ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαWashington Post: Επιστροφή στο… 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα!

Washington Post: Επιστροφή στο… 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα!

Washington Post: Επιστροφή στο… 1980 για τους φτωχούς στην Ελλάδα!

Η ακτινογραφία της κρίσης στην Ελλάδα οδηγεί την αμερικανική εφημερίδα στο συμπέρασμα ότι οι φτωχοί επέστρεψαν στο 1980 και οι πλούσιοι στο 1985

 

Η ακτινογραφία της κρίσης στην Ελλάδα οδηγεί την Washington Post στο συμπέρασμα ότι οι φτωχοί επέστρεψαν στο…1980 και οι πλούσιοι στο…1985. Η εφημερίδα εκτιμά ότι δεν είναι υπερβολή τα περί ανθρωπιστικής κρίσης στη΄χώρα μας, παραθέτει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των ασθενέστερων και διερωτάται αν υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να βρει χρήματα να πληρώσει τους δανειστές της.

Τι γράφει η εφημερίδα

Την τελευταία επταετία, η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας έχει ακυρώσει όλη την πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 28 χρόνια όσον αφορά στα εισοδήματα των φτωχότερων στρωμάτων, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post. upl55291b867e6f9

Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, υπήρχε ένα μεγάλο άλμα για όλες τις κατηγορίες μετά την απομάκρυνση της χούντας το 1974, στασιμότητα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, ιδίως για τους πλούσιους.

Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη κατρακύλα που ακύρωσε όλα τα κέρδη των τελευταίων 30 ετών, αν όχι περισσότερα.

Οι πλούσιοι στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τους υπόλοιπους με το πραγματικό τους εισόδημα να υποχωρεί μόλις στα επίπεδα του 1985.Όμως τα εισοδήματα των φτωχότερων έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα που βρίσκονταν το 1980.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι υπερβολική η θέση περί ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπισή της, προωθώντας ρυθμίσεις για σίτιση των φτωχότερων, διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης και δωρεάν ρεύμα για όσους δεν αντέχουν οικονομικά το κόστος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στη χώρα, δεν είναι σαφές το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση, ή ακόμη και το εάν η Αθήνα θα έχει τα κεφάλαια να αποπληρώσει τους δανειστές της. Όλη αυτή η αβεβαιότητα έχει «σκοτώσει» την εύθραυστη ανάκαμψη και έχει οδηγήσει σε νέες πιέσεις προς την οικονομία.

The Toc

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr