ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανια42% πάνω ο τζίρος σε καταλύματα/εστίαση – Ιούλιο και Αύγουστο ο κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία κατέγραψε μεγαλύτερη αύξηση από το πανελλαδικό μέσο όρο

42% πάνω ο τζίρος σε καταλύματα/εστίαση – Ιούλιο και Αύγουστο ο κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία κατέγραψε μεγαλύτερη αύξηση από το πανελλαδικό μέσο όρο

42% πάνω ο τζίρος σε καταλύματα/εστίαση – Ιούλιο και Αύγουστο ο κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία κατέγραψε μεγαλύτερη αύξηση από το πανελλαδικό μέσο όρο

Ο τζίρος του… πληθωρισμού. 42% πάνω ο τζίρος σε καταλύματα/εστίαση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως Ιούλιο και Αύγουστο ο κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία κατέγραψε μεγαλύτερη αύξηση από το πανελλαδικό μέσο όρο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ώθηση στον τζίρο των επιχειρήσεων παροχής καταλυμάτων και εστίασης έδωσε η μεγάλη αύξηση του τουρισμού που καταγράφηκε φέτος, ενώ ακόμη και στα μέσα Οκτωβρίου, η τουριστική κίνηση παραμένει αυξημένη. Έτσι, τον Αύγουστο καταγράφηκε στους δύο αυτούς κλάδους αύξηση του τζίρου όχι μόνο σε σύγκριση με το 2021 και φυσικά το 2020, τα δύο χρόνια δηλαδή των περιορισμών που τέθηκαν λόγω πανδημίας, αλλά και σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων, ανήλθε τον Αύγουστο του 2022 σε περίπου 1,65 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 (1,31 δισ. ευρώ). Τον Αύγουστο του 2020 ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων ήταν μόλις 520,3 εκατ. ευρώ, ενώ προ πανδημίας, τον Αύγουστο του 2019 ο τζίρος στον κλάδο είχε διαμορφωθεί σε 1,33 δισ. ευρώ. Η υπερκάλυψη πάντως του τζίρου του 2019 δεν σημαίνει ότι αναπληρώθηκαν οι συνολικές απώλειες που είχε ο κλάδος τη διετία 2020-2021.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2022 σε 248,38 εκατ. ευρώ έναντι 214,06 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 16%. Τον Αύγουστο του 2020 ο τζίρος στον κλάδο είχε υποχωρήσει σε 146,72 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2019 ο τζίρος ήταν 218,66 εκατ. ευρώ.

Αύξηση μεγαλύτερη και από τους άλλους νομούς της Δυτικής Ελλάδας στην Αιτωλοακαρνανία

Αύξηση κατά 42,7% στο τζίρο τους κατέγραψαν φέτος σε σχέση με πέρυσι το κρίσιμο δίμηνο του καλοκαιριού (Ιούλιος – Αύγουστος)  οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τους από τα 4,28 εκατ. ευρώ φέτος εκτινάχθηκε στα 6,28 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοιτώντας τα στοιχεία μήνα – μήνα η αύξηση στο τζίρο διαμορφώνεται στο 68,6% για τον Ιούλιο και στο  26,3% για τον Αύγουστο. Είναι επίσης άξιο παρατήρησης το γεγονός ότι αυτές οι επιδόσεις των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο της αύξησης του τζίρου πανελλαδικά, που κινήθηκε στο 55,1% τον Ιούλιο και στο 24,3% τον Αύγουστο.

Επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρόλο που ιδίως ο κλάδος των καταλυμάτων είναι περισσότερο αναπτυγμένος στην Αχαΐα και την Ηλεία και σε απόλυτους αριθμούς ξεπερνά την Αιτωλοακαρνανία, ο κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία πέτυχε πολύ μεγαλύτερη αύξηση στο τζίρο του, όταν η Ηλεία «έγραψε» αύξηση της τάξης του 19% και η Αχαΐα περίπου 18%.

Δεν μένει τίποτα στο ταμείο όμως…

Μέρος, πάντως, αυτής της αύξησης του κύκλου εργασιών οφείλεται και στις ανατιμήσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι χρεώσεις των ξενοδοχείων τον Αύγουστο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 16,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 και της εστίασης κατά 5%.

Οι επαγγελματίες πάντως του κλάδου της εστίασης πιστεύουν ότι η αύξηση στο τζίρο τους καλούς μήνες του καλοκαιριού δεν έχει αφήσει χρήματα στα ταμεία τους, αφού ήδη το προηγούμενο διάστημα έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες να απορροφήσουν τις αυξήσεις που έχουν στα διάφορα κόστη παραγωγής, από το υπέρογκο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τις αυξήσεις στο καφέ, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και άλλα βασικά προϊόντα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ασύμφορη η συγκομιδή – Εκατομμύρια «κρεμασμένα» στις ελιές που πάνε χαμένα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ