ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια118,6 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του δρόμου Ακτίου – Αμβρακίας

118,6 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του δρόμου Ακτίου – Αμβρακίας

Εξασφαλίστηκαν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020

118,6 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του δρόμου Ακτίου – Αμβρακίας

 
Το δυτικό τμήμα του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία μετά από 4,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης του έργου παλεύει να φτάσει στο 50%

Το έργο των τεσσάρων εργολαβιών, που είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2010 και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου Υποδομών θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2013, αυτή την στιγμή και με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, ως προς την εργολαβία, στο τέλος του 2015 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το 50% του έργου και συγκεκριμένα, τα πρώτα χιλιόμετρα από το Άκτιο μέχρι το Λουτράκι και το τμήμα της παράκαμψης της Αμφιλοχίας.

Για το ενδιάμεσο τμήμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη η χάραξη που θα γίνει ώστε να συνδέσει μεταξύ τους τα δύο άλλα τμήματα, ενώ οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με το ypodomes.com, για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, είναι ότι θα επιτευχθεί στο τέλος του 2016. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι 118,6 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη κατοχυρωθεί για την συνέχιση του έργου, των 48 εναπομεινάντων χιλιομέτρων, ώστε να επιτευχθεί κάποτε η ολοκλήρωση και παράδοσή του.

Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014 – 2020. Ακόμη, το πρώτο τμήμα του έργου, από την πλευρά του Ακτίου, μετά από 4,5 χρόνια που έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου δεν έχει φτάσει στο 50% του, κάτι που δείχνει τουλάχιστον την μεγάλη καθυστέρηση, ενώ παράλληλα έχουν απορροφηθεί για το κομμάτι αυτό 42,1 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 87,4 εκατομμύρια ευρώ του έργου. Ουδείς τολμά επίσης να αναλογιστεί πόσα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν για να παραδοθεί στους οδηγούς και τους κατοίκους της περιοχής το υπόλοιπο κομμάτι που εκκρεμεί ακόμη. Στην πρώτη και την τελευταία εργολαβία παραμένει η κατασκευαστική ΑΕΓΕΚ, ενώ στις δύο ενδιάμεσες εισχωρούν οι κατασκευαστικές ΙΟΝΙΟΣ και ΤΟΜΗ.

Την θλιβερή πραγματικότητα, ως προς το υπάρχον οδικό δίκτυο της περιοχής Αμφιλοχίας – Ακτίου, έρχεται να επαληθεύσει και νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας ypodomes.com. Όπως αναφέρει, αυτός ο δρόμος και ο δρόμος Αντιρρίου – Ιωαννίνων είναι από τους χειρότερους της ελληνικής επικράτειας αφού για μια διαδρομή 150 χλμ απαιτούνται 2,5 ώρες τρομακτικής οδήγησης.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr