
3ο ΓΕΛ Αγρινίου: Ξεκίνησε μετρήσεις ραδόνιου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία συσκευή που μετρά το ραδιενεργό αέριο που σε μεγάλες συγκεντρώσεις είναι καρκινογόνο απέκτησε το 3ο Λύκειο Αγρινίου και οι εκπαιδευτικοί του είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν μετρήσεις σε άλλα σημεία της πόλης.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρίνιου έρχεται να καλύψει το κενό της Πολιτείας, η οποία θα έπρεπε να πραγματοποιεί μετρήσεις ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό, άχρωμο, άοσμο, άγευστο ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου, θυγατρικού στοιχείου του ουρανίου. Λόγω της παρουσίας του στο έδαφος, στα πετρώματα και στο νερό, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται σε όλα τα κτήρια. Η παρουσία του σε υψηλή συγκέντρωση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία!
Προ ημερών το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου απέκτησε, με τη συνδρομή της Σχολικής Επιτροπής, μια συσκευή μέτρησης ραδονίου και σύντομα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα γνωρίζουν, αν περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους σε ασφαλές περιβάλλον, με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας, κυρίως σωματιδίων α (ραδόνιο) και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ανεξαρτήτως μήκους κύματος.
Μάλιστα, ωφελημένοι δεν θα είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ, αλλά ολόκληρη η μαθητική κοινότητα της πόλης, αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου θα μπορούν επίσης να γίνουν μετρήσεις! Ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Θ. Κότσαλος και ο εκπαιδευτικός Κ. Μπακολίτσας έχουν την πεποίθηση ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να προβεί σε τέτοιου είδους μετρήσεις!
«Σύντομα επίσης θα εντοπίσουμε με τους μαθητές μας όλες τις πηγές του προβλήματος και θα φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κυρίως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία» τόνισε ο κ. Κότσαλος μιλώντας στη «Σ», αναφέροντας ακόμη πως το ραδόνιο είναι η πιο συχνή αιτία του καρκίνου του πνεύμονα μετά το κάπνισμα!

Συγκεκριμένα ο κ. Κότσαλος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «το ραδόνιο είναι ένα φυσικό αέριο άχρωμο και άοσμο που δεν ανιχνεύεται από τις αισθήσεις μας. Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο κυρίως για τον πνεύμονα και για το αναπνευστικό σύστημα. Υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αν και είναι αέριο του εδάφους. Οι μετρήσεις ραδονίου είναι πολύ σημαντικές.
Στην Αμερική πριν εκδοθεί οποιαδήποτε οικοδομική άδεια γίνονται μετρήσεις ραδονίου, ενώ στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάποια εργαστήρια όπως της Πάτρας κάνουν μετρήσεις ή όπως το Πολυτεχνείο. Στην περιοχή του Αγρινίου όμως δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια μέτρησης.
Στο πλαίσιο δράσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου εγώ και ο συνάδελφος εκπαιδευτικός, ο κ. Μπακολίτσας, θεωρήσαμε σκόπιμο να πάρουμε μια τέτοια συσκευή, με την οποία θα μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις. Μπορούν φυσικά να την χρησιμοποιήσουν και τα υπόλοιπα Λύκεια της πόλης, καθώς μια τέτοια συσκευή μόνο ωφέλιμη είναι για όλα τα σχολεία σε σχέση πάντα με τις δράσεις σχολείου και κοινότητας, αλλά και κυρίως με την υγεία.
Ξεκινήσαμε μετρήσεις στο σχολείο μας, οι οποίες έδειξαν πως στο χώρο μας έχουμε χαμηλές τιμές ραδονίου. Θα συνεχίσουμε πιο οργανωμένα τις μετρήσεις, γιατί μόλις την Παρασκευή αποκτήσαμε το μηχάνημα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε έναν πίνακα για να βγουν και άλλα συμπεράσματα.
Μπορούμε να κάνουμε τέτοιες μετρήσεις εκτός από σχολεία και σε υπηρεσίες της πόλης, καθώς εκτός των άλλων χρήσιμων συμπερασμάτων που μπορεί να προκύψουν, έχουμε την ευελιξία πως το μηχάνημα είναι μικρό σε μέγεθος. Το αποκτήσαμε με την συνδρομή της Σχολικής Επιτροπής και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Αν γνωρίζουμε τις τιμές σε κάθε χώρο υπάρχει και η δυνατότητα να προστατευτούμε μέχρι ενός σημαντικού βαθμού.
Εκτός της συσκευής είμαστε στην διάθεση όλης της σχολικής κοινότητας και όχι μόνο με τις όποιες γνώσεις διαθέτουμε οι εκπαιδευτικοί που ασχολούμαστε με το αντικείμενο αυτό, εγώ και ο κ. Μπακολίτσας δηλαδή.
Ξεκινήσαμε τώρα τις μετρήσεις, όπως προαναφέραμε, έχουμε μια πρώτη εικόνα, αλλά ακόμη οι μετρήσεις είναι σε πειραματικό στάδιο. Οι μετρήσεις δεν είναι μια απλή διαδικασία, διαθέτουν και παραμέτρους οι οποίες κι αυτές χρειάζονται ανάλυση για να προκύψει η τελική εικόνα, το τελικό συμπέρασμα και γι αυτό χρειάζεται αρκετός χρόνος».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Παγκόσμια καινοτομία στη χειρουργική συμπαγών όγκων