Παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση για τα Νοσοκομεία από το Σωματείο"Δικαίωμα στη ζωή"

Μετά το Πάσχα ετοιμάζεται παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση για την υγεία και την συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Αιτωλ/νίας   Η επικρατούσα κατάσταση στα δύο…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά το Πάσχα ετοιμάζεται παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση για την υγεία και την συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία της Αιτωλ/νίας

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ επικρατούσα κατάσταση στα δύο νοσοκομεία του νομού  και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, οδήγησε σε νέες συσκέψεις το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή». Προχθές το απόγευμα, στα γραφεία της Β΄ΕΛΜΕ , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις που θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα. Σε ημερομηνία που σύντομα θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί, θα διεξαχθεί Παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση, η οποία θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο με κοινά αιτήματα.

Δύο βασικά αιτήματα που υπάρχουν είναι η διοικητική αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων και η κάλυψη των κενών σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δύο πιθανές ημερομηνίες για την παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση είναι η Δευτέρα 20/4 ή 24/4, χωρίς ωστόσο να έχουν καταχωρηθεί ως δεδομένες. Τα υπόλοιπα αιτήματα είναι αλλαγή των διοικήσεων και των δυο Νοσοκομείων (πέρα από την αποσύνδεση τους), Μέχρι την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού κάλυψη με επικουρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις Δομές στα επίπεδα του ορίου ασφαλείας για κάθε μονάδα Υγείας.

Κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών  στη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας χωρίς καμία εξαίρεση.

Κατάργηση  κάθε μορφής χαρατσιού –αποκλεισμού στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας ( 1 ευρώ ανά συνταγή, Κ.Ε.Ν., ΕΣΑΝ Α.Ε.)

 

Στην σύσκεψη επίσης ακούστηκαν προτάσεις, όπως αυτή του συλλόγου εργαζομένων Μεσολογγίου, η οποία συναποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30/3/15 στο νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η απόφαση που ελήφθη εκεί, εκτός της παναιτωλοακαρνανίκης κινητοποίησης, περιλαμβάνει και συναντήσεις με όλους τους δημάρχους της περιοχής, τον κ. Παπαναστασίου του Αγρινίου, τον κ. Καραπάνου του Μεσολογγίου και τον κ. Λουκόπουλου της Ναυπακτίας, με σκοπό να δημιουργηθεί κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.

Η πρόταση που κατέθεσε εξ αρχής από το «Δικαίωμα στη Ζωή», δια στόματος του προέδρου του κ Νίκου Καμζέλα, ήταν να γίνει η παναιτωλοακαρνανική κινητοποίηση στις τρις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, όπου εκεί θα είναι προσκεκλημένοι όλοι οι πολίτες, καθώς επίσης όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς. Η πρόταση προέβλεπε επίσης την σύνταξη κοινού ψηφίσματος  διαμαρτυρίας που θα περιέχει αιτήματα που θα είναι προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων.

Παράλληλα, η πρόταση του «Δικαίωμα στη Ζωή» προέβλεπε να ζητηθεί από τους εμπορικούς συλλόγους των τριών πόλεων να κάνουν δίωρη ή τρίωρη στάση εργασίας την ημέρα την κινητοποίησης. Σε επόμενη φάση, σύμφωνα με την πρόταση του σωματείου που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση,  η πρότασή του προέβλεπε από το σημείο συγκέντρωσης οι συμμετέχοντες να μεταβούν  στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπου εκεί θα γίνει κατάληψη της γραμματείας των εξωτερικών ιατρείων. Ειπώθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως η σύνταξη και η διανομή ενημερωτικού υλικού σε παράλληλη ή προγενέστερη φάση, το οποίο θα καταγράφει τα προβλήματα των δύο νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζει πως θα έπρεπε να είναι τα νοσοκομεία σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ συζητήθηκε και η σκέψη που κατατέθηκε ώστε να γίνει και κινητοποίηση για τα δύο νοσοκομεία την Εργατική Πρωτομαγιά.

Πέραν όμως των προτάσεων ή των αναλύσεων αποφάσεων που ελήφθησαν από σωματεία γειτονικών νομών, έγινε συζήτηση για πιθανή επανάληψη της σύσκεψης λόγω μικρής συμμετοχής σε σύγκριση με άλλες φορές, κάτι που τελικά απορρίφθηκε. Ομοφώνως βέβαια, αποφασίστηκε όποια μορφή και αν έχουν οι κινητοποιήσεις, σε καμία περίπτωση να μην παρεμποδιστεί το έργο που παράγεται από τους εφημερεύοντες ιατρούς, ενώ ζητήθηκε η υποστήριξη όλων των υπολοίπων εργαζομένων του νοσοκομείου, όσων δηλαδή δεν θα έχουν βάρδια την στιγμή της κινητοποίησης, καθώς κατά την διάρκεια όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων, η συμμετοχή τους ήταν περιορισμένη, αν και το θέμα το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο της υγείας.

 

Κων/νος Χονδρός