηκε τις αναταραχές στη Λιβύη και τη Συρία που στέλνουν κύματα της τραγικής εξόδου προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η μεταναστευτική ροή επιτρέπει την άσκηση οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης για «ανθρωπιστική ειρηνευτική επιχείρηση». Οπως το ΝΑΤΟ, η Γκόλντμαν Σακς αποτελεί λειτουργικό τμήμα της στρατηγικής της Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την Ευρώπη προσδεδεμένη στις ΗΠΑ. Τη συμβολή της Γκόλντμαν Σακς στην οικονομική κρίση συνόδευσαν συμβουλές προς τους επενδυτές να «αρπάξουν» την ευκαιρία αξιοποίησης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Η πρόσληψή του σε συνδυασμό με τα δίκτυα διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων που υφάνθηκαν τα πέντε έτη παραμονής του στην κορυφή επιτρέπουν στην εταιρεία να ενισχύσει την επιρροή και τη διείσδυσή της.

πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ