ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοσμοςMέρκελ: Να μοιραστούν τα βάρη εντός Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Mέρκελ: Να μοιραστούν τα βάρη εντός Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Mέρκελ: Να μοιραστούν τα βάρη εντός Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Κοινές προτάσεις για την φιλοξενία και την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες θα καταθέσουν Γαλλία και Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Παρίσι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά και σύμφωνα με τις αξίες της. Αυτοί άνθρωποι με τις οικογένειές τους, φεύγουν για να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις. Χρειάζονται διεθνή προστασία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στόχος της κοινής αυτής πρωτοβουλίας είναι επίσης «να διασφαλιστεί η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και να παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη και συνεργασία» τόσο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες αυτοί όσο και σ’ εκείνες από τις οποίες διέρχονται.

Την ίδια, ώρα η Γερμανίδα Καγεκλάριος, μιλώντας από την Βέρνη της Ελβετίας υπογράμμισε ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφωνούν στην αρχή των «υποχρεωτικών ποσοστώσεων» για τη φιλοξενία των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

«Αυτοί που χρειάζονται προστασία πρέπει να τη λαμβάνουν και συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δεσμευτικές ποσοστώσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για να μοιραστούμε τα βάρη, αυτή είναι η αρχή της αλληλεγγύης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει πλέον αποτέλεσμα, «επειδή φτάνουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορά μας που πλέον δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία ή την Ελλάδα να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

«Αλλά δεν γίνεται ούτε τρεις άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Γερμανία, να αφεθούν να αναλάβουν μόνες τη μερίδα του λέοντος στο καθήκον αυτό», συμπλήρωσε.

Τέλος, η Καγκελάριος έκανε λόγο για λύση με γνώμονες την «δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη» και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη, δεδομένης της οικονομικής ισχύος της, να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Όπως είπε, οι χριστιανικές αξίες υπαγορεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν δικαιούνται προστασίας.

πηγή: kathimerini.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ