ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Τρέχουν» για τις παιδικές χαρές

«Τρέχουν» για τις παιδικές χαρές

«Τρέχουν» για τις παιδικές χαρές

«Έληξε» πριν ένα χρόνο η «ημερομηνία ζωής» των παιδικών χαρών του Αγρινίου

«Τρέχουν» για τις παιδικές χαρές  

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγκριθεί η πίστωση συγκεκριμένου κονδυλίου για την συντήρηση και την επισκευή όλων των παιδικών χαρών του δήμου Αγρινίου. Καμία παιδική χαρά στον δήμο δεν διέθετε πιστοποίηση ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι το 2014 η πιστοποίηση είχε γίνει νόμος του κράτους.

 

 

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2014 όλοι οι δήμοι της Ελλάδας θα έπρεπε να έχουν ελέγξει τις παιδικές χαρές που είναι στην δικαιοδοσία τους και να πιστοποιήσουν την λειτουργία τους. Στον δήμο Αγρινίου υπάρχουν 40 παιδικές χαρές και καμία δεν είχε προμηθευτεί την απαραίτητη πιστοποίηση μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ Ανδρέα Καλαμπαλίκη, έχει δοθεί εντολή από την νέα δημοτική αρχή και ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε όλες τις παιδικές χαρές του δήμου Αγρινίου, ώστε να καταγράφουν ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο, ώστε κάθε παιδική χαρά, τόσο στην πόλη, όσο και στην ενδοχώρα, να αποκτήσει το απαιτούμενο σήμα πιστοποίησης και τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται για τα παιδιά.

Από πέρσι το «θολό τοπίο» για τους αρμόδιους ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει πόρους για τις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στις παιδικές χαρές, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να επιβαρύνει αποκλειστικά τους δήμους. Γι αυτό πέρσι είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις από πολλούς δήμους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από το υπουργείο.

Όπως δήλωσε ο κ Καλαμπαλίκης, ο δήμος Αγρινίου θα επωμιστεί το οικονομικό κόστος για την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών, αφού η ασφάλεια των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως συγκεκριμένα είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι και πρωταρχικό μέλημα της νέας δημοτικής αρχής. Παράλληλα, στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου θα εγκριθεί η πίστωση συγκεκριμένου κονδυλίου για την υλοποίηση επισκευών και συντήρησης όλων των παιδικών χαρών του δήμου.

Μερικοί εκ των νέων προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας για τις παιδικές χαρές που  προβλέπονταν ήταν να μην γειτνιάζουν με χρήσεις που παράγουν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να είναι το λιγότερο 300 μέτρα από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας), ή πυλώνες υψηλής τάσης. Ακόμη, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει περίφραξη, είσοδος, οδοί στο εσωτερικό τους, φωτισμός, καθίσματα για τους συνοδούς των ανηλίκων, βρύση με πόσιμο νερό, πρόβλεψη εξωτερική και εσωτερική για την εύκολη μετακίνηση των ΑμεΑ, σημεία σκίασης, σημεία προστατευμένα από τον ήλιο και την βροχή, καλάθια απορριμμάτων και σήμανση. Τα υλικά της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ελεγμένα. Σε πολλά σημεία πρέπει να υπάρχει ειδικό μαλακό πάτωμα, να υπάρχει διαχωρισμός ανάλογος με την ηλικία των παιδιών και να υπάρχουν αντίστοιχα όργανα-παιχνίδια. Εκτός τους όρους του «πρακτικού» μέρους, στους νέους κανόνες ασφαλείας εντάσσεται ο ορισμός υπεύθυνου λειτουργίας της εκάστοτε παιδικής χαράς, ο οποίος θα ελέγχει και το χώρο. Θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης μέτρα για την φύλαξη των παιδικών χαρών, ενώ πλέον θα πρέπει να καθορίζεται και ωράριο λειτουργίας τους.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr