ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςMusiqueRevueFlorence + The Machine – “How Big, How Blue, How Beautiful”

Florence + The Machine – “How Big, How Blue, How Beautiful”

Florence + The Machine – “How Big, How Blue, How Beautiful”

Είδος: indie rocÁíþíõìï-2.inddk, baroque pop
Highlights: What Kind of Man, Various Storms & Saints, Long and Lost, Mother

 

«You’ll find a rooftop to sing from / Οr find a hallway to dance / You don’t need no edge to cling from / Your heart is there, it’s in your hands»

Τον Ιούνιο του 2008 οι Florence + The Machine κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single, το δίλεπτο «Kiss With A Fist», από το ντεμπούτο τους άλμπουμ ονόματι Lungs. Εφτά χρόνια και δύο πλατινένιους δίσκους αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον Φλεβάρη του 2015, κυκλοφορεί το πρώτο single του τρίτου τους δίσκου, το «What Kind Of Man». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήδη από το Ceremonials, που κυκλοφόρησε το 2011, η Florence Welch είχε εισχωρήσει στον μαγικό κόσμο της θλίψης, των δακρύων και της εσωτερικής αναζήτησης εξαιτίας ενός χωρισμού. Το How Big, How Blue, How Beautiful ακολουθεί την ίδια γραμμή στιχουργικά, διαφέροντας όμως εμφανώς από το μεγαλύτερο αδερφάκι του μουσικά.

Τις μεγαλεπίβολες χορωδίες, τις άρπες και τους ελαφρώς EDM πειραματισμούς αντικαθιστούν ηλεκτρικές κιθάρες και μινιμαλιστική ενορχήστρωση, που καθόλου όμως δεν αποστερούν από τα τραγούδια τον επιδιωκόμενο λυρισμό τους.

Ο δίσκος από την αρχή μέχρι το τέλος του σκιαγραφεί κι εξομολογείται τις διάφορες εκφάνσεις του χωρισμού, από το πρώτο σοκ, μέχρι την τραγική συνειδητοποίηση, από την παραληρηματική συντήρηση μηδαμινών ελπίδων, μέχρι την τελική παραδοχή των καταστροφικών συνεπειών του («Can you protect me from what I want? / The love I let in, it left me so lost»). Παράλληλα, μας υπενθυμίζει το ενδιαφέρον της Welch για την ελληνική μυθολογία και τον χριστιανισμό. florence-the-machine-how-big-how-blue-how-beautiful

Κατά τη διάρκεια της μουσικής τους σταδιοδρομίας, οι Florence + The Machine έχουν σαφώς ωριμάσει, κάνοντας ταυτόχρονα κύκλους γύρω από τις επιρροές τους και εξελίσσοντας τον ήχο τους. Κανένας δίσκος τους δεν ακούγεται ίδιος με τους υπόλοιπους, συνάμα όμως διατηρούν ακέραιη την ταυτότητα του συγκροτήματος. Το How Big, How Blue, How Beautiful αποτελείται από έντεκα τραγούδια, εκ των οποίων τα εννέα είναι δυνητικά single, πράγμα που το καθιστά ίσως το πιο εμπορικό άλμπουμ της μπάντας μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό. Φαντάζει σαν μια προσπάθεια να επιστρέψουν στις ρίζες τους, χωρίς όμως να αντιγράφουν την ίδια τους τη μουσική.

Εν κατακλείδι, το How Big, How Blue, How Beautiful είναι ένας δίσκος πολλά υποσχόμενος. Μπορεί να μην κερδίζει με την πρώτη ακρόαση, αλλά επιζητεί την καρτερική ωρίμανση στα έσωθεν του ακροατή του.

Εύα Ξευγένη

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ