ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Τρέχουν και δεν φτάνουν» για την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών

«Τρέχουν και δεν φτάνουν» για την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών

«Τρέχουν και δεν φτάνουν» για την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών

Αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία της ελληνικής πολιτείας είναι αυτή την εποχή η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αγρινίου, καθόσον στις 30 Ιουνίου εκπνέει η δεύτερη προθεσμία, η πρώτη παράταση του νόμου είχε εκπνεύσει στις 8 Φεβρουαρίου 2015, για την αδειοδότηση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων που διατηρούν, έτσι ώστε αυτές να λειτουργούν νόμιμα και να εξασφαλίζονται οι άδειες διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων, με όρους ασφάλειας για αθλούμενους και θεατές.

Ο Δήμος Αγρινίου, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γκρίζης, διεξάγει ένα τεράστιο αγώνα να προλάβει τις ημερομηνίες, και να ολοκληρώσει την κατάρτιση των φακέλων που απαιτούνται, έργο όμως, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, που «είναι αδύνατον να υλοποιηθεί μέσα στα ασφυκτικά όρια του χρόνου που έχει δοθεί μέχρι σήμερα». Μας είπε μάλιστα, ότι ήδη μαζί με τους φακέλους για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υποδομών, οι φάκελοι οι οποίοι πρέπει να ετοιμαστούν ξεπερνούν τους εκατό και όλοι έχουν την δική τους σπουδαιότητα και δυσκολία, αφού τα τοπογραφικά και μόνο προϋποθέτουν αρκετές εργατοώρες απασχόλησης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, στους περισσότερους αθλητικούς χώρους της χώρας δεν υπάρχει καν μελέτη πυρασφάλειας, ενώ απουσιάζουν μελέτες στατικής επάρκειας και ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης, καθώς αρκετές υπάρχουσες αυτοτελείς κατασκευές ή προσαρτήματα αυτών είναι αυθαίρετες,
Η ΚΥΑ ορίζει, ότι οι διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων για τις οποίες εκκρεμεί αδειοδότηση ή οι φορείς στους οποίους ανήκουν, υποχρεούνται να ενημερώσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τον γγ της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις εκκρεμμότητες που υπάρχουν ως προς την αδειοδότηση και να αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο 2015, έκθεση προόδου για τις γενόμενες εργασίες.

Σε συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, προκειμένου να αποφευχθεί αφενός η επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους δήμους και αφετέρου η διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων, ζητήθηκε να δοθεί ένα ακόμα περιθώριο στους δήμους, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ του Υπουργείου και της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων για αυτό το σκοπό.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε επίσης ότι, πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες παραδόθηκαν προ δεκαπενταετίας στους Δήμους από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Κατασκευάστηκαν δε, με τεχνικές προδιαγραφές, τέτοιες που σήμερα θεωρούνται ανεπαρκείς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Πολιτεία ζητάει από τους Δήμους να αναπροσαρμόσουν τις τεχνικές προδιαγραφές στα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με δικές τους δαπάνες και μάλιστα σε μία περίοδο με δεδομένη την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες δαπάνες, καθώς καλούνται να επανορθώσουν συσσωρευμένα προβλήματα 30 και περισσότερων χρόνων».

Η ηγεσία του Υπουργείου έκανε αποδεκτά τα παραπάνω αιτήματα και ειδικότερα δεσμεύτηκε να υπάρξει εκ μέρους της άμεσα ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης, αποδέχτηκε τη σύσταση της κοινής επιτροπής, ενώ υιοθέτησε την πρόταση της ΚΕΔΕ για τη στήριξη του μαζικού αθλητισμού στους Δήμους και άνοιγμα των αθλητικών ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ