ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο50 κλήσεις στην Πυροσβεστική

50 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Καταστροφές σε καλλιέργειες από τη βροχή και το χαλάζι, μικροπροβλήματα στο Αγρίνιο αλλά και

50 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Επί ώρες χωρίς ρεύμα, τηλεόραση… και ίντερνετ σε περιοχές του Αγρινίου

 

Πολλά επιμέρους προβλήματα προέκυψαν τόσο στο Αγρίνιο όσο και στις γύρω περιοχές από τις έντονες βροχοπτώσεις και το προχθεσινό χαλάζι. Σχεδόν 50 κλήσεις για βοήθεια δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ τα δίκτυα τηλεφωνίας, ίντερνετ και ηλεκτρισμού «έπεσαν» για αρκετές ώρες σε διάφορα σημεία της πόλης. Σοβαρότερες όμως ήταν ο επιπτώσεις της κακοκαιρίας σε καλλιεργούμενες εκτάσεις των Καλυβίων και τις παραχεωλίτιδας, αφού βροχή και χαλάζι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, κυρίως στα βαμβάκια.

Στο Αγρίνιο σχεδόν 50 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική, με τις περισσότερες να αφορούν τις περιοχές που «παραδοσιακά» πλήττουν οι κακοκαιρίες, όπως γύρω από το τούνελ και το σταυροδρόμι στον Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με τον διοικητή της υπηρεσίας, Χριστόφορο Μπόκα, περίπου 35 κλήσεις αφορούσαν σε αντλήσεις υδάτων από τις πλημμύρες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ άλλες 10 κλήσεις είχαν να κάνουν με κοπή δέντρων και κλαδιών που έπεσαν από τον αέρα και τη βροχή.

Υπήρξε όμως και μια κλήση η οποία αφορούσε σε απεγκλωβισμό ατόμου από αυτοκίνητο στο Λιγοβίτσι, όταν εξαιτίας της καταιγίδας πλημμύρισε ο δρόμος στον οποίο κινούνταν. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πέντε συνεργεία πυροσβεστών βρίσκονταν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα σπεύδοντας σε κάθε σημείο όπου παρουσιάζονταν ανάγκη.

Στην εφημερίδα «Σ» δεχθήκαμε αναφορά κατοίκου της περιοχής κοντά στο υπό κατασκευή κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, στην περιοχή «πίσω» από το τούνελ, όπου εξαιτίας της ιδιομορφίας του εδάφους προκύπτουν συχνά προβλήματα μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση. Συγκεκριμένα, τα νερά «τρέχουν» δημιουργώντας πραγματικό ποτάμι στον κατηφορικό δρόμο που έρχεται από τη διασταύρωση του παλιού Αγίου Χριστοφόρου, και «λιμνάζουν» στη συνέχεια έξω από το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ. Σύμφωνα με την ίδια καταγγέλλουσα, στο σημείο αυτό ο φωτισμός είναι ανεπαρκής ενώ υπάρχει πρόβλημα και με την ηλεκτροδότηση σπιτιών της περιοχής, και ζητείται η παρέμβαση του δήμου ώστε να αποκατασταθούν αυτά τα προβλήματα.

Σε ότι έχει να κάνει με το κέντρο της πόλης, δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Πέρα από το γνωστό κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο συνοδεύει συνήθως την κακοκαιρία, αλλά και τον γνωστό εκνευρισμό που προκαλεί η δυσκολία ανεύρεσης θέσης παρκαρίσματος, μεμονωμένα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε σημεία όπως στο κάτω μέρος του γηπέδου του Παναιτωλικού, όπου πλημμύρισε το σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν η κοίτη του ρέματος, ενώ κλαδιά και δέντρα έπεσαν στις οδούς Αναστασιάδη και Βότση.

Παράλληλα, μικροπροβλήματα και διακοπές προέκυψαν και με την ηλεκτροδότηση αλλά… και το ίντερνετ σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως μας ανέφεραν αναγνώστες της εφημερίδας αλλά παρατηρήσαμε και οι ίδιοι. Παραπονεμένοι όμως ήταν και όσοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κακοκαιρία και να μείνουν στο σπίτι τους για να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Με εξαίρεση της ΝΕΡΙΤ, το «άψογο» ψηφιακό σήμα αλλά και το σήμα γνωστού πακέτου συνδρομητικών καναλιών «έπεσαν» και οι δέκτες γύρισαν στο «μαύρο».

Η κακοκαιρία όμως έπληξε και υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο του Αγρινίου, στο οποίο παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα και ενημέρωνε τους πελάτες με σημείωμα το οποίο έγραφε «Κλειστό λόγω πλημμύρας».

Πάντως μπορεί το Αγρίνιο να την έβγαλε σχετικά ανώδυνα από την κακοκαιρία των ημερών, σε περιοχές όμως γύρω από την πόλη όπως και στο Μεσολόγγι και τον Αστακό, σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα από τη βροχή και κυρίως από την χαλαζόπτωση. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος μάλιστα ζήτησε από την Περιφέρεια την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Ζημιές καταγράφηκαν και σε καλλιέργειες, τόσο στην περιοχή της παραχεωλίτιδας όσο και στα Καλύβια. Το χαλάζι έπληξε κυρίως το βαμβάκι το οποίο δεν έχει μαζευτεί ακόμα, ενώ το θέμα των αποζημιώσεων των καταστροφών τέθηκε από αγρότες και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Έξαρχο, που επισκέφθηκε χθες το τοπικό υποκατάστημα.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr