
Πολλά λέγονται για τους λόγους που οι πυρκαγιές παίρνουν διαστάσεις κι όλοι θέλουν προσλήψεις.
Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το οργανόγραμμά του και δεν έχει εκδώσει όλες τις κανονιστικές πράξεις που προβλέπονται από το νομοθετικό του πλαίσιο.
Έχουμε επάλληλες αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Πολιτική Προστασία δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πότε να το κάνουν και πώς. Αυτά τα είπε πρόσφατα ο κ. Μάντζος του ΠΑΣΟΚ κι έχει δίκιο.
Αυτό που δεν είπε είναι το πως είναι οργανωμένο όλο αυτό, πριν και μετά αφού “πάρθηκαν” οι αρμοδιότητες πυρόσβεσης από τα δασαρχεία.
Πόρισμα Ανεξάρτητης Επιτροπής συστάθηκε με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, για την ανάλυση των αιτίων και τις προτάσεις για τη διαχείριση μελλοντικών πυρκαγιών, δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα.
Η επιστημονική επιτροπή είχε επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ και διευθυντή του Παγκοσμίου Κέντρου παρακολούθησης πυρκαγιών καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ.
Η έκθεση παραδόθηκε τον Φεβρουάριο 2019 στον Πρόεδρο της Βουλής και με την επιτροπή συνεδρίασε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.
Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία στα οποία αναφέρεται η επιτροπή είναι ότι στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν (45) συναρμόδιοι φορείς, ενώ για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν (17) φορείς που ανήκουν σε (6) Υπουργεία προκειμένου να ασκήσουν (11) διαφορετικές αρμοδιότητες!
Τι να σβήσεις μετά;
Εφημερίδα “Συνείδηση”
Για πόσο θα αδιαφορούμε για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις των πυρκαγιών;