Οδοντίατροι με «δόντι»;

«Αδειάζουν» τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας από τις αποσπάσεις Οδοντιάτρων στο Νοσοκομείο Αγρινίου Οδοντίατροι με «δόντι»; Κενές οι οργανικές θέσεις στα χωριά αλλά και άδειες…

«Αδειάζουν» τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας από τις αποσπάσεις Οδοντιάτρων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Οδοντίατροι με «δόντι»;

Κενές οι οργανικές θέσεις στα χωριά αλλά και άδειες οδοντιατρικές καρέκλες στο Νοσοκομείο

Σοβαρό ζήτημα όχι μόνο τυπικότητας αλλά και νομιμότητας τίθεται από την μετακίνηση Οδοντιάτρων στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τις οργανικές θέσεις που κατέχουν σε Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας. Αφήνοντας ακάλυπτες τις οργανικές τους θέσεις, λαμβάνουν «ευνοϊκές» μετακινήσεις στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο του νομού, εγείροντας ερωτήματα για τις ανάγκες τις οποίες εξυπηρετεί η παρουσία τους εκεί.

Κατόπιν ρεπορτάζ της «Σ» ανακαλύψαμε ότι τουλάχιστον τέσσερις Οδοντίατροι έχουν μετακινηθεί με αποσπάσεις από συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά στις οργανικές τους θέσεις.  Τη στιγμή που ο σκοπός τους υποτίθεται ότι είναι η «πρόληψη», είτε δεχόμενοι απευθείας άτομα προς εξέταση, είτε μέσω επισκέψεων στα δημόσια σχολεία, βρίσκονται «χαμένοι» μέσα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η απόσπασή τους αλλά και το ποιες ανάγκες ακριβώς καλύπτουν.

Ενόσω όμως συμβαίνει αυτό, υπάρχουν Κέντρα Υγείας τα οποία έχουν μείνει με έναν ή ακόμη και με κανέναν Οδοντίατρο για να εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες. Αν θα μπορούσαμε να δεχτούμε την απόσπασή τους για την κάλυψη κενών και αναγκών άλλων περιοχών, μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα έπρεπε να «ξεγυμνωθούν» από Οδοντιάτρους ολόκληρα Κέντρα Υγείας ώστε να επανδρωθεί το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, η απομάκρυνση των Οδοντιάτρων από τις θέσεις τους στα Κέντρα Υγείας, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε οικογένειες μέλη των οποίων πάσχουν από το σύνδρομο Ντάουν. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της οδοντοφυΐα κατά την βρεφική και παιδική ηλικία αυτών των ατόμων, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης προβλημάτων υγείας στη συνέχεια της ζωής τους, καθιστώντας απαραίτητο τον τακτικό τους έλεγχο από οδοντίατρο. Είναι αυτή ακριβώς η πρόληψη την οποία κάποιες φορές τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να καλύψουν, εξαιτίας των κενών που έχουν δημιουργηθεί.

Γεννάται επομένως το ερώτημα εάν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για παραμέληση της πρόληψης έναντι της αντιμετώπισης σοβαρότερων περιστατικών, όπως αυτά τα οποία μπορεί να φέρει εις πέρας μια δευτεροβάθμια δομή υγείας, όπως το Νοσοκομείο. Το γεγονός όμως ότι οικογένειες με παιδιά τα οποία πάσχουν από το σύνδρομο Ντάουν και αναγκάζονται να μετακινούνται σε Νοσοκομειακές μονάδες άλλων νομών, όπως της Άμφισσας ή της Λευκάδας, απαντά μάλλον αρνητικά στην παραπάνω ερώτηση. Δυστυχώς, είμαστε επιπλέον σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αδυναμία χειρισμού σοβαρότερων περιστατικών από το Νοσοκομείο του Αγρινίου, όπως είναι τα γναθοχειρουργία και οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν την διεξαγωγή άλλων χειρουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σαφής υπόνοια ότι οι μετακινήσεις αυτές έχουν γίνει χωρίς να καλύπτονται συγκεκριμένες ανάγκες και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος και τις εναλλαγές Διοικήσεων στο Νοσοκομείο, κανείς πλέον να μην είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό τους και τις αρμοδιότητές τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τόσο η παρούσα όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις είναι άμοιρες ευθυνών.

Το ζήτημα ελέγχεται από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία ανήκει η Αιτωλοακαρνανία και η οποία εδράζεται στην Πάτρα, μας πληροφόρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Βλάχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Οδοντίατροι αυτοί καλύπτουν ανάγκες του Νοσοκομείου Αγρινίου και καλύπτουν εφημερίες, θα εξεταστεί όμως, όπως μας ενημέρωσε, αν και πόσοι από αυτούς πρέπει να παραμείνουν εκεί ή να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις. Άλλωστε, με την μετακύλιση της αρμοδιότητας για τα Κέντρα Υγείας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, για κάθε τέτοιους είδους απόσπαση προβλέπεται μέγιστη διάρκεια έξι μηνών και γραπτή εντολή μετακίνησης.

Ό,τι συμβαίνει με τους Οδοντιάτρους πάντως δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, ούτε αφορά μόνο στην δική τους ειδικότητα. Αν αυτές τις ημέρες έχουμε απανωτές κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Αγρινίου, ίσως να έχουμε παραγνωρίσει την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας όπου τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Έλλειψη γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, κενές οργανικές θέσεις, νοσηλευτικό προσωπικό αποσπασμένο εδώ κι εκεί, συνθέτουν την εικόνα των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού μας.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ελέγχεται τόσο ο ακριβής αριθμός όσο και το καθεστώς της απόσπασης των Οδοντιάτρων που από την περιφέρεια του δήμου Αγρινίου και του νομού βρέθηκαν με μόνιμες τοποθετήσεις στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε σαφείς απαντήσεις ή κάποια εξέλιξη επί του θέματος.

Κώστας Καρακώστας

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;