2ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου: Βραβείο Μηχανολογίας για την "έξυπνη πόλη" που ονειρεύτηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Η ομάδα ρομποτικής από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου συμμετείχε για έκτη φορά στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής και διακρίθηκε.

eksipno-spiti-epal2

Η ομάδα ρομποτικής από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου συμμετείχε για έκτη φορά στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής, αποσπώντας διθυραμβικούς επαίνους και παίρνοντας το βραβείο Μηχανολογίας με έργο: «Η έξυπνη πόλη που ονειρεύομαι».

Το έργο είναι το έκτο που δημιούργησε η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2022-23, προτείνοντας ένα έξυπνο σπίτι στα πλαίσια μιας έξυπνης πόλης.

Η πρόταση της ομάδας είναι η εξής:

  • Η κατασκευή ενός έξυπνου ενεργειακά σπιτιού που εκμεταλλεύεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την γεωθερμία και την ηλιακή ενέργεια ενός σπιτιού  που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια χωρίς τηβοήθεια της ΔΕΗ. Θα συνδυάζονται τόσο παθητικά συστήματα όσο και ενεργητικά, Εκτός από την θερμομόνωση που θεωρείται το ελάχιστο σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας, θα χρησιμοποιούνται και αντλίες θερμότητας αέρα.
  • Η πρόταση ολοκληρώνεται με ένα αυτόματο σύστημα διαλογής υλικών στην πηγή. Με δεδομένο ότι αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που μπήκε στη ζωή μας η ανακύκλωση, παρατηρείται ότι δεν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες και τα υλικά δεν αξιοποιούνται. Το σύστημα το οποίο προτείνεται θα διαχωρίζει τρία βασικά υλικά μέταλλο, γυαλί και πλαστικό.
    Συμβάλλοντας στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα: την διαχείριση των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης των έργων:

«Μετά την εξέταση όλων των ομάδων, στα πλαίσια του θέματος του διαγωνισμού, ως υπεύθυνος της κατηγορίας, διέκρινα της ακόλουθες δεξιότητες των μαθητών τις οποίες θεωρώ ότι είναι χρήσιμες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου

Γνώσεις DESIGN: Χρήσης σχεδιαστικών προγραμμάτων

Γνώσεις MHXANOΛΟΓΙΑΣ: Δυνατότητα κατασκευής γραναζιών και γραμμικών κανόνων.

Γνώσεις ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Προγραμματισμός επεξεργαστών και κινητών συσκευών.

Γνώσεις ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ: Χρήση stepper motor με drivers, Servo motor και γραμμική κίνηση

Πρωτοτυπία: Επεξεργασία υλικών με την χρήση servο-μηχανισμών και αυτοματοποίηση γραμμής παραγωγής με αισθητήρες αναγνώρισης και διαχωρισμού.

Συγχαρητήρια σε όλους

Θέμης Μαρκάκης

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.

Η ομάδα ρομποτικής του 2ου ΕΠΑΛ που άξια συγχαρητηρίων αποτελείται από τους μαθητές:

Μπουκουβάλας Γεώργιος Α4

Ντάικος Απόστολος Α4

Ντούλιας Παναγιώτης Α4

Σκαμνέλη Χρυσή Πανδώρα Α5

Τσάτσος Λάμπρος Α5

Φασούλης Δημήτριος Α5

Χαμπαίος Στάθης Α5

Σιντορέλ Κίρα Α2

Μανδρούκας Θεοφάνης Γ εφ. Πληροφορικής

Φαρδιάς Άγγελος Γ εφ. Πληροφορικής

Υποστηρίζεται από τους καθηγητές:

Παπαθανασίου Λεωνίδα ΠΕ86, Μαρκή Γιώργο ΠΕ86, Τίτη Άγγελο ΠΕ86, Λουρόπουλο Αθανάσιο ΤΕ01.13, Γεωργίου Ειρήνη ΤΕ01.13 & ΠΕ86 και Πεφάνη Κων/νο ΠΕ86, οι οποίοι στηρίζουν τη δράση με παιδαγωγική ευθύνη και επιστημονική κατάρτιση δίνοντας ερεθίσματα για προβληματισμό σε θέματα όπως το έξυπνο σπίτι και παράλληλά μελλοντική διέξοδο στους μαθητές.

Δείτε την παρουσίαση:

 

Κώστας Λύρος: Συνάντησε τον Ιερώνυμο για τον προσκαλέσει στην 197η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου