ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΙ.Δ.Ε.Α.Π.Θ. | «Γιορτή της γης και των λουλουδιών» – στο Μύλο της Κασσάνδρας

Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. | «Γιορτή της γης και των λουλουδιών» – στο Μύλο της Κασσάνδρας

Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. | «Γιορτή της γης και των λουλουδιών» – στο Μύλο της Κασσάνδρας

Το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ και για τις ανάγκες του άρθρου «Ινστιτούτο») πραγματοποιεί, την  Κυριακή 17 Μαΐου τη «Γιορτή της γης και των λουλουδιών» (ώρα έναρξης της γιορτής 5:00 το απόγευμα), στο Μύλο της Κασσάνδρας της κοινότητας του Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που προσφέρει μια ζωή κοντά στη φύση, με το παρακάτω κεντρικό πρόταγμα-σύνθημα: «Για μια ζωή κοντά στη φύση».

Γράφει ο Λευτέρης Τηλιγάδας

Το παραπάνω πρόταγμα συνεπικουρείται, ορίζει και καθορίζει για τα μέλη του «Ινστιτούτου», τα οποία επιβάλλεται σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι λειτουργούν «εν τοις πράγμασι» ως αμεσοδημοκρατική συνέλευση, όπως διαφαίνεται, και από την πρόσκληση την οποία έχουν κοινοποιήσει στο διαδίκτυο από το δικαίωμα της πρόσβασης σε μια ασφαλή και ποιοτική ζωή, τη γνώση της φύσης ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής ζωής των παιδιών, την παραγωγική ομαδική καλλιέργεια των τοπικών φυτών και καρπών, την εμπέδωση των ιδεών της ομαδικότητας και της αλληλεγγύης στην πράξη, καθώς και την αναζήτηση εκείνων των μονοπατιών της ανάπτυξης, τα οποία για τα μέλη αυτού του ιδιότυπου «συνεργατικού ινστιτούτου» αποτελούν εγχείρημα της εθελοντικής δράσης η οποία πρέπει να αναπτυχθεί.

Η ομάδα αυτή των εθελοντών απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, που ενστερνίζονται τις απόψεις και τις θέσεις τις ομάδας και επιθυμούν να συντονιστούν μαζί τους για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Το «Ινστιτούτο» προέκυψε σαν ανάγκη μέσα από την ιδέα μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης προβλημάτων, όπως η ανεπαρκής ή η απουσία εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας, καθώς και η παραμέληση του φυσικού περιβάλλοντος. Ουσιαστικά είναι μια εθελοντική και ομαδική παρέμβαση στην «κοινότητα», η οποία ως κύριο μέλημα της έχει να εκπαιδεύσει και να ενεργοποιήσει όλους τους κατοίκους, ώστε με όχημα τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή να γίνουμε βιωματικά ικανοί και επαρκείς, δίνοντας λύση σε κάθε πρόβλημα.

Ουσιώδης στόχος μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, η διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων, η αύξηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής και μεταποιητικής παραγωγής στην περιοχή μας και η ενθάρρυνση στη συμμετοχική δράση και τον εθελοντισμό.

Στο ινστιτούτο λειτουργούν εννέα «9» τομείς-δράσεις και σε κάθε τομέα δημιουργούνται ανάλογες ομάδες

«Ο τρόπος που λειτουργούμε», μας είπε η κ. Σοφία Υφαντή («ψυχή» του συγκεκριμένου εγχειρήματος), «παρότι υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο είναι η άμεση δημοκρατία ,δηλαδή όλα τα μέλη ψηφίζουν ισάξια σε κάθε απόφαση και το Διοικητικό Συμβούλιο απλώς επικυρώνει. Καλούμε όλους τους κατοίκους να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Οι συνελεύσεις μας γίνονται κάθε Κυριακή συνήθως 7:00 μμ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θέρμου και για κάθε αλλαγή ώρας καθώς και για τις έκτακτες συνελεύσεις ενημερώνονται όλα τα μέλη και οι πολίτες.

Το πρόγραμμα της γιορτής έχει ως εξής:

Έναρξη στις 05:00 το απόγευμα με θέμα «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΠΕΡΙΠΑΤΗΤIΚΑ
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» και εισηγήτρια την κ. Σόνια Λειβαδίτη
05:20 μμ. «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» με τον Σταμάτη Αρναούτη
05:40 μμ. «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗΣ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ» με την Φανή Βάσου
06:10 μμ. Ανοιχτή συζήτηση με τους εισηγητές
06:30 μμ. Υλοποίηση της Δράσης «ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΠΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ
ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ»
και τέλος στις 07:00 μμ. η γιορτή θα ολοκληρωθεί με την διανομή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και παραδοσιακών και παραδοσιακών εδεσμάτων, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα λειτουργεί ΒΑΖΑΑΡ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ