ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο150.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου

150.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου

150.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου

Δήμος Αγρινίου | «Energa – Hellas Power»

150.000 ευρώ διεκδικεί ο δήμος Αγρινίου

Ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό μέγεθος της υπεξαίρεσης

 

Δικαστικό αγώνα με αφορμή χρήματα που εισέπραξαν εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους της ΔΕΗ, για δημοτικά τέλη από δημότες του Αγρινίου και δεν τα απέδωσαν ποτέ στο δήμο, ξεκίνησε πρόσφατα ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Πρόκειται για τις εταιρείες «Energa» και «Hellas Power», οι οποίες κατά το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Ιούλιο του 2012, δεν απέδωσαν στο δήμο το συνολικό ποσό των 149.457,83 ευρώ που εισπράχθηκε από τους δημότες και αφορούσε αποδοτέα δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τέλη ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικότερα, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εταιρία «Energa» δεν απέδωσε στο δήμο Αγρινίου το χρηματικό ποσό των 84.012,42 ευρώ, ενώ η «Hellas Power» δεν απέδωσε το ποσό των 65.439,41 ευρώ. Τα χρήματα αυτά υπεξαιρέθηκαν όπως φαίνεται από στελέχη των εν λόγω εταιριών και ενσωματώθηκαν χωρίς κανένα δικαίωμα στην περιουσία τους, αποστερώντας τα από το δήμο Αγρινίου.

Η εκδίκαση στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών της ποινικής υπόθεσης, αφορά στο σκάνδαλο των εταιριών «Energa» και «Hellas Power» για την υπεξαίρεση χρημάτων από αρκετούς δήμους της Ελλάδας και ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου 2015. Στη συνέχεια όμως διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015.

Η εφημερίδα «Σ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος δήλωσε για το θέμα:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι και τον Ιούλιο του 2012 έχουν παρακρατηθεί αυτά τα χρήματα από τις εταιρίες Energa και Hellas Power και πλέον εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τα διεκδικήσουμε νομικά. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε τα χρήματα να επιστραφούν στα ταμεία του δήμου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος Αγρινίου δεν είναι ο μοναδικός που κατηγορεί τις παραπάνω εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για υπεξαίρεση χρημάτων, αφού οι υπεύθυνοι των εταιριών φαίνεται πως και σε άλλους δήμους της χώρας, αντί να καταβάλλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ ως πάροχοι ρεύματος, έβγαζαν τα χρήματα στο εξωτερικό και τα κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, το σύνολο της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ! Ποσό που κάνει τα 150 χιλιάρικα του δήμου Αγρινίου να φαίνονται ως «αμελητέα ποσότητα», αν και ειδικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση «στενάζει» υπό την ανάγκη περισσότερων οικονομικών πόρων, μόνο ως τέτοια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί…

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr