ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμος5ο Φεστιβάλ Μονολόγων Δήμου Αγρινίου: “Η επιστροφή της Ιφιγένειας” από το Καλλιτεχνοχώρι

5ο Φεστιβάλ Μονολόγων Δήμου Αγρινίου: “Η επιστροφή της Ιφιγένειας” από το Καλλιτεχνοχώρι

5ο Φεστιβάλ Μονολόγων Δήμου Αγρινίου: “Η επιστροφή της Ιφιγένειας” από το Καλλιτεχνοχώρι

Η Ερασιτεχνική θεατρική Ομάδα “Πρόζακ” από το Καλλιτεχνοχώρι παρουσιάζει τον μονόλογο “Η επιστροφή της Ιφιγένειας” του Γιάννη Ρίτσου. Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης 21.00μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Είσοδος ελεύθερη

Μία θεατρική διασκευή από την Μαίρη Τσιρώνη, εμπνευσμένη από την “Τέταρτη Διάσταση” (1972), ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου, από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια – Διασκευή: Μαίρη Τσιρώνη

Ερμηνεία: Δήμητρα Σχίζα

Λίγα λόγια

Στην ποιητική συλλογή ‘Η Επιστροφή της Ιφιγένειας’, ο Γιάννης Ρίτσος ‘παίζει’ με τα όρια μεταξύ παρουσίας & απουσίας, προσδιορίζει πρόσωπα που δύνανται να ξεφύγουν από την ‘παγίδα’ της αυτο-αναφοράς, σιωπηλά μέσα στο πλήθος, πρόσωπα όπως η Ιφιγένεια που επιστρέφει για μία τελευταία φορά.. Στρέφοντας το βλέμμα της σε έναν αδιόρατο Ορέστη, στον τραγικό αδελφό της, η Ιφιγένεια διατρέχει τα πεδία της μνήμης, μαρτυρεί για την οικογενειακή ιστορία . Ο Γιάννης Ρίτσος προκαλεί τις διάφορες και διάστικτες συμβάσεις, προσδιορίζοντας μία ελληνικότητα, το εύρος της ελληνικής ιστορίας και της εμπλοκής σε αυτήν, μία ιστορία που ‘ποθεί’ και ‘ποθείτε’, που, εντός ποίησης, ‘προφέρει’ το όνομα, καθίσταται Ιφιγένεια: τώρα είναι η δική της ώρα, η ώρα της Ιφιγένειας να προσφέρει την μνήμη της.

Παραδοσιακή συνταγή για Χριστόψωμο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr