ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΤο ’40 μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή

Το ’40 μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή

Το Ημερολόγια του Ανθυπιάτρου Πάνου Κατσακιώρη στη «Λέσχη του Βιβλίου»
Το ’40 μέσα από τα μάτια ενός πρωταγωνιστή
Με μεγάλο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι Δράσεις Πολιτισμού για τη νέα περίοδο

Με μεγάλη προσέλευση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση-αφιέρωμα «Το Ημερολόγιο του ανθυπιάτρου Παντελή Κατσακιώρη κατά τον ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-1941» στη «Λέσχη του Βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά. Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Δράσεων Πολιτισμού για τη νέα περίοδο που ξεκίνησε το γνωστό βιβλιοπωλείο, η οποία συνεχίστηκε χθες το βράδυ με την εκδήλωση «Πώς το παρελθόν γίνεται Ιστορία», με εισηγητή τον ιστορικό Αντώνη Λιάκο.
Έχοντας ως υλικό το Ημερολόγιο του Παντελή Κατσακιώρη, ιατρού-παθολόγου του Αγρινίου ο οποίος στον Πόλεμο του ’40 βρέθηκε να υπηρετεί στην πρώτη γραμμή στην Αλβανία ως ανθυπίατρος, επιχειρήθηκε μια ιστορική ανασκόπηση του ελληνοϊταλικού πολέμου. Διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την προετοιμασία, το «Όχι», τη μετάθεση στο μέτωπο, τις μάχες, τις νίκες, τις χαρές και τις λύπες αλλά και την τελική έκβαση του πολέμου με την είσοδο στον πόλεμο των Γερμανών και την συνθηκολόγηση, πραγματοποιήθηκε μια αναψηλάφιση της περιόδου μέσα από τις προσωπικές καταθέσεις ενός αυτόπτη μάρτυρα και πρωταγωνιστή των γεγονότων.
Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν να καταγραφεί ένα κομμάτι της ιστορίας το οποίο περιέχεται στις προσωπικές αφηγήσεις οι οποίες συνήθως μένουν εκτός των επίσημων ιστορικών καταγραφών. Παράλληλα όμως, η γνησιότητα και αυθεντικότητα που εμπεριέχεται στην καταγραφή των γεγονότων σε ένα ημερολόγιο όπως αυτό του ανθυπιάτρου Κατσακιώρη, «δένει» τον αναγνώστη του σήμερα με τον «πρωταγωνιστή» του τότε «κατεβάζοντας» την ιστορία στο ανθρώπινο επίπεδο και αναδεικνύοντας την σημασία που έχουν για την ιστορία τέτοιες καταγραφές.
Την επιμέλεια-παρουσίαση είχε ο οικονομολόγος Γιώργος Παληγεώργος, αποσπάσματα ανέγνωσε ο Αντρέας Καραγιάννης και η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Σίσσυ Θεοδοσίου προχώρησε σε σχολιασμό του ημερολογίου. Την βραδιά πλαισίωσαν με μουσική και τραγούδι οι μουσικοί Μίμης Τσαπάρας (μπουζούκι), Γιώργος Καραθάνος (κιθάρα-φωνή), Σωτήρης Γκεβεντζές (φωνή) και ο Βασίλης Παπασπύρος (μπαγλαμάς-φωνή).

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr