ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΗλειαςΑγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πύργου: «Η ζωή μας με τα σκουπίδια…»

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πύργου: «Η ζωή μας με τα σκουπίδια…»

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πύργου: «Η ζωή μας με τα σκουπίδια…»

Με τον εφιάλτη των σκουπιδιών έξω από τις πόρτες τους και με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής από μολύνσεις και επιδημίες, ζουν τους τελευταίους οκτώ περίπου μήνες οι κάτοικοι του δήμου Πύργου, οι οποίοι, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς, το αυτονόητο, να απομακρυνθούν τα σωρευμένα σκουπίδια από τους δρόμους της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων.Σε κάθε γειτονιά της πόλης του Πύργου, η αγανάκτηση των κατοίκων είναι έκδηλη, καθώς άνθρωποι με προβλήματα υγείας, ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένοι και επισκέπτες της περιοχής, δυσανασχετούν με την απίστευτη δυσωδία που εκλύουν τα σαπισμένα σκουπίδια στους δρόμους.

Τρωκτικά, σκουλήκια και σκισμένες σακούλες από τα αδέσποτα σκυλιά, συνθέτουν το τελευταίο διάστημα την εικόνα του δήμου Πύργου, που ζει εφιαλτικές στιγμές στη λαίλαπα των απορριμμάτων.

«Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο, δεν ξέρουμε πού να πατήσουμε και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», αναφέρουν με αγανάκτηση κάτοικοι του Πύργου.

Στο απροχώρητο η κατάσταση

skoypidia_paidia Αρκετοί πολίτες δήλωσαν στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» πως εδώ και μήνες τα σκουπίδια σε ορισμένα σημεία του Πύργου δεν έχουν μαζευθεί καθόλου με αποτέλεσμα η σήψη που έχουν υποστεί να δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, ειδικά όταν σε κάθε γειτονιά, μικρά παιδιά παίζουν στους δρόμους και είναι αναγκασμένα να κινούνται πάνω στις σωρούς των σκουπιδιών, με τα τρωκτικά και τα σκουλήκια να περιφέρονται ανάμεσά τους.

Να βρεθεί λύση

Εκείνο που ζητούν οι κάτοικοι του δήμου Πύργου, είναι να βρεθεί άμεσα μια λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε να φύγουν τα σκουπίδια δίπλα από τις πόρτες τους. «Πρέπει οι αρμόδιοι να επέμβουν ώστε να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με τα σκουπίδια», τονίζουν οι κάτοικοι στις γειτονιές του Πύργου και επισημαίνουν πως η ζέστη που έχει κάνει την εμφάνισή της από προχθές, έχει φέρει το πρόβλημα στην «επιφάνεια» καθώς τα σωρευμένα απορριμμάτα μυρίζουν ακόμα πιο έντονα.

Έντονο το πρόβλημα στα χωριά

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα χωριά όπου εκεί, όλους αυτούς τους μήνες τα σκουπίδια παραμένουν αμάζευτα αφού ο δήμος του Πύργου, στις μικρές «ανάσες» που καταφέρνει να πάρει με μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει προλάβει να κάνει αποκομιδή από τις τοπικές κοινότητες.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Εξάλλου, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αλλά και φορείς του Πύργου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει λύση τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πως η πολιτεία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Μάλιστα, χθες προχώρησαν σε έκτακτη συνεδρίαση οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πύργου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν τις μετέπειτα κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά των σχολείων από τις μολύνσεις από τα σκουπίδια που καραδοκούν.

ΤΩΝ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

ΒΑΣΙΛΗ ΣΦΗΝΑ

Στέφανος Τομαρόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ηλείας «Άγιος Χαράλαμπος»

«Και στις δύο λαϊκές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια. Την προηγούμενη εβδομάδα εγώ δεν έστησα τον δικό μου πάγκο γιατί το σημείο ήταν γεμάτο σκουπίδια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και για εμάς και για τους καταναλωτές ειδικά τώρα με τη ζέστη και θα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να φύγουν τα σκουπίδια. Εδώ στη λαϊκή έχουμε και ευπαθή προϊόντα που είναι τα αγροτικά και υπάρχει κίνδυνος μεγάλος εξαιτίας της εστίας μόλυνσης».

Βούλα Κοροκοκού

 Κάτοικος Φωκίωνος

«Η κατάσταση είναι φρίκη. Τα μυγάκια μόνο που μαζεύονται στα παράθυρα είναι αφόρητα. Πρέπει να φύγουν τα σκουπίδια από την πόλη, δεν αντέχουμε άλλο. Ο κόσμος υποφέρει και βρώμισε η πόλη. Πρέπει τα σκουπίδια να φύγουν».

Γιάννης Παλαμάρας

Κάτοικος Φωκίωνος

«Η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι ανυπόφορη. Έχω βγάλει κάτι σπυράκια στο χέρι και φοβάμαι μήπως είναι από αυτή την κατάσταση με τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια στη γειτονιά μας δεν τα έχουν σηκώσει καθόλου όλους αυτούς τους μήνες. Πρέπει να βρουν λύση οπωσδήποτε οι άρχοντες της πόλης γιατί δεν πάει άλλο. Να πάρει το κράτος πρωτοβουλία προτού φτάσουμε στο νοσοκομείο».

Γιώργος Σπυρόπουλος

Κάτοικος Πύργου

«Έχω ξεκινήσει από τον Άγιο Σπυρίδωνα να πάω με τα πόδια στη Δεξαμενή στο σπίτι της αδερφής μου και ψάχνω να βρω ένα στενό χωρίς σκουπίδια να περπατήσω και δε βρίσκω, απ’ όπου και να πάω σκουπίδια. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Πρέπει πλέον να σηκωθούν και να φύγουν όλοι, αφού τόσο καιρό δε μπορούν να βρουν μια λύση και να διώξουν τα σκουπίδια».

Νεκταρία Ασημακοπούλου

Κάτοικος Φιλοποίμενος

«Πρέπει πλέον να αρχίσουμε να έχουμε μια πιο επιθετική στάση για το θέμα, όλοι οι πολίτες και ειδικά εμείς οι γονείς. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων θα αναλάβουμε δράση. Οι περισσότεροι προσανατολίζονται σε μια απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα. Στο 7ο Δημοτικό η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει όλοι μαζί οι τοπικοί παράγοντες να πάνε στην κυβέρνηση και να βρούνε επιτέλους μια λύση».

Παντελής Γούβης

Κάτοικος Δεξαμενής

«Κλείνουμε τα παράθυρα και τις πόρτες και από τα σπίτια και από τα μαγαζιά μας για να μην γεμίζουμε μύγες και ποντίκια. Μένουμε κυριολεκτικά δίπλα στα σκουπίδια και η κατάσταση είναι τραγική. Αυτά τα μικρά μυγάκια που κυκλοφορούν μπαίνουν στα σπίτια μας. Πρέπει οι αρμόδιοι να βρούν άμεσα μια λύση για να μην κολλήσουμε αρρώστιες. Όσο ήταν ο χειμώνας δεν το καταλαβαίναμε τόσο, τώρα με τη ζέστη τα πράγματα είναι χειρότερα».

Τιμόθεος Γούβης

Κάτοικος Δεξαμενής

«Είμαι 88 χρονών και αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μου. Έπρεπε πριν πολλά χρόνια οι αρχές να έχουν μεριμνήσει για το θέμα, ώστε να βρεθεί μια κατάλληλη έκταση που να πηγαίνουν τα σκουπίδια. Δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Τώρα είναι λογικό να μην τα θέλει κανείς στην περιοχή του».

Πηγή:patrisnews.com

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr