ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε» – Μας μπλέξανε – Σκουπίδια Πάτρας καλούν ΧΥΤΑ Στράτου

«Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε» – Μας μπλέξανε – Σκουπίδια Πάτρας καλούν ΧΥΤΑ Στράτου

«Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε» – Μας μπλέξανε – Σκουπίδια Πάτρας καλούν ΧΥΤΑ Στράτου

Τελικά χθες το πρωί επαληθεύτηκε με απόλυτο τρόπο η πληροφορία που είχαμε δημοσιεύσει σε παλιότερη έκδοση της «Σ», για την ύπαρξη του αιτήματος από τον Δήμο της Πάτρας της μεταφοράς στον ΧΥΤΑ του Στράτου ενός μεγάλου όγκου σκουπιδιών, αφού σε ανοιχτή επιστολή της προς τους φορείς και του δημότες της Πάτρας (μπορείτε να δείτε όλη την επιστολή στην σελίδα 11 της σημερινής μας έκδοσης) η Δημοτική Αρχή της αχαϊκής πρωτεύουσας με ημερομηνία 5 Ιουνίου 2015 και θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρει: «Χαρακτηριστικά για την προσωρινή ανακούφιση του αδιεξόδου που βρισκόμαστε έχουμε από καιρό ζητήσει να μεταφέρουμε στο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ 50.000 τόνους και από 10.000 τόνους  στη Ναύπακτο και ΑΓΡΙΝΙΟ, χωρίς ΑΚΟΜΑ καμία επιτυχία»

Μερικές φορές  ο τρόπος με τον οποίο λέγονται ή γράφονται τα πράγματα αποδεικνύουν και τις προθέσεις όσων επιχειρούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να διεκδικήσουν τα δίκια τους. Με δεδομένο αυτή την παραδοχή λοιπόν, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τις επόμενες μέρες το Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ της περιοχής μας θα κληθεί να δείξει ξανά την έμπρακτη αλληλεγγύη του, αυτή τη φορά προς την πρωτεύουσα της περιφερείας μας, και να υποδεχθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη επιστολή, έναν μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Μια πρόσκληση η οποία θα αποκτήσει και πολιτικό περιεχόμενο κατά την κρίση μας, αφού το προηγούμενο της αποδοχής των σκουπιδιών του Πύργου θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Λαϊκή Συσπείρωση και στο Αγρίνιο και στην Πάτρα, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Ελλάδας να εκτονώσει το μεγάλο της περιβαλλοντικό και υγειονομικό αδιέξοδο, κατά την πιο δύσκολη μάλιστα περίοδο της χρονιάς, που βρίσκεται μπροστά μας.

Δεν διαθέτουμε βέβαια μαντικές ικανότητες, ούτε τέτοιας ποιότητας φιλοδοξίες επιθυμούμε να αυτοικανοποιήσουμε. Διακρίνουμε όμως μέσα στην παραπάνω φράση της συγκεκριμένης ανοιχτής επιστολής, την ξεκάθαρη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, όχι μόνο να μην αποδεχθεί την άτυπη μέχρι στιγμής άρνηση της παροχής αλληλεγγύης από τον δικό μας «σύνδεσμο» για την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, αλλά να την θεωρεί σχεδόν βέβαιη. Αλλιώς, πως διαφορετικά να ερμηνευτεί η φράση που προαναφέραμε, ειδικότερα δε εκείνο το δυναμικό τελείωμα που σηματοδοτεί το χρονικό «ακόμα» («και από 10.000 τόνους  στη Ναύπακτο και ΑΓΡΙΝΙΟ, χωρίς ΑΚΟΜΑ καμία επιτυχία»).

Τις ανησυχίες μας αυτές επ’ ουδενί δεν θα μπορέσει να εξαλείψει καμία διαβεβαίωση της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά και το πρόσφατο παρόμοιο αίτημα του Πύργου, όλες οι αντίστοιχες απόλυτες διαβεβαιώσεις αποδείχθηκαν έωλες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πίεση που θα ασκηθεί στα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας του νομού, τα οποία διαχειρίζονται του ΧΥΤΑ του Στράτου, αλλά και προς τα μέλη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας, θα είναι εξαιρετικά μεγάλη και μάλιστα θα ενισχυθούν και από σημαντικές πολιτικές αιτιάσεις, οι οποίες θα ενδυναμώσουν με τον δικό τους τρόπο την διεκδίκηση από την πλευρά του Δήμου Πατρέων. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι είναι καθαρά θέμα χρόνου να αποδειχθεί, με τον πιο αφοπλιστικό μάλιστα τρόπο, ότι η «φάμπρικα» που ανοίξαμε με την αποδοχή των σκουπιδιών του Πύργου πολύ δύσκολα (ακατόρθωτα κατά την άποψη μας) θα ανακοπεί, ειδικότερα τώρα που οι πιέσεςι θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες.

Όμως εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα. Αν οι εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα συνεχίσουν να δρομολογούνται πάνω σε αυτή τη λογική δεν θα είναι μακριά οι μέρες, που θα ψάχνουμε XYTA και για τα δικά μας σκουπίδια ή θα πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ