ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο34 εγκλήματα που συγκλόνισαν στο Αγρίνιο

34 εγκλήματα που συγκλόνισαν στο Αγρίνιο

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα»

34 εγκλήματα που συγκλόνισαν στο Αγρίνιο

«Δώστε τόπο στην οργή» η προτροπή του «πρύτανη» του αστυνομικού ρεπορτάζ

 

Με πλήθος παραβρισκόμενων που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ-Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στις 7:00 η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Πάνου Σόμπολου «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα». Το βιβλίο, αποτέλεσμα της επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δουλειάς του δημοσιογράφου στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αποτελεί μια καταγραφή 34 εγκλημάτων που απασχόλησαν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη.

Ο Πάνος Σόμπολος υπογράφει το βιβλίο του για τους αναγνώστες του.
Ο Πάνος Σόμπολος υπογράφει το βιβλίο του για τους αναγνώστες του.

Στις περίπου 500 σελίδες του περιλαμβάνονται γεγονότα καταγεγραμμένα από τον ίδιο τον ρεπόρτερ, τοποθετημένα πάντα στις πραγματικές τους διαστάσεις, συνομιλίες με θύτες αλλά και μαρτυρίες θυμάτων, καθώς και οι προσωπικές εμπειρίες του δημοσιογράφου που συχνά καταλήγουν στην προτροπή «Δώστε τόπο στην οργή».

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Κωστής Τσιάκαλος, ενώ το βιβλίο παρουσίασε ο Στέφανος Αναγνώστου, Δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος, τέως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Κωστής Τσιακανίκας, Διευθυντής Ειδήσεων του Star Channel, όλοι, όπως και ο ίδιος ο κ. Σόμπολος, με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία.

Ανοίγοντας την παρουσίαση ο κ. Τσιάκαλος, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα, και παρέδωσε τον λόγο στον κ. Παπαγιαννόπουλο. Ο τέως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με την σειρά του μίλησε για το έγκλημα ως ένα από τα στοιχεία που ενυπάρχουν σε κάθε κοινωνία αλλά και για τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που με την δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων αυξάνουν την απαξίωση του εγκλήματος και ενισχύουν έτσι τις κοινωνικές αντιστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο του κ. Σόμπολου αποτελεί ένα «δυνατό μέσο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Μιλώντας για τον δημοσιογράφο-συγγραφέα, ο κ. Παπαγιαννόπουλος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με «επαγγελματική επάρκεια, εχεμύθεια και μπέσα που υπηρέτησε μια υψηλή αποστολή» ενώ κατέληξε ότι ο τρόπος με τον οποίο δούλεψε δημιούργησε «σχολή» στην Δημοσιογραφία, αποδίδοντάς του τον τίτλο του «πρύτανη» του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσιακανίκας θέλησε, όπως είπε, να μιλήσει για τον «άνθρωπο Πάνο Σόμπολο», για τον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τίμησε τα παντελόνια που φορούσε» αφού όπως υποστήριξε ο ίδιος «ποτέ δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει με τα ρεπορτάζ του αλλά να αποδώσει την πραγματικότητα». Συνεχίζοντας, είπε ότι «Δεν υπερέβη ποτέ τα εσκαμμένα, έφτανε ως εκεί που έπρεπε για να μην κάνει ζημιά ούτε στο ρεπορτάζ ούτε στο γεγονός», και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί ένα από τα τελευταία μεγάλα τέρατα της ελληνικής δημοσιογραφίας».

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Αναγνώστου, ο οποίος κατέφθασε με καθυστέρηση από την Αθήνα, τονίζοντας την σημασία που έχει για έναν δημοσιογράφο η τήρηση αρχείου, ενώ εξήρε τον διδακτικό χαρακτήρα του βιβλίου. Ο κ. Αναγνώστου μάλιστα αναφέρθηκε στην φράση που αρκετές φορές επαναλαμβάνεται εντός του βιβλίου «Δώστε τόπο στην οργή», ένα συμπέρασμα που βγήκε αβίαστα από τον συγγραφέα παρατηρώντας την «αδικία» τόσων μα τόσων εγκλημάτων.

Ο κ. Σόμπολος πήρε τελευταίος τον λόγο, ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν το παρών, πολιτικούς, επισήμους, μέλη της εκκλησίας, αστυνομικούς, εκπροσώπους του τοπικού τύπου και πλήθος πολιτών, αλλά και τους ομιλητές και τον συντονιστή της συζήτησης. Μιλώντας για το βιβλίο του, ο κ. Σόμπολος είπε ότι θεωρούσε «καθήκον» του να το γράψει, ώστε να μείνει «παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά». Όπως είπε στη συνέχεια, επέλεξε 34 υποθέσεις από χιλιάδες που παρακολούθησε, ενώ προϊδέασε το κοινό για το επόμενο βιβλίο που έχει σχεδόν έτοιμο, και το οποίο θα ασχολείται με υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, όπως μεγάλα δυστυχήματα, μεταξύ των οποίων τροχαία, ναυάγια, πτώσεις αεροσκαφών, αεροπειρατείες και πυρκαγιές.

Μεταξύ άλλων, στην βιβλιοπαρουσίαση ήταν παρόντες ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΕΕ, Κώστας Ρόκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου, Δημήτρης Παπαευθυμίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, Γιάννης Ματσούκας και ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομίας στην Δυτική Ελλάδα,  Ανδρέας Αποστολόπουλος.

 

Κώστας Καρακώστας

 

Πάνος Σόμπολος, αστυνομικός ρεπόρτερ-συγγραφέας

«Το βιβλίο είναι μια επιτομή των γεγονότων του αστυνομικού ρεπορτάζ που υπηρέτησα περίπου 40 χρόνια. Περιλαμβάνει τις στυγερότερες ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και είναι υποθέσεις που δούλεψα κάνοντας ρεπορτάζ σε όποιο χώρο ή τόπο κι αν διαδραματίζονταν αυτά τα γεγονότα. Αφιερώνω το βιβλίο στους νεώτερους συναδέλφους μου με μια προτροπή: να κάνουν ρεπορτάζ πάντα στον τόπο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, ποτέ από το τηλέφωνο ή το γραφείο. Πρέπει να είσαι στον τόπο για να μπορέσεις να ενημερώσεις σωστά το κοινό σου».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr