ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία»

«Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία»

«Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία»

Ημερίδα των εθελοντών αιμοδοτών με θέμα:

 «Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία»

Την Παρασκευή στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, από τις 08.00 έως τις 14.00 η επόμενη εθελοντική αιμοδοσία, που γίνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντή Αιμοδότη

Χάρισε ζωή - Νίκησε τη Λευχαιμία

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντή Αιμοδότη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου ημερίδα με θέμα: «Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία». Την διοργάνωση έκανε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η πρώτη ομιλήτρια και Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» κα Αλεξάνδρα Σαμαρά ενημέρωσε τον κόσμο για την εθελοντική δωρεά του μυελού των οστών, την αξία της και την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, ώστε κάποια στιγμή η λευχαιμία να γίνει παρελθόν. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του αίματος σε πολλές περιπτώσεις έχει θεραπεία, αλλά η κοινωνία πρέπει να το υποστηρίξει. Ο εθελοντής δότης δίνει κύτταρα από τα αίμα του για να δώσει θεραπεία στον ασθενή που τα έχει ανάγκη. Δεν μπορεί ο καθένας να δωρίσει μυελό των οστών, πρέπει να είναι συμβατός. Οι πιθανότητες συμβατότητας είναι μια στις είκοσι χιλιάδες ή μια στο εκατομμύριο. Όσο περισσότεροι ομοεθνείς προσφέρουν μυελό των οστών τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες οι ασθενείς να βρουν μόσχευμα. Οι ομοεθνείς μεταξύ τους έχουν καλύτερες πιθανότητες συμβατότητας , λόγω κληρονομικότητας. Στην Ελλάδα η δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό. Στην Κύπρο π.χ υπάρχουν εκατόν τριάντα χιλιάδες δότες, ενώ στην Ελλάδα, μόλις τριανταπέντε χιλιάδες. Η διαδικασία μοιάζει με την αιμοδοσία, είναι πολύ απλή και παράλληλα ακίνδυνη και ανώδυνη. Πλέον, δεν εφαρμόζεται πουθενά η παλιά μέθοδος της παρακέντησης. Ο εθελοντής πρέπει μόνο να διαθέσει τρείς ώρες από τον χρόνο του.

Η επόμενη ομιλήτρια και Διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου κα Βασιλική Πουρνάρα δήλωσε: Πρέπει να εξασφαλιστεί ασφαλές αίμα και αυτό είναι μόνο των εθελοντών αιμοδοτών. Από την στιγμή δηλαδή που δεν υπάρχει τεχνητός τρόπος για να δημιουργηθεί αίμα και δύνεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, στόχος είναι να δίνεται ασφαλές αίμα και αυτό θεωρείται μόνο το αίμα που προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Έχει αποδειχθεί ότι οι εθελοντές αιμοδότες είναι σε ποσοστό οι μικρότεροι φορείς ιώσεων ηπατίτιδας».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου κα Δήμητρα Αβράμπου δήλωσε: «Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντή Αιμοδότη πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ημερίδα με θέμα: «Χάρισε ζωή – Νίκησε τη Λευχαιμία».  Συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις μας. Το βράδυ της Πέμπτης, στις 09.00, έχουμε διοργανώσει ποδηλατοδρομία μαζί με του ποδηλάτες. Την Παρασκευή από τις 08.00 έως τις 14.00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο θα γίνεται εθελοντική αιμοδοσία. Οι εκδηλώσεις μας κορυφώνονται στις 14 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα του εθελοντή αιμοδότη. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του συλλόγου, από τις 11.00 έως τις 13.00, ώστε οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την εθελοντική αιμοδοσία». Στην ημερίδα παρέστη ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ Κώστας Καλαντζής, η Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου κα Ανθούλα Μακρή Γιαννακάρη και ο Υποδιοικητής των Νοσοκομείων της Αιτωλ/νίας κ Γιώργος Κυριακόπουλος.

Κων/νος Χονδρός

Χάρισε ζωή - Νίκησε τη Λευχαιμία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ