ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα Νεα30% αύξηση της κάλυψης των κλινών covid στην 6ηΥΠΕ – «Πολεμική» πίεση στο ΕΣΥ

30% αύξηση της κάλυψης των κλινών covid στην 6ηΥΠΕ – «Πολεμική» πίεση στο ΕΣΥ

30% αύξηση της κάλυψης των κλινών covid στην 6ηΥΠΕ – «Πολεμική» πίεση στο ΕΣΥ

Πάνω από 100 νέες νοσηλείες σε ένα τετραήμερο

Νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα όχι απλώς να σπάνε το φράγμα των 8.000, αλλά να ξεπερνούν και 8.500 φτάνοντας τα 8.613.

Η «έκρηξη» της πανδημίας μεγαλώνει την πίεση στο ΕΣΥ κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στα Νοσοκομεία της Δυτικής και ευρύτερα της βορειοδυτικής Ελλάδας. Άκρως αποκαλυπτικά της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα στοιχεία της 6ης ΥΠΕ για τα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.

Κατά σχεδόν 30% αυξήθηκε το ποσοστό κάλυψης των κλινών covid στα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας τις τελευταίες 15 ημέρες. Συγκεκριμένα από το 29,6% των διαθέσιμων κλινών στις κλινικές covid των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ, που ήταν καλυμμένες στις 24 Οκτωβρίου στις 8 Νοεμβρίου 15 δηλαδή μέρες μετά το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 58,6%.

Σε απόλυτους αριθμούς τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 229 νοσηλευόμενους στις 24 Οκτωβρίου, η οποία αυξήθηκαν και έφτασαν τους 453 μόλις προχθές 8 Νοεμβρίου.

Τα γραφήματα με τα στατιστικά στοιχεία των ενεργούν νοσηλειών της έκτης ΥΠΕ είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν τη ραγδαία αύξηση των ουσιών το τελευταίο διάστημα, καθώς η γραμμή στο γράφημα τείνει να γίνει εντελώς κάθετη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε ένα τετραήμερο από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου οι ενέργειες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 102 ασθενείς.

Η εικόνα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που άρχισε να καταγράφεται πριν από περίπου δύο εβδομάδες στα Νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και τα οποία πλέον έχουν «φρακάρει». Και με τους ρυθμούς αύξησης που έχει πλέον αποκτήσει η πανδημία και στη Δυτική Ελλάδα, μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγες ημέρες και τα Νοσοκομεία της περιοχής θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα γίνουν ξανά μονοθεματικά.

Η εικόνα στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει ήδη φέρει μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες και ιδίως στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όταν τις τελευταίες ημέρες η κλινική covid «φλερτάρει» με πληρότητα κοντά στο 100%. Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, χάρις τις μεγαλύτερες δυνατότητες που υπάρχουν σε διαθέσιμες κλίνες.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νοσούντων από covid που νοσηλεύονται, κυμαίνεται κοντά στους 20. Ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες υπήρχαν μόνο τρεις νοσηλευομένοι στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου. Οι υγειονομικοί πάντως εκτιμούν ότι το «κύμα» των νέων νοσηλειών θα συνεχιστεί, αφού τα κρούσματα που εντοπίζονται στην περιοχή συνεχίζουν τα κινούνται σε τριψήφιους αριθμούς.

Σύσκεψη για την κατάσταση στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε προχθές σύσκεψη της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της διαχείρισης των ασθενών covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφενός για την αποτύπωση της επιδημίας στα νοσοκομεία, αλλά και για τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των covid και των non covid ασθενών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος – ο οποίος θα ενημερώσει και την καθ’ ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις-, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών covid της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προ των πυλών η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα κύματα, όπου βέβαια η μάχη δινόταν χωρίς το «όπλο» των εμβολιασμών.

Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για non covid περιστατικά, παρά την ισχυρή κυβερνητική βούληση και προσπάθεια για το αντίθετο, δηλαδή τα νοσοκομεία να μην ξαναγίνουν μονοθεματικά.

Ωστόσο, το αντικειμενικό πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει επισημάνει με ειλικρίνεια και η κυρία Γκάγκα φαίνεται να αναδεικνύεται σε μείζον εμπόδιο. Βεβαίως, όπως ανέφερε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών εάν δεν καλυφθούν με τους άλλους πρόσφορους τρόπους οι ανάγκες, παραμένει πάντοτε στο τραπέζι των λύσεων για τη διαχείριση της επιδημίας.

Στην Ελλάδα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα

Η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού

Χθες αναμένονταν η παραλαβή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 2.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την προμήθεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή Λοιμώξεων, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν μπορούν να χορηγηθούν σε όλους τους ασθενείς με covid-19.

Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck.

Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αντιδράσεις στο Μεσολόγγι για το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου – Να μην φύγουν από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr