ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιHμερίδα για την προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Hμερίδα για την προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Hμερίδα για την προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Tο Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για την προώθηση των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου στο Μουσείο Χαρακτικής «Βάσως Κατράκη» στο Αιτωλικό με τον συντονισμό του Συντονιστή του ΦΔ/ΛΜ κ. Γιάννη Σελιμά και την υποστήριξη των στελεχών του ΦΔ/ΛΜ κ. Μαλβίνας Καρανίκα και Σωτήρη Χρυσόπουλου.

M2170008Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, κ. Περγαντής Φώτης, ο οποίος τόνισε την σημασία της προώθησης ήπιων μορφών αναψυχής στο Εθνικό Πάρκο με τρόπο κατάλληλο ώστε να προαχθούν η προστασία του Πάρκου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ενώ συγχρόνως να υπάρξει ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Σταρακά Χριστίνα και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος Νικόλαος. Η κα Σταρακά και ο κ. Καραπάνος χαιρέτισαν τις εργασίες της ημερίδας και τόνισαν το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και του Δήμου για τέτοιου είδους δράσεις.

Ο κ. Περγαντής Φώτης, Βιολόγος M.Sc., Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παρουσίασε τις επιτυχημένες προσπάθειες προώθηση του οικοτουρισμού σε διάφορα Εθνικά Πάρκα και Προστατευόμενες Περιοχές του εξωτερικού και της Ελλάδας, ενώ ανέλυσε τα Οφέλη που σημειώθηκαν σε αυτά τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό. Τέλος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες προώθησης αντίστοιχων δράσεων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Η κα Παλιούρα Μίρκα, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, αναφέρθηκε στην διαδρομή από τον περιηγητισμό στον τουρισμό και παρουσίασε ιστορικές αναφορές για την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

foreasΑπό την πλευρά του ο Ζηρίνης Γιάννης Ηλεκτρολόγος μηχανικός, εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πόρων στο «Διάζωμα» ανέλυσε την πρόταση του «Διαζώματος» για μια επώνυμη πολιτιστική & περιβαλλοντική διαδρομή στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Αργότερα, στο βήμα ανέβηκε η κα. Παπαϊωάννου Γεωργία, PhD Αναπηρικός Τουρισμός, η οποία ανέπτυξε όλα όσα χρειάζεται να γίνουν ώστε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν επίσης την δυνατότητα να επισκεφθούν στα πλαίσια των διακοπών τους το «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Πολύ ενδιαφέρον επίσης είχε η παρουσίαση της κα Ρούσσης Αναστασίας, Γεωλόγου, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της από ξεναγήσεις ομάδων τουριστών στην λιμνοθάλασσα με έμφαση στις επισκέψεις και ομιλίες με τους ψαράδες του τόπου.

Τέλος, η κα Παπαγεωργίου Φούλη, Ph.D, Γενική Διευθύντρια της PRISMA – Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πιστοποίησης Οικοτουρισμού (EETLS), την εφαρμογή του στην Ελλάδα και πως μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο παροχής καλύτερων υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και βελτίωσης της ποιότητας των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Στόχος είναι η προσέλκυση ευαισθητοποιημένων ως προς τα θέματα περιβάλλοντος τουριστών οι οποίοι όμως απαιτούν έναν έλεγχο ώστε να υπάρχει πραγματική ποιότητα σε ότι τους προσφέρετε.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα άκουσαν τον κ. Iyad Kayali, ιδρυτή και διευθύνοντα του www.ecotourism-greece.com να αναφέρει ενέργειες που πρέπει να κάνει μια τουριστική επιχείρηση ή ξενοδοχειακή μονάδα για να προσελκύσει οικοτουρίστες, να γίνει πιο «πράσινη» και να βελτιώσει το branding της.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και με ερωτήσεις που προκάλεσαν έναν χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο κ. Σταράμο Παναγιώτη για τη βοήθεια του στην υλοποίηση της εκδήλωσης, όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της καθώς και όσους συμμετείχαν στην ημερίδα, ενώ δεσμεύεται να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ