ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΑχαϊαςO Δημήτριος Φατούρος Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

O Δημήτριος Φατούρος Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Φατούρος θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης).
Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσίαση ο Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ηλ. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο κ. Φατούρος μετά την αναγόρευσή του θα δώσει ομιλία με τίτλο «Η συνεχής αναζήτηση».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Προσφώνηση από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου
Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, Καθηγητή Οδυσσέα Γ. Κουφοπαύλου
Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αικατερίνη Α. Λιάπη
Παρουσίαση του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλία Β. Κωνσταντόπουλο Αναγόρευση του κ. Δημητρίου Α. Φατούρου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Οδυσσέα Γ. Κουφοπαύλου
Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πατρών από την Πρύτανι
Επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών από την Πρύτανι στον τιμώμενο Ομιλία του τιμώμενου, καθηγητή Δημητρίου Α. Φατούρου, με τίτλο: «Η συνεχής αναζήτηση»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμώμενου

fatoyrosΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχιτέκτων ΕΜΠ 1952. Επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δ. Πικιώνη και στον Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, μεταπτυχιακή εργασία στον Π. Μιχελή.
Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) 1959-1996, Πρύτανης του Α.Π.Θ. 1983-1988, από το 1996 Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

Εκλεγμένος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), 1973 και 1974. Γενικός Διευθυντής Ανωτάτης Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1974. Υπουργός Παιδείας Οκτώ-βριος 1993 – Ιούλιος 1994 και σε διάφορες περιόδους Πρόεδρος σε Επιστημονικά Κέντρα και Οργανισμούς. Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Yale 1966-67.
Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των Η.Π.Α και αλλού. Έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχει μελετήσει μόνος ή με άλλους/ες αρχιτέκτονες περισσότερα από 150 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις. Έχει περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία και έχει γράψει λήμματα σε διεθνή λεξικά αρχιτεκτονικής και τέχνης. Έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια αρχιτεκτονικής, τέχνης, αισθητικής και έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια. Μέλος σε επιτροπές συμβούλων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Ιδρυτικό μέλος και μέλος σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες αρχιτεκτονικής, αισθητικής, κριτικής κ.ά. Συνεργάτης στην εφημερίδα «Το Βήμα», 1974-1994. Ζωγράφος με συνεχή παρουσία ως το 1966, με εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημιουργήσει εικαστικά στοιχεία σε υπαίθριους και σε εσωτερικούς χώρους. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του:

 • Η συνείδηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας,
 • Μαθήματα συστηματικής θεωρίας της αρχιτεκτονικής (2 τόμοι),
 • Οργάνωση του χώρου και γεωμετρική οργάνωση,
 • Μελέτες για την κατοικία στην Ελλάδα, επιμ. με τους Λ. Παπαδόπουλο, Β. Τεντοκάλη,
 • Αρχιτεκτονική οργάνωση και έκφραση,
 • Γραπτά αρχιτεκτονικής,
 • Εικαστική δίοδος,
 • Θεσσαλονίκη, επιβίωση ή μεγάλη πόλη,
 • Δημόσιο ημερολόγιο,
 • Ένα συντακτικό της αρχιτεκτονικής σύνθεσης,
 • Η επιμονή της αρχιτεκτονικής,
 • Ίχνος χρόνου,
 • Ίχνη μετάβασης – η αρχιτεκτονική μέσα στη νέα πραγματικότητα.

Ατομική έκθεση του έργου του στο Μουσείο Μπενάκη, 2009.
Έχουν παρουσιαστεί για το έργο του αφιερώματα, μονογραφίες, ντοκιμαντέρ και έχουν κυκλοφορήσει ειδικές εκδόσεις:
Όριον, επιμ. Σ. Ζαφειρόπουλος (3 τόμοι), Δημήτρης Φατούρος, επιμ. Λ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσιτουρίδου.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr