30% κάτω η παραγωγή γάλακτος φέτος στην Αιτωλοακαρνανία
Χαμένες «ευκαιρίες» για εξαγωγή γάλακτος και τυριού παρουσιάζει έκθεση της Κομισιόν 30% κάτω η παραγωγή γάλακτος φέτος Στην Αιτωλοακαρνανία Η διεθνής συγκυρία ευνοεί τις εξαγωγές…
Χαμένες «ευκαιρίες» για εξαγωγή γάλακτος και τυριού παρουσιάζει έκθεση της Κομισιόν
30% κάτω η παραγωγή γάλακτος φέτος
Στην Αιτωλοακαρνανία
Η διεθνής συγκυρία ευνοεί τις εξαγωγές τη στιγμή που η ντόπια παραγωγή μόλις που επαρκεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών
Χαμένη ευκαιρία αποτελεί για την ντόπια κτηνοτροφία η άνοδος στην τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παρατηρείται διεθνώς. Ο καταρροϊκός πυρετός αποδεκάτισε τα κοπάδια και επέφερε μείωση της γαλακτοπαραγωγής κατά τουλάχιστον 30%, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Τάκης Μολώνης. Οι τιμές παραμένουν απογοητευτικές, στα περσινά επίπεδα, ενώ οι κτηνοτρόφοι στρέφουν το βλέμμα προς την ΑΜΦΙΓΑΛ, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξαναπάρει τα πάνω του ο κλάδος τους.
Μελέτη λοιπόν της Κομισιόν που τιτλοφορείται «Προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ και του εισοδήματος για το 2014-2024», υποστηρίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον εμπόριο γάλακτος είναι ευνοϊκές, παρά τις χαμηλές τιμές που παρατηρούνται αυτή την στιγμή στην αγορά. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες στις 5 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι μπορεί μεν οι τιμές να παραμένουν σχετικά χαμηλές, στα 350 ευρώ ανά τόνο, αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία οι εξαγωγές θα πολλαπλασιαστούν. Ανασταλτικός παράγοντας όμως παραμένει η υψηλή εγχώρια ζήτηση, η οποία «δεσμεύει» το 90% της παραγωγής.
Καλά τα μαντάτα λοιπόν για τους κτηνοτρόφους, όχι όμως και για τους Έλληνες ή τους Αιτωλοακαρνάνες. Μπορεί η έκθεση της Κομισιόν να εκτιμά ότι θα έχουμε αύξηση της γαλακτοπαραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πραγματικότητα όμως στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική και απογοητευτική. Ο καταρροϊκός πυρετός «θέρισε» τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, γεμίζοντας ρέματα και λόγκους με κουφάρια αιγοπροβάτων. Πέρα όμως από τα ζώα τα οποία δεν άντεξαν την ασθένεια και ψόφησαν, όσα επέζησαν δεν είναι σε θέση να παράγουν γάλα, ενώ οι αποβολές των εγκύων ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην γαλακτοπαραγωγή, μας δίνει ο Τάκης Μολώνης, Πρόεδρος του κτηνοτρόφων του νομού μας. Κατ’ αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπολογίζεται ότι φέτος το γάλα που παράχθηκε είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Αν ωστόσο υπολόγιζε κανείς ότι τουλάχιστον η τιμή φέτος του γάλακτος θα ήταν καλύτερη για τους κτηνοτρόφους, κάνει λάθος, αφού αυτή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο, όπως μας ανέφερε ο κ. Μολώνης.
Επομένως, διέξοδος μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι οι αγορές του εξωτερικού παρά μόνο η εγχώρια βιομηχανία γάλακτος. Ως «καλή περίπτωση» χαρακτήρισε ο κ. Μολώνης την μονάδα της ΑΜΦΙΓΑΛ και τις προτεινόμενες τιμές, κι εκφράζει την ελπίδα των κτηνοτρόφων να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας κι άλλες βιομηχανίες, ώστε να επέλθει ανταγωνισμός μεταξύ τους και καλύτερες τιμές για τους κτηνοτρόφους. Με την έλλειψη γάλακτος στην αγορά, οι ποσότητες που παράγονται κατευθύνονται πλέον περισσότερο προς την παραγωγή τυριού, φέτας και κεφαλογραβιέρας, παρά για γάλα προς πόση.
Ωστόσο η μελέτη της Κομισιόν αποτελεί μια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την διακίνηση του γάλακτος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το «παιχνίδι» δεν έχει χαθεί ακόμη. Ακόμη υπάρχουν χρονικά περιθώρια να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι ώστε να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να μπορέσουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να «πιάσουν» τα περσινά και ακόμη υψηλότερα επίπεδα γαλακτοπαραγωγής, ώστε να εκμεταλλευτούν την διεθνή ευκαιρία που παρουσιάζεται. Με την εσωτερική αγορά να απορροφά την πλειοψηφία γάλακτος και τυριού, αν θέλουμε να φέρουμε εισόδημα τους κτηνοτρόφους μας, θα πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και προς το εξωτερικό.
Κώστας Καρακώστας