ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠαναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για τα τμήματα των σχολών του Αγρινίου

Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για τα τμήματα των σχολών του Αγρινίου

Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για τα τμήματα των σχολών του Αγρινίου

Το σύνολο των φορέων της Περιφέρειας του Νομού και του Δήμου
ήταν χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

3 λευτέρης _

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η σύσκεψη των φορέων του νομού της Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της το θέμα της χωροταξίας των πανεπιστημιακών σχολών του πανεπιστημίου, τα τμήματα των οποίων έχουν την έδρα τους στο Αγρίνιο.
Στην σύσκεψη αυτή παρευρέθηκε το σύνολο των φορέων του Δήμου και του νομού ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ο περιφερειάρχης της Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Χριστίνα Σταρακά, κ.Νίκος Υφαντής και Γιάννης Λύτρας, ο πρώην βουλευτής και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Βαϊνάς, καθώς και αρκετοί από τους Δημάρχους του νομού. Οι μόνοι που απουσίαζαν ήταν οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι, όπως ειπώθηκε, είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις.
2 λευτέρης _Στην εισήγηση του ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στους λόγους που επέβαλαν αυτή την σύσκεψη, λέγοντας ότι θα πρέπει ολόκληρος ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας να συστρατευθεί για να αντικρούσει αυτή την μεθοδευμένη ενέργεια της Πρυτανείας της Πάτρας,η οποία στόχο έχει να μεταφέρει την λειτουργία των τμημάτων που εδρεύουν στην πόλη του Αγρινίου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια επιστολή που εξέδωσαν οι καθηγητές του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της πολυτεχνικής σχόλης της Πάτρας, που εδρεύει στο Αγρίνιο, την οποία χαρακτήρισε προσβλητική και απαράδεκτη, αντιπαραθέτοντας μια αναφορά δύο καθηγητών του τμήματος Διαχείρισης πολιτιστικών πόρων και νέων τεχνολογιών, η οποία όπως είπε αντί να έχουν έναν καλό λόγο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που τουλάχιστον τον έναν εξ αυτών από λέκτορα τον έκανε καθηγητή, ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος, εκφράστηκε για την πόλη και την περιοχή είναι χαρακτηριστικός του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται την καριέρα τους και μόνο αυτή κάποια από τα μάλη ΔΕΠ των τμημάτων της πόλης.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ιστορικό της ίδρυσης των τμημάτων στο Αγρίνιο από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στην αυτονόμηση της μετέπειτα των σχολών και την ίδρυση του πανεπιστημίου της Δυτικής Ελλάδας και τέλος στην κατάργηση του και την διοικητική του εξάρτηση από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Επεσήμανε ότι τελικά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι το θέμα της χωροταξίας του σχεδίου Αθηνά ο λεγόμενος Καλλικράτης στην παιδεία, φαντάζει ότι επιβλήθηκε για να καταργηθεί μόνο το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου.

4 λευτέρης _

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειτουργία άλλων περιφερειακών πανεπιστημίων τα οποία ακόμα και μετά το σχέδιο Αθηνά όχι μόνο κράτησαν τα τμήματά τους, αλλά δημιούργησαν και νέα σε άλλες πόλεις της περιφέρειας τους.
Τέλος είπε ότι θα πρέπει από την αποψινή σύσκεψη να προκύψει μια επιτροπή αγώνα η οποία θα δώσει τη μάχη τα τμήματα των σχολών του πανεπιστημίου που έχουν την έδρα τους στο Αγρίνιο να μην φύγουν από την πόλη.
Λόγω του χρόνου έκδοσης της εφημερίδας περισσότερα για όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη από το σύνολο των φορέων που παραβρέθηκαν θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να επανέλθουμε, αφού έτσι κι αλλιώς το θέμα θα μας απασχολήσει ξανά.

Λευτέρης Τηλιγάδας
από τη έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ