ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο1η Επιστημονική Διημερίδα Αμβρακικού

1η Επιστημονική Διημερίδα Αμβρακικού

Μια πρωτότυπη και πρωτοπόρα εκδήλωση για την ευρύτερη περιοχή είναι σε εξέλιξη, στην οποία θα αναλυθούν σπουδαίες επιστημονικές τακτικές και μέθοδοι, σύμφωνα με τις νέες ιατρικές εξελίξεις και τα νέα οικονομικά δεδομένα

 

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα η 1η Επιστημονική Διημερίδα Αμβρακικού, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή και διεξάγεται στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και των Ιατρικών Συλλόγων Ευρυτανίας, Μεσολογγίου, Πρεβέζης, καθώς επίσης και της Ιατρικής Εταιρίας Άρτας.

Ο σκοπός και στόχος της 1ης Επιστημονικής διημερίδας Αμβρακικού είναι διττός, είναι δηλαδή η καλύτερη ανταπόκριση με τα νέα οικονομικά δεδομένα και τις νέες εξελίξεις και απαιτήσεις στον ιατρικό χώρο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, όσο και στο επίπεδο διαχείρισης των χρόνιων νόσων, που συνεπάγεται με τις ανάγκες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας και συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας.

Κοινός στόχος είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, στο μέτρο του εφικτού, σε παντός τύπου ιατρικά περιστατικά. Χθες αναλύθηκε το θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Περιεχόμενο και αναγκαιότητα» από 13 εισηγητές, γιατρούς, καθηγητές, λέκτορες, Διευθυντές και Φαρμακοποιούς. Σήμερα η έναρξη θα γίνει στις 9:30 π.μ. με χαιρετισμούς, ενώ το πρώτο θέμα που θα αναλυθεί, θα αφορά την «Αρτηριακή Υπέρταση και τον Σακχαρώδη Διαβήτη, από 4 εισηγητές, ενώ θα υπάρχουν και 2 συντονιστές.

Επιμέρους αναλύσεις θα γίνουν για το ζήτημα της αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τις προκλήσεις για τον ιατρό της ΠΦΥ, την διάγνωση του Διαβητικού Ποδιού στην ΠΦΥ, τις κατευθυντήριες οδηγίες στην αρτηριακή υπέρταση και τις επείγουσες καταστάσεις επίσης στην αρτηριακή υπέρταση.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί το επιστημονικό συνέδριο θα είναι το τραύμα στην καθημερινή Ιατρική Πρακτική, ενώ πάνω στο θέμα αυτό θα αναλυθούν θέματα όπως η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον πολυτραυματία, οι κακώσεις στον θώρακα, ο τραυματισμός καρδιακός επιπωματισμός, τα τραύματα συμπαγών οργάνων της κοιλιάς, το αιμοπεριτόναιο – οπισθεπεριτοναϊκό αιμάτωμα, η αντιμετώπιση των καταγμάτων στην ΠΦΥ, οι ουρολογικές κακώσεις, τα τραύματα κατά την εγκυμοσύνη και οι επείγουσες καταστάσεις στην Ω.Ρ.Λ.

Το απόγευμα, στις 17:45 θα ξεκινήσει η διάλεξη με θέματα τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και θα ακολουθήσει η ανάλυση των εξελίξεων και της αντιμετώπισης των παθήσεων του πνεύμονα, καθώς επίσης το θέμα της θεραπείας της πνευμονίας της κοινότητας και της πνευμονικής εμβολής. Το τελευταίο θέμα συζήτησης για σήμερα θα αφορά το ίδιο το ζήτημα, αλλά θα αναλυθούν ζητήματα όπως οι σταθεροί συνδυασμοί στο άσθμα και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, θέματα που η ανάλυσή τους θα ξεκινήσει μεταξύ 19:30 και 20:30 σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αύριο Κυριακή, η επιστημονική εκδήλωση θα ξεκινήσει επίσης με χαιρετισμούς στις 9:30 και η επιστημονική συζήτηση θα περιστρέφεται γύρω από την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα προγράμματα  ομαδικού προσυμπτωματικού ελέγχου στην κοινότητα, την δυνατότητα εφαρμογής τους και αποτελεσματικότητάς τους.

Τα δύο επόμενα και τελευταία θέματα ανάλυσης αύριο θα είναι τα επαγγέλματα υγείας και ο ρόλος τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ Παντελής Παπαθανάσης δήλωσε «Είναι η πρώτη διημερίδα που γίνεται στο Αγρίνιο σε συνεργασία των ιατρικών συλλόγων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ευρυτανίας, Πρέβεζας και της Ιατρικής Εταιρίας Άρτας με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό θέμα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βασικός πυλώνας στο σύστημα υγείας και θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι και οι επαγγελματίες υγείας για τις επιστημονικές εξελίξεις και πως μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά σε συνεργασία των γιατρών και των υπολοίπων επαγγελμάτων υγείας. Αποσκοπεί στο να γίνεται στενότερη ενημέρωση του κλάδου σε μια περιοχή που δύσκολα γίνονται επιστημονικά συνέδρια». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Αγρινίου κ Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου κ Νίκος Καραπάνος και Αμαρουσίου κ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είναι και εισηγητής της διημερίδας.

 

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr