ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ τύχη του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου στα χέρια των τοπικών φορέων

Η τύχη του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου στα χέρια των τοπικών φορέων

Η τύχη του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου στα χέρια των τοπικών φορέων

Π. Κουρουμπλής: Ομόφωνη η απόφαση της ΚΕΔΕ για φιλοξενία προσφύγων

Μ. Τριανταφύλλου: Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της ανακοίνωσης του Δήμου Αγρινίου για τους πρόσφυγες

 

 

Συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο το προσφυγικό ζήτημα, μετά τα όσα προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και την πιθανότητα φιλοξενίας αριθμού προσφύγων στο παλιό νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν φυσικό ήταν, η χθεσινή παρουσία στο Αγρίνιο του Αιτωλοακαρνάνα Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, να τραβήξει… το ενδιαφέρον για το θέμα, με τον Υπουργό να επαναλαμβάνει ότι, πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιοχή της χώρας, καθώς πόλεις και νησιά σήκωσαν το βάρος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας μάλιστα με εμφατικό τόνο, ότι η ΚΕΔΕ έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για έμπρακτη αρωγή και αλληλεγγύη στο προσφυγικό. Σε ότι αφορά το παλιό νοσοκομείο, κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες και την κοινωνία, να προχωρήσουν στις επαφές αυτές, που θα οδηγήσουν προς την αξιοποίηση του χώρου, ενώ δήλωσε άγνοια στην προοπτική φιλοξενίας προσφύγων. Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η απάντηση του Υπουργού, όταν ρωτήθηκε από εκπροσώπους του Τύπου, αν θεωρεί δικαιολογημένη την αντίδραση του Δήμου Αγρινίου για το θέμα, απαντώντας με μια λέξη όχι. Το προσφυγικό πάντως αλλά και η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σημερινή συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών, στο Δημαρχείο Αγρινίου με τον Γιώργο Παπαναστασίου, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και οι σχέσεις των δύο ανδρών, είχαν κλονιστεί προ μηνών, όταν ο κ. Παπαναστασίου δεν είχε δεχθεί τα σκουπίδια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μ. Τριανταφύλλου: Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της ανακοίνωσης του Δήμου Αγρινίου για τους πρόσφυγες

 Από την πλευρά της η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου επισήμανε μιλώντας για το θέμα ότι «αλήθεια είναι πως δεν έχει ανοίξει κανένα θέμα για τους πρόσφυγες και μάλιστα δεν ξέρω γιατί βγήκε έτσι η ανακοίνωση του Δήμου Αγρινίου. Είναι δεδομένο ότι οποιαδήποτε κίνηση σε σχέση με την φιλοξενία προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία ή σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, γίνεται ύστερα από διαβούλευση, η οποία εννοείται πως περιλαμβάνει και τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει φυσικά ένας κεντρικός σχεδιασμός που απαραίτητα περνάει μέσα από την διασφάλιση συνθηκών κατάλληλων για τους πρόσφυγες, αλλά και την διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών οι οποίοι δεν απειλούνται από τους πρόσφυγες. Θα πρέπει να ξέρουμε πως πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, θα πρέπει να είμαστε εντελώς σίγουροι πως είναι κατάλληλη για να εγκατασταθούν πρόσφυγες. Θεωρώ πως δεν υπάρχει θέμα για την περιοχή και από τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση δεν μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η κυβέρνηση έχει δείξει πως δεν παίρνει τέτοιες αποφάσεις και όπου υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων ή κέντρα μεταναστών, έγιναν έπειτα από συγκεκριμένες ενέργειες. Νομίζω πως εδώ δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποτελέσουμε εξαίρεση».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως «για το προσφυγικό ήμασταν σαφείς, ότι όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε. Αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν διαφωνούμε και μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής σχετικά με το τι θα γίνει με το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, η απάντηση του ήταν ότι ο Δήμαρχος με τους αρμόδιους θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το θέμα. Είναι γνωστό και έχω δηλώσει και εγώ και το Δημοτικό Συμβούλιο όταν έγινε η συζήτηση, πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πάνε στο παλιό νοσοκομείο, ούτε στον αστικό ιστό της πόλης. Το παλιό νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε αν υπάρχουν άλλοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, αλλά πάντα έξω από τον αστικό ιστό».

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα του μήνα.

 

Νίκος Αγγελόπουλος – Κων/νος Χονδρός   για την εφημερίδα “Συνείδηση”  

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr