ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΠληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για τρίτο μνημόνιο

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για τρίτο μνημόνιο

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για τρίτο μνημόνιο

Η επιμονή του Βερολίνου σε τρίτο μνημόνιο ύψους έως 40 δισεκατομμυρίων και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν. Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για το 2ο πακέτο.

 

Μπορεί η αξιολόγηση του τελευταίου μνημονίου να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη και στις διαπραγματεύσεις οι δανειστές ναπιέζουν ασφυκτικά για νέα σκληρά μέτρα πριν αποδεσμεύσουν την τελευταία δόση, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους Γερμανούς να ετοιμάζουν το νέο «πακέτο στήριξης».

Από τον Αυγουστο του 2013

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει για τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα ήδη από τον Αύγουστο του 2013, θεωρώντας τότε ότι οι αργοί ρυθμοί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήδη είχαν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέα δανειοδότηση. Από τότε, τόσο ο γερμανός υπουργός όσο και ο Τύπος επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα, αφήνοντάς το στην συνέχεια να ξεχαστεί και πάλι.

Ο σύμβουλος της Μέρκελ

Αυτήν την φορά το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα από τον πρόεδρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών. Ο Μαρσέλ Φράτσερ δηλώνει ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας αφού η τελευταία δόση του προηγούμενου δανείου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το πρόβλημα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Φράτσερ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

FAS: Πως οι Ελληνες σόκαραν την ευρωζώνη

Η γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) γραφει ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδα και ειδικότερα η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα “σαν ταξιτζής”, επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για την πρώτη κατοικία

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί γαι τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσει το σχέδιο νόμου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις για τους οφειλέτες με χαμηλό εισόδημα.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, καθώς η ΕΚΤ κρίνει πως η προστασία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά τα όρια των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα και ενδέχεται να ενθαρρύνει κάποιους να προχωρήσουν αν και μπορούν να πληρώσουν σε μη εξυπηρέτηση των δανείων τους.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr