ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομια100 δόσεις και για την Εφορία

100 δόσεις και για την Εφορία

Άνοιξε επιτέλους χθες το σύστημα για υπαγωγή στην ρύθμιση

100 δόσεις και για την Εφορία

Μέσω των λογιστών οι αιτήσεις στο TAXIS

 

Άνοιξε τελικά χθες το πρωί το σύστημα στο TAXIS για τις αιτήσεις υποβολής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την Εφορία. Το μέτρο έφτασε μετά από πολλές καθυστερήσεις και με κάποιες μέρες διαφορά από την ρύθμιση για χρέη προς ασφαλσιτικά ταμεία, η οποία είναι ενεργή ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Η ρύθμιση έγινε δεκτή με ανακούφιση από μεγάλη μερίδα πολιτών που η οικονομική κρίση τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν χρέη απέναντι στην Εφορία, αφού αρκετοί είναι αυτοί που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, Βασίλη Τσώτα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση στο σύστημα του TAXIS, σε συνεννόηση με τον λογιστή τους. Από τη στιγμή που θα μπουν στο σύστημα, τους ανοίγονται μπροστά τους δύο επιλογές. Η πρώτη, αφορά τους νεοεισερχόμενους στη ρύθμιση, οι οποίοι πρέπει να την επιλέξουν για να συνεχίσουν παρακάτω με την αίτησή τους.

Η δεύτερη επιλογή όμως παρουσιάζει κι αυτή ενδιαφέρον, καθώς αφορά όσους βρίσκονται ήδη σε κάποια ρύθμιση χρεών τους προς την Εφορία. Επιλέγοντας την δεύτερη επιλογή, μπορούν να επικαιροποιήσουν την ρύθμισή τους αυτή και να πετύχουν ταυτόχρονα σημαντική μείωση των προσαυξήσεων.

«Σε περίπτωση που κάποιος αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα και η αίτησή του δεν προχωρά παρακάτω, μπορεί να επισκεφθεί την Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και αναζητήσει οδηγίες και βοήθεια», αναφέρει ο Διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, ο οποίος αναμένει να φτάσει από το υπουργείο Οικονομικών σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε επτά ερωταπαντήσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού ηλεκτρονικού τύπου, ήδη από την πρώτη ημέρα υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 10.000 αιτήσεις πανελλαδικά.

Ερωταπαντήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για ενημέρωση των πολιτών

  1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου; Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014). Υποβάλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις.

Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2- 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (Στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).

Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 (‘Αρθρ. 1 Παρ. Α1 του Ν.4152/2013 ) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:

α) Επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε τη υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν.4305/2014 ή

β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτησης για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».

  1. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου; Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δε δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.
  2. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής); Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.
  3. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου; Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.

Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.

Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής» εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.

  1. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω; Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.
  2. Ενώ έχω υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση. Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
  3. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω; Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr