Δύο συσκέψεις για τα σκουπίδια

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων Δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη την Πέμπτη (14 Μαΐου 2015) και η δεύτερη την…

φωτογραφία 1

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Δύο συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη την Πέμπτη (14 Μαΐου 2015) και η δεύτερη την Παρασκευή (15 Μαΐου 2015), με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι και την Πάτρα αντίστοιχα, για τις προτάσεις που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο σύνολο της Περιφέρειας.

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2015 στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας ζητήθηκαν από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Υπηρεσιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Υφαντής υπογράμμισε πως «βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να συντονίσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερών Αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται σε μία από τα κάτω – προς τα πάνω προσέγγιση, ως επιστέγασμα των αποφάσεων και των πολιτικών που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Δήμων και ΦοΔΣΑ και όχι στην επιβολή του από την Περιφέρεια. Και αυτό ζητάμε από εσάς. Τη συνεργασία σας ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαβούλευση σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού».

Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά σημείωσε: «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δε θα συγχρηματοδοτηθεί κανένα έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αφού αποτελεί αιρεσιμότητα. Δεν ξεχνάμε ωστόσο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνδεδεμένη με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας αποτελεί βασικό τομέα ευθύνης»,

και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε το δύσκολο έργο συντονισμού όλων των φορέων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, της σύνθεσης των δικών σας προτάσεων και λύσεων, αλλά και την τεχνική βοήθεια όπου και όποτε χρειαστεί, ώστε να επιλύσει διαφορές και να ολοκληρώσει έτσι την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ».

Στη σύσκεψη αυτή, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Θέρμου Αντώνης Πριόνας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (Στράτου) Παναγιώτης Στούπας, γενικοί γραμματείς και διευθυντές των Δήμων, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

Στην χθεσινή σύσκεψη επίσης, η οποία όπως αναφέραμε και παραπάνω πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, αποφασίστηκε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υποβληθούν οι προτάσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

Στη σύσκεψη αυτή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι αντιδήμαρχοι Πατρέων Χρήστος Κορδάς, Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος, ο πρόεδρος του 2ου ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων κ.α.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πρώτη αυτή συνάντηση, γιατί φάνηκε ότι το κάλεσμα που έγινε το προηγούμενο διάστημα στους Δήμους ώστε να επεξεργαστούν και να ετοιμάσουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε εμείς μετά ως Περιφέρεια να τις ενσωματώσουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο Περιφερειακού Σχεδιασμού, έπιασαν τόπο».

Και συνέχισε ο κ. Αλεξόπουλος: «Υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι και ανέφεραν συγκεκριμένα επεξεργασμένα σχέδια για την περιοχή τους, όμως όλοι πρέπει να ανταποκριθούν. Δέσμευση πάντως, όλων είναι το επόμενο 20ήμερο να έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί και ο χρόνος εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου. Κατάλαβαν όλοι πόσο αναγκαίο είναι να λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων και πόσο κρίσιμο είναι, αφού χωρίς τον ΠΕΣΔΑ, δεν μπορεί να ενταχθεί και κανένα άλλο έργο στο νέο ΕΣΠΑ».

Λ.Τ.